DECRET 308/1996, de 2 de setembre, pel qual s'estableix el procediment administratiu per a l'autorització de les instal·lacions de producció d'energia elèctrica en règim especial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

La Llei 40/1994, de 30 de desembre, d'ordenació del sistema elèctric nacional, regula, en el capítol 2 del títol 4, la producció d'energia elèctrica en règim especial delimitant les activitats que reben aquesta consideració, establint les obligacions i els drets dels productors en règim especial i requerint autorització administrativa prèvia per a la construcció, l'explotació, la modificació i la transmissió d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica en règim especial.

Paral·lelament, el Reial decret 2366/1994, de 9 de desembre, sobre producció d'energia elèctrica per instal·lacions hidràuliques, de cogeneració i altres abastides per recursos o fonts d'energia renovables, delimita les instal·lacions que poden acollir-se al règim especial, crea un Registre general d'instal·lacions de producció en règim especial, sense perjudici dels propis de les comunitats autònomes, i regula el règim econòmic aplicable.

Pel que fa a la Comunitat Autònoma de Catalunya, d'acord amb el que disposa l'article 9.16 de l'Estatut d'autonomia, la Generalitat té competència exclusiva en instal·lacions de producció, distribució i transport d'energia, sempre que aquest transport no surti del seu territori i el seu aprofitament no afecti una altra província o comunitat autònoma.

Així mateix, d'acord amb l'article 10.1.5 de l'Estatut, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i, si escau, en els termes que aquella legislació estableixi, correspon a la Generalitat el desenvolupament legislatiu i l'execució en matèria de règim energètic.

En exercici d'aquestes competències, el Departament d'Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General d'Energia i en aplicació de la normativa anterior, ha estat atorgant les condicions d'autogenerador i de minicentrals, i ha gestionat el Registre d'autogeneradors de Catalunya. Actualment, resulta necessari establir el procediment administratiu per a l'obtenció de la condició d'instal·lació de producció d'energia elèctrica, acollida al règim especial, per part d'aquelles instal·lacions que es trobin ubicades dins l'àmbit territorial de Catalunya i la creació del registre corresponent que prevegi la nova regulació.

Sobre la base del que s'ha exposat, vist l'informe de la Comissió del Sistema Elèctric Nacional, d'acord amb el Dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i a proposta del conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,

Decreto:

Article 1

Objecte 1.1 L'objecte d'aquest Decret és establir el procediment administratiu per a l'obtenció de la condició d'instal·lació de producció d'energia elèctrica, en règim especial, i la inscripció corresponent en el Registre d'instal·lacions de producció en règim especial, com també l'autorització administrativa de les instal·lacions. 1.2 Amb aquesta finalitat, es crea el Registre d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica en règim especial, adscrit a la Direcció General d'Energia del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme, l'objectiu del qual és la inscripció de les instal·lacions de producció d'energia elèctrica que, amb el compliment previ de la tramitació administrativa regulada en el present Decret, hagin obtingut la condició de producció en règim especial. 1.3 En l'esmentat Registre hi constaran inscrites les instal·lacions que han resultat acollides al règim especial, les modificacions d'aquestes i les cancel·lacions.

Article 2

Àmbit d'aplicació 2.1 El procediment regulat en aquest Decret és d'aplicació a les instal·lacions de producció d'energia elèctrica, ubicades dins l'àmbit territorial de Catalunya, amb una potència instal·lada igual o inferior a 100 MVA, incloses en algun dels grups definits a l'article 2 del Reial decret 2366/1994, de 9 de desembre, sobre producció d'energia elèctrica per instal·lacions hidràuliques, de cogeneració i altres abastides per recursos o fonts d'energia renovables. 2.2 En el supòsit d'instal·lacions de producció l'acta de posada en marxa de les quals sigui anterior a l'entrada en vigor de la Llei 82/1980, de 30 de desembre, sobre conservació d'energia, només podran acollir-se al règim especial en algun d'aquests tres casos:

  1. Que no estiguessin connectades amb anterioritat a la xarxa de servei públic.

  2. Que hagin transcorregut almenys cinc anys ininterromputs des que va cessar la seva activitat.

  3. Que ampliïn la seva potència, amb la qual cosa resultarà acollida al règim especial la part d'energia produïda corresponent a l'ampliació.

Article 3

Tràmits administratius a formalitzar L'aplicació del règim econòmic que el Reial decret 2366/1994, de 9 de desembre, preveu per a les instal·lacions de producció d'energia elèctrica en règim especial requereix acomplir els tràmits següents:

  1. Obtenció de la condició d'instal·lació de producció d'energia elèctrica en règim especial i inclusió en algun dels grups de l'article 2 del Reial decret 2366/1994, de 9 de desembre.

  2. Inscripció en el Registre d'instal·lacions de producció elèctrica en règim especial, adscrit a la Direcció General d'Energia del Departament d'Indústria, Comerç i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR