ACORD GOV/28/2014, de 25 de febrer, pel qual es crea el Pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (PIAISS).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyAcord
  1. Pla de Govern 2013-2016. Consideracions generals

    Mitjançant l’Acord GOV/120/2013, de 3 de setembre, es va crear el Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials, en el marc del Pla de Govern 2013-2016.

    En el Pla de Govern 2013-2016 es fa palès que les necessitats sanitàries i socials de la població evolucionen i que el model d'atenció assistencial ha d'adaptar-s'hi; reforça el valor de l'atenció integral a les persones i el valor de l'eficiència i la qualitat del model prestacional, i estableix, entre els seus objectius, promoure l'encaix dels serveis sanitaris i socials. Així mateix, preveu la definició d’un model de xarxa de serveis centrat en l’atenció a les persones que garanteixi el contínuum assistencial i l’eficiència en l’ús dels recursos.

    D’acord amb aquests objectius, es va configurar el Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials com un instrument d’acció per abordar una atenció centrada en les persones, integral i integrada, eficient i de qualitat, i que ha de possibilitar la implicació i la participació de tots els agents del sistema de salut i del sistema social, tot tenint en compte l’equitat i la sostenibilitat.

    Això no obstant, aprofundint en el model dissenyat pel Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials i amb la finalitat d’assolir els seus objectius generals, s’ha evidenciat la necessitat de revisar alguns aspectes de l’actual regulació. Una qüestió que es valora com a necessària és el canvi de nom del Pla, que passa a denominar-se Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària, com a expressió de la voluntat del Govern d’anar un pas més enllà de la interacció entre els serveis sanitaris i socials i l’aposta per un model assistencial centrat en les persones. El nou model resultant garantirà el contínuum assistencial mitjançant un abordatge col·laboratiu del procés d’atenció a la persona i la família entre les diferents xarxes d’atenció.

    D’altra banda, es constata la necessitat d’incorporar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) com a àmbit en què es considera necessari establir objectius estratègics i línies directrius, atesa la rellevància que en l’abordatge col·laboratiu del procés de la persona i la família adquireix el fet de poder compartir dades entre tots els dispositius assistencials implicats.

    Així mateix, escau reforçar les directrius i objectius estratègics del Pla continguts a l’annex 1, amb l’objectiu d’aclarir i insistir en temes cabdals per a una atenció integral i integrada social i sanitària com són el model col·laboratiu per a la planificació d’intervencions conjuntes entre els professionals dels diferents àmbits, destacant el paper de les TIC i dels models de gestió que han de facilitar la continuïtat assistencial.

    Un altre punt que es considera convenient modificar és l’estructura dels òrgans de govern del Programa creat per a la gestió del Pla, previstos a l’annex 2, amb la finalitat, d’una banda, de crear la figura d’un director o directora del Programa interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària, nomenat per l’Òrgan de govern, que assumeixi les funcions executives de l’actual Comitè Executiu, amb el suport del Comitè Operatiu, i reformular la composició i el règim d’adopció d’acords de l’òrgan col·legiat de govern del Programa, amb la voluntat de facilitar la negociació i el consens i accelerar la presa de decisions.

    Per últim, la revisió del model passa per modificar l’annex 3 en el sentit d’identificar clarament l’àmbit d’intervenció i tots els agents implicats en la transformació del model, amb menció expressa a les institucions locals, així com definir amb major detall els instruments comuns que hauran d’emprar aquests actors per tal de garantir una atenció integral i integrada social i sanitària i que permetin desenvolupar el model col·laboratiu per a la planificació d’intervencions conjuntes entre els professionals dels diferents àmbits.

    L’abast d’aquests canvis aconsella, per a major seguretat jurídica, deixar sense efectes l’Acord GOV/120/2013, de 3 de setembre, pel qual es crea el Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials (publicat al DOGC núm. 6454, de 5.9.2013) i redefinir el Pla, amb el nou nom de Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària (PIAISS).

  2. Àmbits del Pla. Model de relació interdepartamental i organitzatiu

    Els àmbits del Pla són:

    - Les xarxes de residències assistides de gent gran i de persones amb discapacitat.

    - La xarxa sanitària d’utilització pública.

    - La xarxa de serveis socials bàsics.

    - La xarxa de salut mental.

    - La xarxa de llarga estada sociosanitària.

    És voluntat del Govern prioritzar la interacció dels diferents àmbits del Pla, les xarxes de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR