ORDRE ARP/427/2005, de 4 de novembre, per la qual s'estableixen mesures específiques de protecció de la influença aviària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/427/2005, de 4 de novembre, per la qual s'estableixen mesures específiques de protecció de la influença aviària.

La influença aviària és una malaltia vírica contagiosa que afecta les aus de corral i les aus en general, que causa, en la seva variant altament patògena, una mortalitat molt elevada i arriba a assolir de manera molt ràpida unes proporcions d'epizoòtia, amb les repercussions que es deriven per a la sanitat animal i per a la salut pública.

El control d'aquesta malaltia està regulat per la Directiva del Consell 92/40/CEE, de 19 de maig, per la qual s'estableixen mesures comunitàries per a la lluita contra la influença aviària, transposada a la normativa estatal pel Reial decret 1025/1993, de 25 de juny.

A causa de l'aparició dels últims focus d'influença aviària altament patògena causada pel subtipus H5N1, la Comissió Europea ha establert recentment un seguit de mesures per evitar al màxim l'entrada del virus de la influença aviària a la Unió Europea des de països tercers, com són:

Decisió 2005/726/CE, de 17 d'octubre, per la qual es modifica la Decisió 2005/464/CE, sobre l'aplicació de programes de control de la influença aviària a les aus de corral i a les aus silvestres als estats membres.

Decisió 2005/731/CE, de 17 d'octubre, per la qual s'estableixen els requisits addicionals per al control de la influença aviària en les aus silvestres.

Decisió 2005/732/CE, de 17 d'octubre, que aprova els programes per a la realització d'estudis sobre la influença aviària a les aus de corral i a les aus silvestres als estats membres durant el transcurs de l'any 2005, i estableix les normes en matèria de presentació d'informes i elegibilitat per a la contribució financera de la comunitat als costos d'execució d'aquests programes.

Decisió 2005/734/CE, de 19 d'octubre, que estableix les mesures de bioseguretat per reduir el risc de transmissió de la influença aviària altament patògena causada pel subtipus H5N1 del virus A de la grip d'aus silvestres a aus de corral i a altres aus captives, i estableix un sistema de detecció precoç a les zones d'especial risc, la qual ha estat modificada per la Decisió 2005/745/CE, de 21 d'octubre.

Decisió 2005/744/CE, de 21 d'octubre, que estableix els requisits per a la prevenció de la influença aviària causada pel virus A, subtipus H5N1, a les aus sensibles que es trobin als parcs zoològics dels estats membres.

La Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, disposa a l'article 8.1 les mesures sanitàries que cal seguir per tal d'evitar la introducció al territori de malalties d'alta difusibilitat o bé per evitar-ne la propagació en cas de confirmació de la sospita, en les malalties que siguin de declaració obligatòria incloses al Codi Zoosanitari Internacional de l'Oficina Internacional d'Epizoòties, o bé en la normativa nacional o comunitària. Entre les mesures a adoptar pels òrgans competents s'inclouen restriccions o prohibicions del moviment d'animals, de productes d'origen animal o de subproductes de les zones afectades i altres mesures destinades a evitar la propagació de la malaltia.

Pels motius exposats, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca considera urgent establir mesures específiques de protecció de la influença aviària i en particular prohibir o restringir certs moviments d'aus per evitar el contacte directe o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR