ORDRE MAH/244/2008, de 15 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/244/2008, de 15 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local.

La proximitat dels ens locals als problemes dels ciutadans i als dels agents econòmics i socials que operen en l'àmbit local i la possibilitat que tenen de relacionar-s'hi directament converteixen els municipis en el marc territorial idoni per aplicar iniciatives de desenvolupament sostenible, avaluar-ne la viabilitat des de tots els punts de vista i revisar-les, si és el cas, en funció dels resultats.

La integració de criteris de sostenibilitat en l'acció local és, per tant, la base fonamental per a la millora del medi ambient en diverses àrees territorials de Catalunya.

El Pla d'acció per a la mitigació del canvi climàtic que impulsa el Departament de Medi Ambient i Habitatge preveu donar suport als ens locals que vulguin dur a terme accions de mitigació i d'adaptació al canvi climàtic.

L'acció contra el canvi climàtic no pot consistir, però, en actuacions aïllades, sinó que ha de respondre a la política ambiental supramunicipal, a la formulació de polítiques sostenibles i a l'execució d'actuacions per a la sostenibilitat.

El transport és el sector que genera més emissions de CO2. Les accions destinades a la mobilitat sostenible que redueixen aquestes emissions són molt convenients per a la millora efectiva del medi ambient en tot el territori.

La Llei 4/1991, de 22 de març, de creació del Departament de Medi Ambient, disposa que correspon a aquest Departament establir, d'acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l'exercici de les competències i les funcions en aquest àmbit.

Atès que en compliment d'aquestes funcions el Departament de Medi Ambient i Habitatge està promovent la integració de la dimensió ambiental en totes les polítiques que es desenvolupen a Catalunya;

Atès que el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, a l'article 74 defineix, entre altres, com a funcions de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, la de promoure i difondre la utilització d'energies renovables i les mesures d'estalvi energètic, vetllar per la coordinació de l'acció pública de l'Administració de la Generalitat i els ens locals de Catalunya en matèria de promoció i educació ambiental, i promoure la sensibilització i l'educació ambiental en matèria de mobilitat sostenible;

Atès el que disposa el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions;

D'acord amb l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local, que consten en l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre MAH/276/2006, de 24 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 15 de maig de 2008

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores de les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local

.1 Objecte de les subvencions

Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions a ens locals per promoure accions de sostenibilitat local.

.2 Actuacions subvencionables

Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les accions de sostenibilitat local següents:

  1. Accions de prevenció del canvi climàtic.

  2. Accions per promoure la mobilitat sostenible.

  3. Accions d'integració de polítiques de sostenibilitat en l'acció local.

    .3 Destinataris/àries

    3.1 Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases els ajuntaments, els consells comarcals, els consorcis, les entitats municipals descentralitzades i les agrupacions de municipis, així com les agrupacions d'ens locals sense personalitat jurídica que tinguin la voluntat d'elaborar un pla o d'executar una actuació de les que descriu la base 2, en els termes i amb els requisits i les condicions que estableixen aquestes bases.

    3.2 Aquests han de complir, en tot cas, els requisits següents:

  4. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  5. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació que preveu la base 6 d'aquesta Ordre.

    .4 Despeses subvencionables i import de les subvencions

    Es consideren despeses subvencionables les que tinguin una relació directa amb l'actuació subvencionada i es duguin a terme abans que acabi el termini de justificació de l'actuació que estableix la base 13 d'aquesta Ordre.

    Els tributs són despeses subvencionables quan el beneficiari de la subvenció els paga efectivament. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació.

    No és subvencionable l'IVA que gravi el valor de les despeses, llevat que el/la beneficiari/ària de la subvenció tingui la condició de consumidor/a final.

    Tampoc no són subvencionables:

  6. Les despeses financeres.

  7. Les despeses que no estiguin definides o que no tinguin com a finalitat l'objecte de la subvenció, així com les despeses no imputables directament a les actuacions.

    L'import de les subvencions figurarà en la resolució de convocatòria anual corresponent, i no representarà més del 75% del cost total de l'actuació excepte per a municipis de menys de 5.000 habitats, que podran ser subvencionats fins al 90%.

    .5 Sol·licituds

    5.1 Les sol·licituds de subvenció s'han de formular en el model normalitzat que es pot obtenir a través d'Internet, a l'adreça electrònica que s'indica en la convocatòria, o bé a les dependències i adreces que s'indiquen a la convocatòria.

    5.2 Les sol·licituds s'han de presentar dins del termini que indiqui la convocatòria, acompanyades de la documentació prevista a la base 6, a una de les dependències que s'indiquen a la convocatòria. Les sol·licituds també es poden presentar pels mitjans que preveu l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim administratiu de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

    5.3 La presentació de les sol·licituds implica la plena acceptació de les bases reguladores i l'autorització a l'Administració de la Generalitat a comprovar els requisits de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR