DECRET 304/2006, de 18 de juliol, sobre l'estàndard i la millora en l'eficiència en l'ús de l'aigua, a efectes de la determinació del cànon de l'aigua.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

304/2006, de 18 de juliol, sobre l'estàndard i la millora en l'eficiència en l'ús de l'aigua, a efectes de la determinació del cànon de l'aigua.

El cànon de l'aigua, impost amb finalitat ambiental vinculat a la recuperació dels costos dels serveis del cicle de l'aigua a Catalunya, ha estat objecte, en els darrers temps, de successives reformes, encaminades a implementar una nova política hídrica, basada, entre d'altres aspectes, en el foment dels usos sostenibles del recurs, tant pel que fa al seu consum com pel que fa a la contaminació que se'n deriva, i en la modificació de les conductes representatives d'un ús no sostenible del recurs.

En aquest marc de modificació progressiva cal entendre els canvis produïts en certs aspectes del cànon, vinculats a la utilització de l'aigua per part de determinats consumidors industrials, i, en particular, relacionats amb el tipus de gravamen general del cànon de l'aigua que els és d'aplicació.

Aquest Decret és resultat dels compromisos adquirits en la Llei 12/2004, de 27 de desembre, i en la Llei 21/2005, de 29 de desembre, i del treball de col·laboració entre els diferents sectors afectats per la mesura.

Així, la Llei 12/2004, de mesures financeres, va incorporar una nova disposició addicional, la novena, en el Decret legislatiu 3/2003, mitjançant la qual s'introdueix el compromís del Govern de fixar els estàndards d'ús de l'aigua per a cada sector de producció i activitats industrials, a través dels procediments de concertació sectorial pertinents, amb l'objectiu de fer una aplicació adequada a l'ús eficient de l'aigua dels coeficients sobre el tipus de gravamen general fixats en l'esmentat Decret legislatiu. No obstant això, l'establiment de nous coeficients requereix de l'instrument legislatiu adient, respectant el principi de reserva de llei que la vigent normativa imposa en relació amb l'establiment o modificació dels elements directament determinants d'un tribut.

L'objectiu d'aquesta mesura, és iniciar una via que permeti minorar les possibles afeccions a la competitivitat de les indústries, derivades de l'aplicació de la nova fiscalitat vinculada al cicle integral de l'aigua, i fomentar, en la mida del possible, la implantació de noves tecnologies o millores de procés que permetin a un establiment industrial excel·lir per sobre del que és un ús racional i eficient de l'aigua.

D'altra banda, amb el mateix esperit, la Llei 21/2005, de 29 de desembre, de mesures financeres, ha introduït una nova disposició addicional, l'onzena, al Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, en la qual s'estableix que en els usos industrials d'aigua corresponents a activitats incloses en la divisió 05.02 de la secció B i en les seccions C, D i E de la CCAE-93, amb aplicació individualitzada del cànon de l'aigua, el tipus de gravamen general s'afecta d'un coeficient 0,95 per als subjectes passius que acreditin per a cada establiment un millorament de l'eficiència en l'ús de l'aigua, determinada segons un sistema quantitatiu, prenent com a referència l'estàndard d'ús, o bé que acreditin l'eficiència o el seu millorament segons un sistema qualitatiu basat en l'obtenció d'un sistema de gestió ambiental basat en les normes de l'Organització Internacional per a l'Estandarització (ISO 14001) o en el reglament europeu d'ecogestió i ecoauditoria (sistema EMAS).

Alhora, la mateixa disposició addicional es remet a un decret per fixar la metodologia per a la determinació de l'estàndard, el sistema qualitatiu de determinació de l'eficiència en l'ús de l'aigua i els terminis, el sistema i els efectes de la seva declaració. En aquest context, i per tal d'avançar en la línia marcada, s'ha optat per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR