ORDRE ECF/407/2009, de 15 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions d'estalvi i eficiència energètica en règim reglat en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català D'Energia
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

ECF/407/2009, de 15 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions d'estalvi i eficiència energètica en règim reglat en el marc del Pla d'acció de l'estratègia d'estalvi i eficiència energètica i s'obre la convocatòria per a l'any 2009.

Antecedents

El consum d'energia té repercussions molt negatives en diversos aspectes, com ara la reducció progressiva de les reserves de recursos no-renovables, l'impacte ambiental de la majoria de les fonts energètiques o la destinació de recursos econòmics a l'explotació de matèries primeres i a altres àmbits econòmics de baix valor afegit.

El consum ineficient de l'energia provoca l'augment del dèficit de la balança comercial del país, la reducció de la competitivitat de les empreses, l'augment de la inflació, etc.

S'ha de promoure un sistema energètic amb una aportació de recursos renovables més important i també s'ha de promoure un ús més racional i eficient dels recursos energètics.

En el futur immediat, l'energia serà un producte cada cop més costós. Només millorant de manera significativa l'eficiència energètica i adoptant nous hàbits de consum més racionals es podrà enfrontar millor aquest futur. En aquest sentit, el suport a les inversions en eficiència energètica ha de ser una prioritat de l'Administració pública.

L'Institut Català d'Energia (ICAEN) del Departament d'Economia i Finances té assignada l'execució de les activitats que emanen de la política energètica de la Generalitat de Catalunya i del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PEC).

L'Estratègia d'estalvi i eficiència energètica del PEC es coordina amb l'Estratègia d'estalvi i eficiència energètica a Espanya 2004-2012 (E4). Per això, el 17 d'abril de 2008 es va formalitzar un conveni de col·laboració entre l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE) del Govern espanyol i l'Institut Català d'Energia (ICAEN), per a la definició i la posada en pràctica a Catalunya de les actuacions previstes al Pla d'acció 2008-2012 de l'E4. En el Conveni s'identifiquen diverses actuacions que, juntament amb altres específiques de l'Estratègia del PEC, requereixen el suport públic per a la seva implementació o extensió.

Vista la Llei 15/2008, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009, i d'acord amb el que estableixen els articles 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts de subvencions;

Vist l'Acord de govern de la Generalitat de Catalunya de data 14 de juliol de 2009, el qual aprova l'expedient de despesa plurianual que dóna cobertura a aquesta convocatòria;

Informada la Comissió de Cooperació Local de Catalunya en data 3 de juliol del 2009;

Vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica del Departament d'Economia i Finances, a proposta de l'Institut Català d'Energia, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per subvencionar en règim reglat la realització d'actuacions en matèria d'estalvi i eficiència energètica a Catalunya i obrir la convocatòria per a l'any 2009.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per ordre del conseller d'Economia i Finances, es publica al DOGC la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, la qual contindrà les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat en aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, i a mesura que es produeixen renúncies o revocacions de les subvencions, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesa la data de registre de la sol·licitud de subvenció, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts per aquesta Ordre.

Article 3

Objecte dels ajuts, termini d'execució, actuacions subvencionables i quantia dels ajuts

3.1 Objecte dels ajuts.

Són objecte de l'atorgament d'aquests ajuts els projectes i les actuacions, realitzades dins el territori català, que es puguin integrar en algun dels apartats següents:

  1. Auditories energètiques d'edificis i serveis no industrials existents.

  2. Estudis d'estalvi i eficiència energètica orientats a millorar la qualificació energètica dels edificis de nova construcció i rehabilitacions importants.

  3. Millora de l'eficiència energètica a l'enllumenat interior i de façanes d'edificis existents.

  4. Millora de l'eficiència energètica a l'enllumenat exterior existent.

  5. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques dels edificis existents.

  6. Rehabilitació energètica de l'envolupant tèrmica dels edificis existents d'ús diferent al d'habitatge.

  7. Millora de l'eficiència energètica en les instal·lacions d'ascensors existents en els edificis.

  8. Construcció de nous edificis amb alta qualificació energètica.

  9. Estudis i elaboració de documentació tècnica i legal per a l'externalització de la propietat o la gestió d'instal·lacions energètiques cap a empreses de serveis energètics.

  10. Auditories energètiques a la indústria amb consum energètic superior a 6.000 MWh/any.

  11. Renovació o incorporació d'equips auxiliars consumidors o transformadors d'energia per equips d'alt rendiment a la indústria.

  12. Auditories energètiques i estudis de viabilitat de plantes de cogeneració i xarxes de calor.

  13. Cogeneracions d'alta eficiència al sector no industrial.

  14. Microcogeneracions fins a 150 kWe.

  15. Millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions actuals de potabilització, abastament, depuració d'aigües residuals i dessalinització.

  16. Auditories energètiques a establiments industrials amb consum energètic inferior a 6.000 MWh/any.

  17. Renovació del parc de vehicles tipus turisme.

  18. Renovació del parc de vehicles i material mòbil industrial.

    3.2 Termini d'execució.

    Les actuacions indicades al punt anterior, excepte les incloses a l'apartat h), hauran de ser realitzades en el període comprès entre l'1 de gener de 2009 i el 10 de setembre de 2010.

    Les actuacions incloses a l'apartat h) "Construcció de nous edificis amb alta qualificació energètica" del punt anterior hauran de ser realitzades en el període que va des de l'1 de gener de 2009 fins al 31 de juliol de 2012. Caldrà, però, que es demani explícitament aquest període d'execució a la sol·licitud de subvenció.

    3.3 Actuacions subvencionables.

    Les actuacions subvencionables i les especificacions requerides seran les que s'indiquen a continuació, ampliades per les indicades a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

  19. Auditories energètiques d'edificis i serveis no industrials existents.

    a.1) Auditories energètiques d'edificis.

    a.2) Auditories energètiques a l'enllumenat exterior.

    a.3) Auditories energètiques a empreses de serveis.

  20. Estudis d'estalvi i eficiència energètica orientats a millorar la qualificació energètica dels edificis de nova construcció i rehabilitacions importants.

    Se subvenciona qualsevol estudi que tingui per objecte analitzar mesures d'estalvi i eficiència energètica a nivell de projecte executiu o fase d'execució en edificis de nova construcció o rehabilitacions importants amb la intenció de millorar la qualificació energètica de l'edifici. Es consideren rehabilitacions importants les que es veuen afectades pel compliment del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic d'edificació, i pel Reial decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el Procediment bàsic per a la certificació d'eficiència energètica d'edificis de nova construcció.

    Queden explícitament exclosos d'aquesta línia d'ajuts els estudis que simplement s'elaborin per justificar el compliment del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic d'edificació, o el Reial decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el Procediment bàsic per a la certificació d'eficiència energètica de nova construcció. En aquests casos, només podrien ser objecte d'ajut aquells estudis que, a més de justificar el compliment de la normativa edificatòria energètica vigent, avaluessin detalladament la incorporació de diverses alternatives energètiques eficients i es justifiqués la decisió finalment prevista.

    A l'estudi caldrà que s'hi inclogui un anàlisi detallat de l'estalvi energètic associat a les mesures o tecnologies que s'hi proposen, els estalvis econòmics associats a l'estalvi, el pressupost de les possibles actuacions i el període de retorn de la inversió relacionat amb l'estalvi energètic obtingut.

    D'altra banda, caldrà que l'estudi finalitzi amb l'obtenció de la qualificació energètica de l'edifici en fase de projecte executiu i, per tant, és imprescindible obtenir el certificat d'eficiència energètica de l'edifici en fase de projecte.

  21. Millora de l'eficiència energètica a l'enllumenat interior i de façanes d'edificis existents.

    En el cas de tractar-se d'un edifici...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR