ORDRE ASC/310/2010, de 13 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió dels ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o adopció internacional.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Accio Social i Ciutadania
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/310/2010, de 13 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió dels ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o adopció internacional.

El títol 1 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a l'article 16 recull expressament el dret de totes les persones a rebre prestacions socials i ajuts públics per atendre les càrregues familiars, d'acord amb els requisits que estableix la Llei; alhora que preveu, com a principi rector a l'article 40, el mandat als poders públics de promoure les mesures econòmiques i normatives de suport a les famílies, adreçades a garantir la conciliació de la vida laboral i familiar i a tenir descendència. Així mateix, l'Estatut estableix a l'article 166.4 la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de promoció de les famílies i de la infància.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania, mitjançant el Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, té designat l'exercici de les atribucions sobre les famílies, tasca que duu a terme mitjançant la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, creada pel Decret 572/2006, de 19 de desembre, de reestructuració parcial del Departament d'Acció Social i Ciutadania.

La Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, determina els drets i les prestacions destinats a donar suport a les famílies, per tal de millorar-los el benestar i la qualitat de vida i la protecció dels/les seus/seves membres.

Convé destacar l'article 12 de la Llei esmentada, que estableix un ajut per a les famílies que adoptin un infant. Pel que fa a l'ajut per a famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple, sotmès als ingressos de la unitat familiar, també cal tenir en compte el que preveuen l'article 40, relatiu als principis informadors de les mesures de protecció de famílies amb persones en situació de risc d'exclusió social, i la disposició addicional 5, sobre l'extensió de les prestacions econòmiques a altres col·lectius familiars i a altres franges d'edat, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries.

Igualment, la Llei recull diverses disposicions que convé tenir en consideració: l'article 3 de la Llei, que considera que les disposicions de la Llei també són aplicables a l'acolliment i a les altres situacions jurídiques a les quals les lleis atribueixen o reconeixen els mateixos efectes jurídics que a la família; la disposició addicional 3, que preveu que, en el desplegament reglamentari, s'ha de tenir en compte la problemàtica específica de les famílies monoparentals i famílies nombroses, i finalment, la disposició addicional 4, relativa a la perspectiva de gènere, perspectiva que s'ha d'introduir en el desenvolupament reglamentari de la Llei. En aquest sentit, la perspectiva de gènere queda reflectida en aquesta Ordre en diversos aspectes, dels quals destaquen la monoparentalitat i la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.

La protecció econòmica familiar es configura com un element per fer front a les noves necessitats que l'arribada d'un fill o filla implica per a la família, com també per ajudar a conciliar la vida familiar i laboral. En alguns supòsits, a més, les famílies han de rebre protecció addicional per poder reduir les situacions de pobresa infantil i evitar el perill d'exclusió social. Al llarg d'aquests darrers anys, s'ha constatat que, com a criteri general, hi ha una relació significativa entre el nombre d'infants nascuts i l'augment, en el si de les famílies, de les dificultats econòmiques. Així, com més infants tenen les famílies, més problemes de caire econòmic han d'encarar.

Atès el Decret 151/2009, de 29 de setembre, de desplegament parcial de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies;

Atès el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu reglament de desplegament aprovat mitjançant el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, ambdós de caràcter parcialment bàsic;

Atesa la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de Serveis Socials;

Atès el Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat;

En ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases generals i específiques que regulen la concessió dels ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o una adopció internacional.

Annex 1: Bases generals aplicables als ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o adopció internacional.

Annex 2: Bases específiques aplicables als ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple.

Annex 3: Bases específiques aplicables als ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar per a famílies en què s'hagi produït una adopció internacional.

Disposicions finals

—1 Es faculta la persona titular de la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania a adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta disposició.

—2 Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 13 de maig de 2010

Carme Capdevila i Palau

Consellera d'Acció Social i Ciutadania

Annex 1

Bases generals aplicables als ajuts econòmics sotmesos al nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o adopció internacional

—1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular l'atorgament dels ajuts econòmics sotmesos a nivell d'ingressos de la unitat familiar, per a les famílies en què s'hagi produït un part, adopció, tutela o acolliment múltiple i/o una adopció internacional, d'acord amb els requisits i les característiques que s'exigeixen per a cadascun d'aquests en les bases presents i en la corresponent...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR