ORDRE TRE/45/2010, de 27 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

TRE/45/2010, de 27 de gener, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

Mitjançant l'Ordre TRE/259/2007, de 12 de juliol, es va concretar la línia d'actuació prevista al Pla de govern per a la prevenció de riscos laborals per als anys 2005-2008 i, mitjançant l'Ordre TRE/333/2008, d'11 de juny, modificada per l'Ordre TRE/169/2009, de 16 de març, es va establir una nova ordre de bases per tal de redefinir els sectors econòmics que podien ser objecte de subvenció, la delimitació de les accions subvencionables, així com l'adaptació a la nova codificació de la classificació catalana d'activitats econòmiques de 2009 dels sectors subvencionables, entre d'altres.

Mitjançant el Decret 30/2009, de 24 de febrer, de reestructuració parcial del Departament de Treball i del Departament d'Acció Social i Ciutadania, les competències dels centres especials de treball han passat del Departament d'Acció Social i Ciutadania al Departament de Treball.

Els centres especials de treball són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70% de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33% Per tant, si bé bona part de la plantilla dels centres especials de treball estarà constituïda per treballadors i treballadores amb discapacitat, s'ha de tenir en compte que una altra part important de la plantilla es compon de personal no discapacitat, imprescindible per dur a terme la seva activitat.

Seguint amb la línia d'actuació iniciada en el I Pla de govern, punt de partida de les anteriors ordres de bases, l'Estratègia catalana de seguretat i salut 2009-2012 (II Pla de govern), que el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el 7 de juliol de 2009, recull, dins els seus objectius operatius, millorar les condicions de treball en matèria de seguretat i salut laboral mitjançant incentius econòmics a les empreses, així com posar especial atenció als col·lectius més vulnerables.

Atesa la situació econòmica actual amb una incidència directa sobre els problemes de liquiditat de les microempreses i petites empreses (pimes) i de cara a coadjuvar en l'esforç econòmic que els suposa assumir el cost econòmic d'aquestes inversions, juntament amb les peculiaritats que representen els centres especials de treball, el Departament de Treball considera adient establir unes noves bases que han de regir el sistema d'ajuts econòmics per donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball, ampliar la possibilitat d'accedir a aquests ajuts i perfilar els requisits fins ara exigibles.

Tenint en compte les dades de sinistralitat, s'ha considerat convenient redefinir els sectors econòmics que poden ser objecte de subvenció.

Per tot això i per tal de concretar les obligacions i formes de justificació documental dels beneficiaris també és aconsellable derogar l'Ordre TRE/333/2008, d'11 de juny, modificada per l'Ordre TRE/169/2009, de 16 de març, i publicar una nova ordre a l'objecte d'establir unes noves bases del règim d'ajudes.

Atès el Decret 30/2009, de 24 de febrer, de reestructuració parcial del Departament de Treball i del Departament d'Acció Social i Ciutadania;

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que n'aprova el Reglament;

Atès el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atesa la Llei 25/2009, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010;

Vist l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del director general de Relacions Laborals, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, i en ús de les facultats que m'han estat conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Bases reguladores

Article 1

Objecte i finalitat

La present Ordre té per objecte establir el règim jurídic de les bases reguladores de la concessió d'ajuts econòmics del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya a microempreses o petites empreses i als centres especials de treball que tenen centres de treball ubicats a Catalunya amb la finalitat de donar suport a la inversió en maquinària i equips que millorin les condicions de treball en l'àmbit de Catalunya, i obrir el període de presentació de sol·licituds per a la convocatòria de l'any 2010.

Article 2

Accions objecte dels ajuts econòmics

2.1 Les accions objecte de l'ajut seran les destinades a l'adquisició, adaptació o substitució de maquinària i equips de treball que a través de mitjans tècnics de protecció col·lectiva contribueixin a la reducció o eliminació dels riscos laborals i suposin una millora de les condicions de treball exigibles legalment en empreses amb centres de treball ubicats a Catalunya.

2.2 Els mitjans tècnics de protecció incorporats per la maquinària i equips de treball a adquirir, adaptar o substituir hauran de suposar una millora de les condicions de treball que superi les exigències normatives vigents en matèria de prevenció de riscos laborals i sempre que prèviament, en cas d'adaptació o substitució, la maquinària i els equips de treball complissin els requisits mínims de seguretat i salut laboral, En tot cas la maquinària i els equips de treball han d'estar instal·lats, ser operatius i susceptibles de ser valorats tècnicament en el moment de presentació de la sol·licitud.

2.3 Les accions d'adequació, substitució o adquisició es realitzaran d'acord amb el que preveuen la Llei 31/1995, en particular l'article 17, i amb tota la normativa de desplegament, en particular el Reial decret 1215/1997, de 18 de juliol, pel que s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut per a la utilització pels treballadors dels equips de treball, i normativa complementaria, i el Reial decret 487/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la manipulació manual de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, pels treballadors.

2.4 Els equips i la maquinària adquirits hauran de ser nous, afectes al procés productiu d'explotació de l'empresa i hauran de tenir els requisits tècnics corresponents legalment i reglamentàriament exigibles (marcatge o declaració de conformitat CE).

2.5 L'adequació dels equips haurà de tenir, si escau, el projecte visat pel col·legi professional corresponent.

2.6 Les actuacions objecte de subvenció han d'estar realitzades i pagades en la seva totalitat en el moment de presentar la sol·licitud. Excepcionalment s'admetrà la justificació de pagament abans de l'esgotament del termini adient per esmenar els defectes, previ requeriment. En el cas que hagin estat finançades amb fons propis, la inversió subvencionable ha de ser de més de 6.000 euros.

Així mateix, la inversió podrà ser finançada mitjançant arrendament financer (lísing) i serà subvencionable sempre que l'empresa es comprometi a exercir l'opció de compra.

No són subvencionables l'IVA, si té la condició de recuperable, els projectes d'instal·lació, visats, despeses de gestió, assessorament o similars.

No es subvencionaran les inversions quan entre l'empresa venedora i l'adquirent que sol·licita la subvenció hi hagi una vinculació especial: participació d'una d'aquestes en un 20% del capital de l'altra o bé que hi hagi socis comuns que tinguin, ells directament o els seus familiars fins el segon grau d'afinitat o consanguinitat, el 20% del capital de l'altra, com a mínim.

2.7 L'equip de treball o la màquina substituïda s'haurà de retirar definitivament del mercat o haurà de quedar inutilitzat. Aquesta comprovació quedarà recollida a l'informe tècnic esmentat a l'article 8.4 d'aquesta Ordre.

2.8 No és subvencionable l'adquisició de maquinària i equips de treball en empreses de nou establiment o d'inici d'un nou procés productiu dins la mateixa activitat.

Article 3

Convocatòries

3.1 Anualment, en funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del conseller o consellera de Treball es publicarà al DOGC la convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds d'ajuts amb l'objecte que específicament preveu aquesta Ordre. Les sol·licituds hauran d'indicar la disposició on figuren les bases reguladores, el termini de presentació de sol·licituds i la documentació a aportar, l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar i la quantia màxima destinada.

3.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria dels ajuts que preveu aquesta Ordre, no s'hagi esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que s'obtinguin fons addicionals destinats a les accions que regula aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que en quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió d'ajuts per dur a terme les accions que preveu aquesta Ordre, mitjançant resolució del director o directora general de Relacions Laborals. En la dita resolució es concretaran els imports màxims destinats a l'atorgament d'aquests ajuts, que estarà condicionat a l'existència de disponibilitat pressupostària per a aquesta finalitat.

3.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les ajudes i en el supòsit que un cop resolta la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR