DECRET 108/2014, de 22 de juliol, pel qual s'estableix el procediment d'acreditació dels centres i serveis de medicina de l'esport.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L'Estatut d'autonomia de Catalunya, a l’article 162.1, estableix que correspon a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, la competència exclusiva sobre l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris, i a l’article 162.3.a) atribueix a la Generalitat la competència compartida en l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les prestacions i els serveis sanitaris, sociosanitaris i de salut mental de caràcter públic en tots els nivells i per a tots els ciutadans. A l’article 134.1 estableix, així mateix, que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d’esports i, concretament a l’apartat i), inclou el control i seguiment medicoesportiu i de salut dels practicants de l’activitat física i esportiva.

L'article 50.1 del Text únic de la Llei de l’esport, aprovat pel Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, preveu els aspectes que ha d'atendre l'actuació de caràcter preventiu que pertoca a la Generalitat en el terreny de la medicina esportiva.

En virtut del que estableix l'article 50.2 d’aquest Text únic, la Generalitat fa aquesta funció des dels seus centres especialitzats degudament acreditats o per mitjà de programes concertats amb altres centres i serveis especialitzats.

Mitjançant el Decret 323/1992, de 28 de desembre, pel qual es regula el procediment d’acreditació dels centres de medicina de l’esport es van regular aquests centres per primera vegada a Catalunya, així com el procediment per acreditar-los. El temps transcorregut d’ençà de la publicació del citat Decret 323/1992, l’experiència assolida des d’aquell moment, així com les noves necessitats detectades en la pràctica de la medicina de l’esport fan aconsellable donar una nova regulació a aquesta matèria.

A més, el Reial decret 1277/2003, de 10 d’octubre, pel qual s’estableixen les bases generals sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris, regula les condicions bàsiques que han de complir els centres i serveis de reconeixements mèdics per poder emetre les certificacions d’aptitud esportiva mitjançant una unitat de medicina de l’esport, i obliga els establiments esmentats a disposar d’un especialista en medicina de l’educació física i l’esport.

Escau ara, per tant, establir les actuacions i les activitats que es porten a terme en els centres i serveis de medicina de l’esport, així com els nous requisits que han de reunir per tal d’obtenir l’acreditació a què es refereix l’article 50.2 esmentat.

El compliment d'aquests requisits ha de servir perquè s'assoleixi un grau òptim de desenvolupament en l'execució de les activitats que l'article 50.1 del Text únic de la Llei de l'esport precitat atribueix als centres i serveis assenyalats.

D’altra banda, l’article 10.k) de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya estableix que correspon al Departament de Sanitat i Seguretat Social (actualment Departament de Salut) “l’autorització de la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres, els serveis i els establiments sanitaris i sociosanitaris, si escau, i la cura del seu registrament, catalogació i acreditament, si n’és el cas.”

Les condicions i el procediment d’autorització de la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres i serveis sanitaris estan regulats al Decret 183/1981, de 2 de juliol, sobre normes per a condicions i requisits que han d'acomplir els centres, serveis i establiments sanitaris assistencials; al Decret 118/1982, de 6 de maig, sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris assistencials, i també al desplegament normatiu realitzat mitjançant l’Ordre de 24 de gener de 1983, per la qual s’estableix la normativa per a la sol·licitud i l’atorgament d’autorització administrativa per a la creació, la modificació, el trasllat o el tancament de centres, serveis o establiments d’assistència hospitalària.

Així mateix, desplegant el Text únic de la Llei de l’esport, el Decret 215/2005, d'11 d'octubre, de reestructuració de la Secretaria General de l'Esport i del Consell Català de l'Esport, atribueix al Consell Català de l’Esport competències en matèria d’acreditació de centres propis i seguiment de centres aliens de medicina de l'esport. És per això que es considera necessari que, addicionalment a la verificació dels requisits comuns que han de reunir els centres i serveis sanitaris, el procediment d’acreditació dels centres i serveis de medicina de l’esport inclogui un informe favorable del Consell Català de l’Esport, com a òrgan especialitzat, que valori el compliment dels requisits específics recollits a l’annex d’aquest Decret.

Així doncs, el procediment que regula el present Decret es remet al procediment general d’autorització sanitària de centres i serveis sanitaris, i estableix els requisits específics addicionals i les particularitats procedimentals associades a l’acreditació de la medicina de l’esport, en virtut del principi de simplificació i racionalitat administrativa que ha de regir l’actuació de l’Administració, d’acord amb el principi sisè de l’article 31.2. de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

Atès el que disposen el citat article 50 del Text únic de la Llei de l’Esport i l’article 10.k) de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya, i en compliment del citat Reial decret 1277/2003, de 10 d’octubre;

Vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

De conformitat amb el que estableix la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta dels consellers de la Presidència i de Salut, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I. Disposicions generals

Article 1

Objecte del Decret

Aquest Decret té per objecte establir el procediment d’acreditació dels centres i serveis de medicina de l’esport. L’acreditació tindrà els efectes d’autorització sanitària que determina l’article 29 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat.

Article 2

Centres i serveis de medicina de l’esport

2.1 Als efectes del que disposa aquest Decret, es consideren centres i serveis de medicina de l'esport els centres i serveis sanitaris que tenen com a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR