ORDRE de 18 de setembre de 2001, per la qual es dicten les normes per a la presentació i la selecció de plans de desenvolupament rural i dels grups d'acció local per a l'aplicació a Catalunya del programa comunitari Proder.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 18 de setembre de 2001, per la qual es dicten les normes per a la presentació i la selecció de plans de desenvolupament rural i dels grups d’acció local per a l’aplicació a Catalunya del programa comunitari Proder.

El Reglament CE 1257/1999 del Consell, de 17 de maig de 1999, estableix el marc dels ajuts comunitaris a càrrec del FEOGA en suport d’un desenvolupament rural sostenible, com a acompanyament i com a complement de la resta d’instruments de la política agrícola comuna.

Aquest Reglament CE 1257/1999 fixa la concessió d’ajuts per a vint-i-dues mesures de desenvolupament; en el capítol 9 estableix les relatives al foment de l’adaptació i el desenvolupament de les zones rurals.

El mateix Reglament CE 1257/1999, al títol 3, preveu que l’aplicació dels ajuts es farà amb l’aprovació prèvia de la Comissió dels programes de desenvolupament rural elaborats per les autoritats competents, els quals es desenvoluparan dins un període de set anys a partir de l’1 de gener de 2000.

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Acord de Govern de 13 de desembre de 1999, va aprovar el Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya per al període 2000-2006, el qual va ser presentat i aprovat per la Comissió de la UE mitjançant la Decisió de 14 de setembre de 2000 (PDR-5).

En aquesta programació es preveu l’aplicació de determinades mesures de desenvolupament de les zones rurals mitjançant la metodologia dels grups d’acció local a partir de les experiències dels grups que han operat en períodes anteriors amb la gestió de la iniciativa comunitària Leader de desenvolupament rural.

Ara cal, per tant, i un cop consultades les organitzacions professionals, els representants de les associacions municipalistes i altres interlocutors afectats pel desenvolupament rural a Catalunya, procedir a la convocatòria del procés de selecció dels plans de desenvolupament rural i dels grups d’acció local promotors i responsables de la seva gestió, en aplicació del marc normatiu esmentat i de la programació aprovada.

En conseqüència, en us de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte establir les normes per a la presentació i la selecció de programes de desenvolupament i diversificació econòmica de zones rurals (Proder) i dels grups d’acció local responsables de la seva gestió per tal d’aplicar a Catalunya el Programa de desenvolupament rural (PDR) aprovat mitjançant la Decisió de la Comissió C (2000) 2658, de 14 de setembre de 2000.

Article 2

Beneficiaris

2.1 Els beneficiaris de l’ajut financer Proder seran els grups d’acció local, condició que assoliran les entitats legalment constituïdes responsables de la presentació dels programes i de la seva execució, que se seleccionaran d’acord amb el que disposa aquesta Ordre.

2.2 A aquests grups d’acció local els serà d’aplicació, quan escaigui, el que preveu la Comunicació 2000/C/139/05, per la qual es dicten orientacions sobre la iniciativa comunitària Leader Plus.

Article 3

Àmbit territorial elegible

3.1 D’acord amb els termes de la programació aprovada per la Comissió, les àrees d’aplicació de les mesures a gestionar amb la metodologia del Leader a Catalunya corresponen a les comarques de l’Alt Camp, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Baix Ebre, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Garrotxa, el Montsià, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta i l’Urgell.

3.2 Tenint en compte que la comunicació de la Comissió 2000/C/139/05 preveu que els territoris d’actuació dels grups poden no coincidir amb els límits i les divisions administratives, l’àmbit d’actuació dels grups Proder podrà ampliar-se a municipis limítrofs amb les comarques esmentades sempre que constitueixin zones homogènies des del punt de vista físic, econòmic i social amb el territori base d’actuació del grup i que la problemàtica que hi hagi n’aconselli el tractament conjunt en matèria de desenvolupament rural sense que, tret de circumstàncies excepcionals justificades, la població d’actuació d’un grup sigui inferior a 10.000 habitants o ultrapassi els 100.000.

3.3 Cap municipi, o part, englobat en un programa de desenvolupament rural seleccionat d’acord amb el que disposa aquesta Ordre podrà ser inclòs en altres programes de desenvolupament rural gestionats per grups d’acció local, tant sigui del programa Proder com de la iniciativa comunitària Leader Plus.

Article 4

Objectius de les programacions

Dintre de l’objectiu general, que es concreta en el manteniment de la població rural com a mesura de conservació de l’equilibri territorial mitjançant el foment d’activitats econòmiques que diversifiquin i complementin l’activitat agrària, incrementin el nivell de les rendes en aquestes zones i contribueixin a la creació de llocs de treball, les programacions que es presentin per a l’aplicació d’aquestes actuacions es dirigiran al foment de les mesures del Programa de desenvolupament rural (en endavant, PDR) de Catalunya que a continuació es relacionen:

Mesura m5) Foment de la transformació i comercialització de productes de l’artesania alimentària.

Mesura p) Diversificació de les activitats en l’àmbit agrari i afins per augmentar les possibilitats de creació de llocs de treball i ingressos alternatius.

Mesura s) Foment del turisme i l’artesania no alimentària.

D’aquesta manera es pretén la integració de les mesures que s’adrecin prioritàriament a la iniciativa privada cap a una estratègia global de desenvolupament d’una zona rural per tal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR