ORDRE GAP/296/2010, de 18 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria per a la concessió d'ajuts en espècie destinats a corporacions locals per renovar o crear punts TIC.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyOrdre

ORDRE

GAP/296/2010, de 18 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria per a la concessió d'ajuts en espècie destinats a corporacions locals per renovar o crear punts TIC.

L'article 53 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de facilitar el coneixement de la societat de la informació i han d'impulsar l'accés a la comunicació i a les tecnologies de la informació, en condicions d'igualtat, en tots els àmbits de la vida social; i han de fomentar que aquestes tecnologies es posin al servei de les persones i no afectin negativament els seus drets.

Catalunya compta amb una xarxa de telecentres o punts TIC estesa per gran part del territori. Aquesta xarxa és fruit d'un projecte conjunt de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i de la Secretaria d'Acció Ciutadana (les quals, en aquest moment, depenen del Departament de Governació i Administracions Públiques) que nasqué arran del Pacte institucional per a la promoció i el desenvolupament de la societat de la informació a les administracions públiques catalanes, aprovat pel Parlament de Catalunya el 23 de juliol de 2001.

Els punts TIC són punts públics d'accés a Internet, amb un horari mínim d'obertura, en els quals l'usuari/ària rep l'assistència de personal específic (el dinamitzador/a) i pot fer un ús personal de l'equipament. La finalitat d'aquesta xarxa és que els punts TIC actuïn com a dinamitzadors en la introducció de la ciutadania a la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), mitjançant la realització d'actuacions de divulgació i de formació amb l'objectiu de minimitzar el risc de fractura digital entre la població.

Gran part del punts TIC foren creats entre l'any 2001 i l'any 2004 i, per aquest motiu, disposen d'un parc tecnològic en un estat d'obsolescència molt important que fa peremptòria la seva renovació per tal de poder seguir complint amb la missió de servei a la ciutadania amb les màximes garanties. Aquesta obsolescència també és un obstacle per implementar o utilitzar en aquests punts les eines i els recursos tecnològics –web 2.0, recursos audiovisuals, entre altres– que actualment s'estan definint com a determinants per fer arribar les TIC a la societat, a les empreses i a les administracions.

Així mateix, l'Administració de la Generalitat de Catalunya vol apostar per un model tecnològic més sostenible i rentable, basat en una arquitectura de servidor contra terminals lleugers i programari lliure, a més d'un sistema de gestió remota. Aquesta renovació fa possible endegar aquest procés pel qual tota la xarxa podrà convergir en aquest model que permetrà oferir un servei millorat a les persones usuàries dels punts.

D'altra banda, encara hi ha municipis catalans en els quals no hi ha punt TIC o on el nombre dels existents és insuficient per atendre les demandes de la ciutadania. Sobretot en municipis petits i mitjans, que representen el 90% dels municipis catalans, és on hi pot haver més mancança i alhora on són més necessaris, ja que l'absència de la iniciativa pública no se supleix tan fàcilment per la iniciativa privada com en municipis més grans. Per aquest motiu, la convocatòria ofereix també la possibilitat a aquells municipis que no tenen punt TIC, o on el nombre dels existents és insuficient, de sol·licitar que, en cas de resultar beneficiaris, s'hi ubiqui un nou punt TIC.

Aquesta convocatòria vol suplir part d'aquestes mancances mitjançant la concessió d'ajuts en espècie a corporacions locals per renovar o crear punts TIC. L'objectiu últim és contribuir a la millora i/o a l'extensió de la Xarxa Punt TIC arreu del país per garantir l'accés de la ciutadania a les noves tecnologies, amb independència del seu lloc de residència, i consolidar a Catalunya un model de societat del coneixement territorialment equilibrat i socialment cohesionat.

Per tot això, i d'acord amb el que estableixen el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, en relació amb el règim jurídic de les subvencions i transferències de la Generalitat de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003,

Ordeno:

Article 1

Convocar ajuts en espècie destinats a corporacions locals per renovar o crear punts TIC.

Article 2

Aprovar les bases de la convocatòria, que consten en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 3

L'import global màxim destinat a adquirir el material informàtic per dotar els ajuts en espècie d'aquesta convocatòria és de vuit-cents mil euros (800.000 euros), a càrrec de la partida pressupostària GO06D/650.0001.00/5320 del pressupost de la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb l'Acord de Govern de 16 de febrer de 2010.

Article 4

Les sol·licituds s'han de presentar, en el lloc i la forma indicats a les bases, en el termini d'un mes des de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Article 5

El/la secretari/ària de Telecomunicacions i Societat de la Informació és l'òrgan competent per resoldre aquesta convocatòria.

Article 6

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Contra l'acte de convocatòria, que exhaureix la via administrativa, els ens locals i les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la data de publicació en el DOGC.

Amb caràcter previ, els ens locals poden formular requeriment davant el conseller de Governació i Administracions Públiques en el termini de dos mesos, a comptar des de la seva publicació, d'acord amb el que estableix l'article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Pel que fa a les persones interessades, poden interposar recurs de reposició davant el conseller de Governació i Administracions Públiques, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la data de publicació en el DOGC.

Barcelona, 18 de maig de 2010

Jordi Ausàs i Coll

Conseller de Governació i Administracions Públiques

Annex 1

Bases de la convocatòria

—1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts en espècie per renovar o crear punts TIC en municipis catalans.

Els punts TIC són punts públics d'accés a Internet, amb un horari mínim d'obertura, en els quals l'usuari/ària rep l'assistència de personal específic (el dinamitzador/a) i pot fer un ús personal de l'equipament. La finalitat dels punts TIC és actuar com a dinamitzadors en la introducció de la ciutadania a la utilització de les TIC, mitjançant la realització d'actuacions de divulgació i de formació amb l'objectiu de minimitzar el risc de fractura digital entre la població.

—2 Persones destinatàries

2.1 Poden ser persones beneficiàries d'aquests ajuts els ens locals de Catalunya, ajuntaments, consells comarcals, diputacions, consorcis, mancomunitats i entitats que en depenen.

2.2 Cada entitat només podrà presentar com a màxim una sol·licitud en aquesta convocatòria.

—3 Activitats subvencionables

3.1 Són objecte de l'ajut els projectes presentats pels ens locals de Catalunya consistents en la renovació o en la creació de punts TIC.

3.2 En relació amb els projectes de renovació, aquests han d'afectar a corporacions locals que disposen d'un punt TIC amb un equipament obsolet. Aquest equipament ha d'haver estat subministrat per la Generalitat de Catalunya en el marc del projecte Xarxa Punt TIC durant l'any 2004 o amb anterioritat, i no haver estat renovat mai amb fons de la Generalitat de Catalunya.

3.3 En relació amb els projectes de creació, els nous punts TIC s'han d'ubicar en municipis de menys de 25.000 habitants que no disposin d'un equipament d'aquestes característiques o que disposin d'un o més equipaments que resultin insuficients per atendre adequadament les necessitats dels habitants del municipi.

3.4 Els punts TIC renovats o de nova creació s'integraran en la Xarxa Punt TIC de Catalunya, sens perjudici de la seva adscripció formal posterior mitjançant el registre oficial de punts TIC de Catalunya que està previst crear.

—4 Descripció de l'ajut

4.1 Les corporacions locals beneficiàries d'aquest ajut rebran el material informàtic necessari per renovar o crear un punt TIC, que es detalla en l'annex 2.

4.2 La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació:

  1. Donarà suport al punt TIC renovat o creat a través de l'oficina tècnica general que es fa càrrec de la gestió ordinària de la Xarxa Punt TIC i del manteniment del web (http://www.punttic.cat).

  2. Crearà i posarà a disposició del Punt TIC continguts, específics i genèrics, i recursos formatius tant destinats a la ciutadania i a altres possibles usuaris/àries dels punts, com destinats a la formació de formadors/es (dinamitzadors/es), que disposen, a més, de programes de formació específics, periòdics i estables, de caràcter gratuït.

  3. Oferirà un servei de help desk que es farà càrrec de les incidències del programari i del maquinari informàtics que es puguin produir en el punt, i que prestarà suport constant al dinamitzador/a.

    4.3 En el marc d'aquesta convocatòria es renovaran i/o crearan 130 punts TIC, sens perjudici que es pugui adquirir més terminals i això permeti dur a terme una actuació més àmplia. En aquest cas es preveu la possibilitat d'ampliar el nombre de renovacions/creacions de punts TIC fent ús de la llista de reserva, d'acord amb la base 7.5 de la convocatòria.

    —5 Sol·licituds i documentació

    5.1 Les sol·licituds hauran de ser aprovades per l'òrgan competent de l'ens local i hauran de ser formalitzades pel/per la secretari/ària de l'ens local. En el cas d'entitats dependents dels ens locals, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR