DECRET 253/1993, de 8 d'octubre, pel qual s'estableix el procediment d'autorització i règim jurídic de les farmacioles.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L'article 10 de la Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya, preveu la instal·lació d'una farmaciola en els nuclis on no es pugui instal·lar una oficina de farmàcia perquè no es compleixen els requisits exigits per a autoritzar-la, i perquè raons de llunyania o dificultats de comunicació respecte a l'establiment més proper, o una alta concentració de població de temporada, facin aconsellable l'existència d'un servei d'atenció farmacèutica.

L'article 10 abans esmentat determina que el règim jurídic aplicable a les farmacioles s'ha d'establir per reglament i, per tant, escau ara regular aquesta matèria.

A fi i efecte de donar compliment a la previsió assenyalada, és necessari dictar el present Decret, per a l'elaboració del qual s'han tingut presents els principis inspiradors de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, amb especial consideració als principis d'economia, celeritat, eficàcia i eficiència.

En conseqüència, atès el que disposen la Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, com també la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Vist el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Farmacioles 1.1 D'acord amb aquest Decret, s'entén per farmaciola el centre sanitari d'atenció farmacèutica dependent d'una oficina de farmàcia. 1.2 Es pot autoritzar una farmaciola, sempre que es respectin els requisits que estableix aquest Decret, en els nuclis on no es pugui instal·lar una oficina de farmàcia perquè no es compleixen els requisits exigits per autoritzar-la, i perquè raons de llunyania o dificultats de comunicació respecte a l'establiment més proper, o una alta concentració de població de temporada, facin aconsellable l'existència d'un servei farmacèutic.

Article 2

Vinculació de la farmaciola Les farmacioles han d'estar en tot cas vinculades a una única oficina de farmàcia, preferentment de la mateixa àrea bàsica de salut. D'aquesta oficina de farmàcia només pot dependre una sola farmaciola, sens perjudici del que s'estableix a l'apartat següent. Excepcionalment, quan les circumstàncies concorrents així ho aconsellin, en atenció a una millora o prestació més eficaç del servei farmacèutic, es pot autoritzar la vinculació de més d'una farmaciola a una única oficina de farmàcia.

Article 3

Règim jurídic per a l'establiment d'una farmaciola. 3.1 Es pot autoritzar l'obertura d'una farmaciola:

  1. Per raó de llunyania del nucli de població proposat a l'oficina de farmàcia més propera, sempre que el local on es pretén ubicar la farmaciola es trobi a una distància no inferior a 3.000 metres de l'oficina de farmàcia (o farmaciola) més properes.

  2. Per raó de dificultats de comunicació per accedir al nucli de població, sempre que s'acrediti l'existència d'una circumstància d'entitat que impliqui una dificultat real per accedir del nucli proposat a l'oficina de farmàcia més propera, i el local on s'instal·li la farmaciola es trobi a una distància no inferior a 2.000 metres de l'oficina de farmàcia (o farmaciola) més properes.

  3. Per raó d'alta concentració de població de temporada, quan el nucli proposat s'incrementi pel turisme de temporada, com a mínim en un 100% de la seva població censada, durant un període mínim de 30 dies anuals, i sempre que aquest increment sigui superior a 1.000 persones. En aquest supòsit, la distància del local on s'instal·li la farmaciola no serà inferior a 2.000 metres de l'oficina de farmàcia (o farmaciola) més properes. 3.2 Les distàncies a què es refereixen els apartats anteriors d'aquest article s'han de comptar pel vial més curt segons les previsions del Decret 141/1992, de 22 de juny, pel qual s'estableix el procediment de mesurament de les distàncies que les oficines de farmàcia han de guardar envers les més properes i els centres d'atenció primària capçalera d'àrea bàsica de salut (DOGC núm. 1616, de 8.7.1992). 3.3 En tots els supòsits només es pot autoritzar una farmaciola per nucli.

Capítol 2 Procediment d'autorització

Article 4

Iniciació del procediment El procediment per a l'autorització d'una farmaciola es pot iniciar:

  1. A petició dels òrgans de govern del municipi o comarca on se situï el nucli en què es vol instal·lar la farmaciola.

  2. D'ofici, pel Departament de Sanitat i Seguretat Social, ja sigui a instància pròpia o del Col·legi Oficial de Farmacèutics corresponent.

Article 5

Sol·licitud 5.1 La petició per instal·lar una nova farmaciola s'ha de formular per escrit adreçat al conseller de Sanitat i Seguretat Social, on s'ha d'indicar el supòsit dels previstos a l'article 3 d'aquest Decret que empari la sol·licitud d'obertura de la farmaciola, i s'ha de definir de forma precisa el nucli de població on s'hi vulgui instal·lar. A la sol·licitud s'ha d'adjuntar un plànol expedit per l'Ajuntament corresponent, on s'han d'especificar els límits del nucli proposat. 5.2 En cas que la sol·licitud s'empari en el supòsit de l'article 3.b), s'han d'indicar, a més, les circumstàncies que dificulten l'accés dels habitants del nucli a l'oficina de farmàcia més propera. La dificultat de comunicació del nucli amb l'oficina de farmàcia més propera s'acreditarà mitjançant qualsevol element provatori admès en dret, que caldrà adjuntar a la sol·licitud. 5.3 Si la sol·licitud s'empara en el supòsit de l'article 3.c), s'han d'aportar les dades de l'increment de població de temporada experimentat al nucli designat i la temporada turística per la qual se sol·licita el funcionament de la farmaciola, especificant-ne les dades concretes. Per al còmput de la població de temporada cal partir dels allotjaments turístics amb què compti el nucli proposat, entenent per aquests els habitatges de segona residència- a computar quatre places per habitatge- les places hoteleres i les places de càmping, degudament provades, en el primer cas, per qualsevol dels mitjans admesos en dret i, en els dos restants, per certificació del Departament de Comerç, Consum i Turisme. A la sol·licitud s'ha d'adjuntar, a més, certificat del nombre d'habitants censats en el nucli de població de què es tracti segons l'última revisió del padró...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR