ORDRE EDU/186/2008, de 21 d'abril, per la qual s'aproven les bases generals de la línia d'ajuts i subvencions destinada a les entitats i associacions, les bases específiques dels diversos programes que la integren, i s'obre la convocatòria pública per a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyOrdre

ORDRE

EDU/186/2008, de 21 d'abril, per la qual s'aproven les bases generals de la línia d'ajuts i subvencions destinada a les entitats i associacions, les bases específiques dels diversos programes que la integren, i s'obre la convocatòria pública per a l'any 2008.

La política d'ajuts i subvencions del Departament d'Educació, adreçada al conjunt dels agents de la comunitat educativa, esdevé un instrument essencial per assolir les finalitats i els objectius de les polítiques públiques, concretades per l'acció de govern.

Els ajuts que convoca anualment aquest Departament, en les seves diferents modalitats, tenen l'objecte d'incentivar la realització d'activitats que són en essència d'interès general o social, i de facilitar-ne l'accés.

Aquesta política d'ajuts i subvencions es concep amb un doble vessant. D'una banda, la concessió d'ajuts que permetin compensar les situacions individuals i facilitar l'accés a serveis bàsics o complementaris en l'educació es concep com un autèntic dret individual. Això és, garantir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social. D'altra banda, es concep com un deure de l'Administració i de la societat civil en el seu conjunt, la promoció i la incentivació d'activitats i programes que afegeixin valor al sistema educatiu de Catalunya.

Atès l'important volum de convocatòries anuals d'ajuts i subvencions, el Departament d'Educació ha cregut convenient revisar-ne l'actual model de gestió, amb l'objectiu de dotar-lo d'una eficàcia més gran en la seva execució, una més gran transparència i simplicitat en la informació, així com d'una visió orientada al ciutadà usuari, per tal de permetre-li una planificació anticipada i millorar les seves relacions amb l'Administració, evitant-li la presentació de documentació reiterada, i facilitant-li les relacions per mitjans telemàtics.

Així mateix, les necessitats de planificació de les administracions públiques i l'obligació de garantir la publicitat, l'eficàcia, l'eficiència i la transparència, dins el nou marc normatiu establert per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'obligació d'aprovar un pla estratègic de subvencions, aconsella modificar el sistema tradicional de gestió dels ajuts.

Per contribuir a l'assoliment dels objectius indicats, el Departament d'Educació ha organitzat la seva activitat de foment en 5 línies d'actuació, en funció dels beneficiaris potencials que conformen la comunitat educativa, i que en són: les famílies i l'alumnat, els centres educatius, el professorat, les diverses entitats i associacions i l'Administració local. Els diversos programes que integren cadascuna de les línies d'actuació defineixen les diferents activitats i projectes que se subvencionen. No obstant això, i per un període transitori, hi haurà algunes convocatòries al llarg del 2008 que es publicaran unilateralment sense integrar-se dins la línia de beneficiari potencial corresponent, essencialment per la necessitat de garantir el seu bon funcionament i objectiu, i per tal de no afectar els possibles sol·licitants ni endarrerir el procés. Un cop assolit aquest objectiu, la convocatòria que correspongui s'integrarà a la línia d'actuació corresponent en el següent exercici.

El resultat d'aquesta tasca ha estat l'elaboració d'unes bases generals reguladores de cadascuna de les línies d'ajut i subvenció i de les bases específiques dels respectius programes, que es convocaran al llarg de l'any. A aquest efecte, mitjançant aquesta Ordre s'aproven les bases generals de la línia d'ajuts i subvencions destinada a les entitats i associacions, i les específiques dels sis programes que la defineixen, i s'obre la convocatòria pública per a la concessió dels ajuts.

Per això, d'acord amb el que preveu el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions,

Ordeno:

Article 1

S'aproven les bases generals que regulen el procediment de concessió de la línia d'ajuts i subvencions que gestiona el Departament d'Educació destinada a les entitats i associacions, les quals consten a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aproven les bases específiques dels diferents programes que integren la línia d'ajuts i subvencions destinada a les entitats i associacions, les quals consten a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Es convoquen, per a l'any 2008, els ajuts i subvencions de tots els programes que consten a l'annex 2 d'aquesta Ordre, els quals es regeixen per les bases generals i específiques que s'hi aproven.

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la seva publicació al DOGC, segons el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Així mateix, poden interposar potestativament recurs de reposició, previ al recurs contenciós administratiu, davant el conseller d'Educació, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà la seva publicació al DOGC, segons el que estableixen els articles 115 i 116 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o qualsevol altre recurs que considerin convenient per a la defensa dels seus interessos.

Barcelona, 21 d'abril de 2008

Ernest Maragall i Mira

Conseller d'Educació

Annex 1

Bases generals

.1 Objecte i principis generals del procediment

1.1 L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió d'ajuts i subvencions adreçades a les diverses entitats i associacions, per a la realització d'activitats pròpies en l'àmbit competencial del Departament d'Educació.

1.2 El procediment de concessió és el de concurrència competitiva, i s'inicia l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria al DOGC.

1.3 El període d'execució de l'activitat objecte de la subvenció és el de l'any de presentació de la sol·licitud, d'acord amb la convocatòria, sense perjudici del que estableixin les bases específiques de cada programa.

1.4 El procediment de convocatòria es tramita i resol pels òrgans del Departament d'Educació que siguin competents per raó de la matèria, d'acord amb la normativa organitzativa vigent en el moment de publicar-se la convocatòria. Les bases específiques de cada programa determinen l'òrgan competent per tramitar i resoldre en cada cas.

1.5 Les bases específiques de cada programa concreten el termini màxim per notificar i resoldre la sol·licitud, que no podrà excedir dels 6 mesos, comptats des de l'endemà de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En el cas que les bases específiques no n'estableixin un altre, el termini és de 3 mesos.

.2 Beneficiaris

Poden optar als ajuts i subvencions dels diferents programes les entitats sense ànim de lucre, les associacions de mares i pares d'alumnes, i d'altres associacions, federacions i confederacions d'associacions, en els termes previstos a les respectives bases específiques.

Excepcionalment pel que fa al programa C, i únicament en els casos que preveuen les bases específiques d'aquell programa, podran optar a les subvencions que s'hi convoquen els ajuntaments.

.3 Requisits dels beneficiaris

3.1 Sens perjudici del que estableixin les bases específiques de cada programa, les entitats i associacions participants hauran de complir, en tot cas, els requisits següents:

  1. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  2. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que impossibiliten per ser beneficiari de la subvenció.

  3. Complir els requisits establerts als articles 32 i 36 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  4. Estar al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

  5. Estar legalment constituides i, si és el cas, inscrites en el registre corresponent o haver fet la sol·licitud d'inscripció, amb el benentès que, una vegada resolta positivament la subvenció, la inscripció en l'esmentat registre haurà d'estar formalitzada definitivament.

  6. Complir amb l'obligació, si escau, de presentació dels comptes anuals en el registre corresponent.

    3.2 En el cas del programa C, quan els sol·licitants siguin entitats locals, hauran de complir els requisits que preveuen les lletres b), c) i d) de l'apartat anterior.

    .4 Sol·licituds

    4.1 El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC, sense perjudici que les bases específiques de cada programa n'estableixin un altre.

    4.2 Les sol·licituds es presentaran preferentment de forma telemàtica de la forma que preveuen les bases específiques de cada programa, i davant l'òrgan que s'hi estableixi.

    4.3 Les sol·licituds també es poden presentar directament o per qualsevol dels mitjans que estableix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

    En el cas que s'opti per presentar la sol·licitud en una oficina de correus, es farà en sobre obert perquè la sol·licitud sigui datada i segellada pel personal de l'oficina de correus abans de ser certificada.

    4.4 La sol·licitud, sense perjudici del que disposen les bases específiques de cada programa, ha d'anar acompanyada de la següent documentació general:

  7. Declaració jurada on es faci constar que no es perceben altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per la mateixa finalitat d'altres entitats públiques o privades. En cas contrari, detall de les altres fonts de finançament de l'activitat.

  8. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR