ORDRE AAM/6/2013, de 17 de gener, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària de 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

A Catalunya la declaració única agrària (DUN) es va instaurar mitjançant l’Ordre de 20 de desembre de 2000 i cada any s’actualitza mitjançant la publicació de l’ordre corresponent.

La DUN constitueix un sistema unificat que permet la concessió i el control dels ajuts que provenen de fons comunitaris, i el coneixement real de les superfícies de les explotacions agràries que siguin susceptibles de rebre ajuts, amb l’extensió de l’obligatorietat ja existent a altres línies d’ajuts, per tal d’augmentar l’eficàcia, la rendibilitat i el control en la concessió, i facilita la presentació de les sol·licituds a les persones interessades.

Al mateix temps la DUN permet complir el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que en matèria de simplificació de tràmits i de tramitació electrònica facilita una reducció de les càrregues per als/les titulars de les explotacions, però per altra banda no eximeix de la responsabilitat de complir la normativa. En aquesta línia, la DUN és el sistema de presentació de determinades declaracions i sol·licituds diferents a les dels ajuts incorporant cada campanya nous tràmits que venen regulats per la normativa específica.

El Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, de 19 de setembre, estableix disposicions comunes aplicables als règims d’ajut directe als agricultors en el marc de la política agrària comuna i instaura determinats règims d’ajut pels quals es modifiquen alguns reglaments comunitaris; i el Reglament (CE) núm. 1122/2009 de la Comissió, de 30 de novembre, estableix normes de desenvolupament del Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, referent a la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control en els règims d’ajut directe als agricultors establerts pel Reglament, i normes de desenvolupament del Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, referent a la condicionalitat en el règim d’ajut implantat per al sector vitivinícola.

El Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, relatiu a l’ajut al desenvolupament rural per mitjà del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que les activitats i les operacions a càrrec d’aquest fons es determinen tenint en compte les característiques singulars de l’activitat agrícola fruit de les desigualtats estructurals i naturals entre les diferents zones rurals.

A banda de constituir un sistema unificat que permet la concessió i controls dels ajuts procedents del FEAGA i del FEOGA, la DUN serveix també per integrar altres dades referides a procediments que afecten les explotacions agràries, als que es fa referència tot seguit.

El Decret 2/2012, de 3 de gener, regula el contracte global d’explotació (CGE) que és el model adoptat a Catalunya per tramitar els compromisos que adquireixen els titulars de les explotacions que tenen com a contrapartida els ajuts públics associats. Aquests ajuts per fomentar les activitats respectuoses amb el medi i promoure models específics d’activitat agrària, s’integren en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. El CGE es materialitza mitjançant una sol·licitud que es formalitza a través de la DUN. En aquest sentit, les explotacions agràries que es comprometin amb l’Administració han de ser declarades a la DUN.

El Decret 264/2003, de 21 d’octubre , pel qual es regula el Registre Vitivinícola a Catalunya (RVC) té per objecte la inscripció de totes les plantacions de vinya de Catalunya, els cellers i plantes embotelladores i envasadores de productes vinícoles de Catalunya, i obliga als seus titulars a comunicar qualsevol modificació de les dades inscrites en el registre. Aquest Decret permet donar compliment a la normativa sectorial de la Unió Europea especialment al control del potencial vitícola (Reglament (CEE) 2392/86 del Consell, de 24 de juliol de 1986, relatiu a l’establiment del registre vitícola comunitari).

L’Ordre ARP/163/2002, de 3 de maig , per la qual es crea la Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya, regula la concessió de drets de nova plantació als joves agricultors.

L’Ordre AAM/139/2011, de 21 de juny, per la qual es regula el control de la producció vitícola mitjançant la targeta vitícola, a partir de la campanya 2011-2012, permet regular l’entrega de la producció de raïm als productors amb parcel·les inscrites al RVC.

Amb l’objecte d’incorporar les dades del Registre Vitivinícola de Catalunya al Sistema Integrat de Dades d’Explotacions Agràries de Catalunya i poder disposar d’una eina comuna de gestió serà necessari que totes les parcel·les vitivinícoles es declarin a la DUN amb referència SIGPAC.

El Decret 37/2012, de 10 d’abril, sobre el Registre de plantacions fruiteres de Catalunya, estableix que totes les parcel·les de fruiters (pomera, perera, codonyer, nashi, presseguer, nectariner, albercoquer, prunera, cirerer, llimoner dolç, llimoner, mandariner, taronger i aranger) de Catalunya han d’estar inscrites al Registre.

El Decret 44/2012 de 24 d’abril pel qual es crea el Sistema Integrat de Dades d’Explotacions Agràries de Catalunya, desplega les directrius de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària pel que fa a la seva disposició addicional segona, i regula les explotacions agràries prioritàries establint-ne els requisits necessaris per la seva qualificació.

La Llei 35/2011, de 4 d’octubre, sobre titularitat compartida de les explotacions agràries, té per objecte promoure i afavorir la igualtat real i efectiva entre dones i homes al medi rural, mitjançant el reconeixement jurídic i econòmic derivat de la seva participació a l’activitat agrària.

La venda de proximitat de productes agroalimentaris regulada pel Decret 24/2013, de 8 de gener, relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris esdevé una iniciativa de foment de la transformació agroindustrial amb més participació dels productors en els valors afegits dels productes. D’aquesta manera els productors o agrupacions de productors agraris fan la venda de la seva de la producció o els seus productes d’elaboració pròpia, directament als consumidors o bé a establiments minoristes i de restauració. La DUN és el mitjà pel qual els productors que realitzen venda de proximitat comuniquen al DAAM l’adhesió al sistema de venda de proximitat de productes agroalimentaris.

Es preveu en aquesta disposició la incorporació de la tramitació a través de la DUN de la sol·licitud de qualificació, la comunicació d’aprofitament i la traçabilitat dels conreus amb orientació energètica amb destinació a la producció elèctrica.

D’altra banda, el sistema unificat en què consisteix la DUN s’adapta a la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, per una banda reconeix el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb l’Administració per a l’exercici dels drets reconeguts a l’article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú; i per altra banda, a la seva disposició final vuitena, estableix l’obligació de les administracions de dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i l’aplicació de la Llei.

Així mateix, al seu article 23, determina que les administracions públiques podran, amb caràcter general o específic, habilitar persones físiques o jurídiques per a la realització de determinades transaccions en representació de les persones interessades.

L’Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, sobre el reconeixement d’entitats col·laboradores amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en matèria d’ajuts i subvencions, preveu que entitats alienes a l’Administració col·laborin en la gestió de la presentació d’aquestes declaracions.

La Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix la possibilitat de tramitació electrònica dels procediments administratius, i la Llei 29/2010, de 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, recull l’impuls de la incorporació de mitjans electrònics del sector públic de Catalunya en les seves relacions amb les empreses i els ciutadans.

D’acord amb els antecedents exposats, en funció de l’experiència assolida en aquesta matèria en campanyes anteriors i de conformitat amb la legislació vigent, és procedent regular novament la declaració única agrària per a l’any 2013, recollint els aspectes esmentats.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Concepte

1.1 La declaració única agrària (DUN) consisteix en una declaració anual que de forma obligatòria ha de realitzar la persona titular de l’explotació agrària ubicada a Catalunya per efectuar alguns dels tràmits següents:

  1. Sol·licitar els ajuts i/o efectuar les declaracions relacionats a l’annex 1 d’aquesta Ordre

  2. Donar-se d’alta o fer modificacions de dades al Registre de plantacions fruiteres de Catalunya que regula el Decret 37/2012, de 10 d’abril, si escau, en cas d’explotacions agrícoles.

  3. Quan estigui sotmesa als requisits de la condicionalitat per haver percebut l’ajut als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya de les campanyes 2009/2010 o 2010/2011 o 2011/2012, o l’ajut a l’abandonament de la vinya de les campanyes 2009/2010 o 2010/2011.

  4. Quan tingui parcel·les vitivinícoles, per tal d’actualitzar les dades del Registre vitivinícola de Catalunya en relació amb la titularitat de la superfície de la parcel·la vitivinícola.

  5. Adherir-se al sistema de venda de proximitat de productes agroalimentaris de Catalunya d’acord amb el Decret 24/2013, de 8 de gener, relatiu a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR