ORDRE ARP/347/2002, de 14 d'octubre, per la qual s'estableixen les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/347/2002, de 14 d'octubre, per la qual s'estableixen les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries.

Des de l'any 1989, amb la publicació del Decret 347/1989, de 19 de desembre, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha portat a terme accions de promoció, divulgació i foment de l'ús de les assegurances per a les explotacions agràries de Catalunya mitjançant subvencions al cost de les primes.

Aquesta mesura es considerava una eina important per tal que les explotacions agràries asseguressin les seves produccions i les protegissin contra els efectes de les inclemències meteorològiques desfavorables.

Amb l'aplicació d'aquesta normativa els objectius de foment de l'ús d'aquesta pràctica s'han anat assolint progressivament en els darrers anys, però en aquest període de temps les assegurances agràries han canviat significativament, la qual cosa ha fet necessària una revisió de les mesures per al foment d'aquestes assegurances.

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb la col-laboració de les comunitats autònomes, dissenya, desenvolupa i fixa la política d'assegurances agràries estatal. En cada exercici el Consell de Ministres aprova el Pla d'assegurances agràries combinades on es concreten els riscos i les produccions assegurables.

Amb la derogació del Decret 347/1989, de 19 de desembre, pel Decret 63/2002, de 19 de febrer (DOGC núm. 3586, d'1.3.2002), i la fixació de les noves condicions per al foment de les assegurances agràries que es concreten en aquesta Ordre, es pretén adaptar la normativa als canvis que s'han produït al llarg d'aquests anys.

En conseqüència, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre estableix el marc normatiu regulador de les mesures per al foment de l'ús de les assegurances agràries a Catalunya, que s'aplicaran d'acord amb els plans d'assegurances agràries combinades anuals aprovats per l'Administració central.

Article 2

Elements bàsics del Pla d'assegurances agràries

D'acord amb el Pla d'assegurances agràries combinades els elements bàsics del funcionament del sistema d'assegurances agràries combinades són els següents:

2.1 Tenen la consideració de riscos assegurables tots els fenòmens de la natura susceptibles de produir danys sobre les produccions agràries i que compleixin els requisits tècnics necessaris per al seu assegurament.

2.2 L'assegurança s'aplicarà als sectors agrícola, ramader i forestal.

2.3 La subscripció de l'assegurança és voluntària per part dels agricultors i els ramaders.

2.4 Les pòlisses seran subscrites de manera individual o de manera col-lectiva.

Article 3

Cobertura i subscripció

3.1 La cobertura dels riscos emparats per les assegurances agràries que preveuen els plans anuals, la realitzaran les entitats asseguradores i el Consorci de Compensació d'Assegurances que s'enquadren a l'Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA (Agroseguro).

3.2 La subscripció de l'assegurança la realitzaran exclusivament les entitats asseguradores i els agents d'assegurances autoritzats, de la manera que s'estableix legalment.

Article 4

Destinataris

Els titulars d'explotacions agràries i les entitats cooperatives i associatives agràries que subscriguin pòlisses d'assegurances individuals o col-lectives incloses al Pla anual d'assegurances agràries combinades tindran dret a una reducció del cost de l'assegurança que hagin de satisfer.

Article 5

Contractació

5.1 La formalització de la pòlissa de contracte de l'assegurança corresponent dóna dret a la reducció en la prima, sempre que s'hagi realitzat correctament i dins els períodes de subscripció que estableix el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

5.2 La documentació que han d'aportar els que contracten la pòlissa d'assegurança per obtenir la rebaixa del cost de la prima, és la que determina la normativa del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a l'Ordre anual de concessió de subvencions de l'Administració General de l'Estat a la subscripció de les assegurances agràries incloses al Pla d'assegurances agràries combinades.

5.3 La rebaixa en el cost de la pòlissa la fan com a descompte directe les entitats asseguradores col-laboradores quan subscriuen la pòlissa d'assegurança.

Article 6

Conveni de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR