DECRET 159/2007, de 24 de juliol, pel qual es regula la recepta electrònica i la tramitació telemàtica de la prestació farmacèutica a càrrec del Servei Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

159/2007, de 24 de juliol, pel qual es regula la recepta electrònica i la tramitació telemàtica de la prestació farmacèutica a càrrec del Servei Català de la Salut.

L'article 33 de Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, en matèria de prestació farmacèutica, va preveure que les actuacions de les administracions sanitàries s'havien d'adreçar a la implantació de la recepta electrònica, amb la participació de les organitzacions col·legials mèdica i farmacèutica; en aquest sentit, l'article 54 d'aquesta mateixa Llei estableix que el Ministeri de Sanitat i Consum, a través de la utilització preferent de les infraestructures comunes de comunicacions i serveis telemàtics de les administracions públiques, ha de posar a disposició del Sistema Nacional de Salut una xarxa segura de comunicacions que faciliti i doni garanties de protecció a l'intercanvi d'informació exclusivament sanitària entre qui la integri.

La introducció de la recepta electrònica d'una banda, per als i les pacients, suposa una millora instrumental, però va més enllà, atès que també suposa una millora en els procediments que ha de permetre la integració, la seguretat i la fiabilitat de la informació; de manera que s'evitaran errades i s'aportarà seguretat a la prescripció, amb la consegüent millora de la protecció de la salut dels i de les pacients; d'altra banda, per a les entitats responsables de la prestació farmacèutica, la recepta electrònica ha de permetre millorar el control i la gestió de la despesa farmacèutica i disposar d'informació necessària per a la planificació i gestió sanitària.

La introducció de la recepta electrònica suposa que les dades de la prescripció s'incorporin automàticament a una base de dades integrada en un sistema informàtic que permetrà generar a favor del i de la pacient el que es podria denominar un .compte farmacèutic. del qual podrà disposar quan s'adreci a una oficina de farmàcia per demanar la dispensació dels productes inclosos en la prestació farmacèutica. Aquest sistema ha de garantir el dret de tota persona a la seva intimitat i a la confidencialitat de les seves dades clíniques, el deure del secret professional dels metges i farmacèutics i l'accés a les dades per part de l'administració sanitària i les oficines de farmàcia per tal de gestionar la prestació farmacèutica.

Per tal de facilitar la implantació de la recepta electrònica, la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i d'ordre social, va afegir un número 6 a l'article 85 de la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del medicament, el qual establia que la recepta es podia estendre o editar en suport informàtic, en els termes que reglamentàriament s'establissin; afegint que no seria necessari el consentiment de la persona interessada per al tractament i la cessió de dades que siguin conseqüència de la implantació d'un sistema de recepta electrònica, de conformitat amb el que disposen els articles 7, apartats 3 i 6, 8 i 11, apartat 2.a), de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades caràcter personal. Aquesta regulació es recull actualment en l'article 77.8 de la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, que ha substituït l'esmentada Llei 25/1990, de 20 de desembre, del medicament.

Des d'aquest marc normatiu i de conformitat amb l'acord de la Comissió de Govern de Polítiques Socials de 7 de febrer de 2006, el Servei Català de la Salut ha desenvolupat una prova pilot sobre la recepta electrònica en determinades àrees bàsiques de salut durant el primer semestre d'aquest any.

Per últim, s'ha d'indicar que l'article 162.3.a) de l'actual Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat pel la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, estableix que correspon a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, la competència exclusiva sobre l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris; mentre que els apartats a) i b) de l'article 162.3 afegeixen que correspon a la Generalitat la competència compartida, d'una banda, en l'àmbit de l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les prestacions i els serveis sanitaris, sociosanitaris i de salut mental de caràcter públic en tots els nivells i per a tots els ciutadans i, d'altra banda, en l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les mesures i les actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits.

D'acord amb tot això, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i a proposta de la consellera de Salut, amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és la regulació de la recepta electrònica i de la tramitació telemàtica de la prestació farmacèutica a càrrec del Servei Català de la Salut.

Article 2

Definicions

Als efectes del que estableix aquest Decret, s'entén per:

  1. Productes inclosos en la prestació farmacèutica: els medicaments, els productes sanitaris i els productes dietètics inclosos en la prestació farmacèutica a càrrec del Servei Català de la Salut.

  2. Prestació farmacèutica: conjunt d'actuacions dirigides a fer que els pacients rebin de forma adequada a les seves necessitats clíniques els medicaments i productes sanitaris i dietètics inclosos en la prestació farmacèutica.

  3. Recepta electrònica: la recepta en suport electrònic.

  4. Sistema: el conjunt d'eines informàtiques aprovades pel Servei Català de la Salut per a la tramitació telemàtica de la prestació farmacèutica.

  5. Metge o metgessa habilitat: la persona amb titulació en medicina autoritzada a prescriure en el marc de la xarxa sanitària d'utilització pública un tractament a càrrec del Servei Català de la Salut i que disposa d'una signatura electrònica reconeguda. També es consideraran inclosos en aquesta denominació els odontòlegs.

  6. Farmacèutic o farmacèutica: la persona amb titulació en farmàcia habilitada per dispensar productes inclosos en la prestació farmacèutica i que, com a tal, disposa de signatura electrònica reconeguda.

  7. Signatura electrònica...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR