DECRET 413/2006, de 31 d'octubre, pel qual s'estableixen les Normes generals de producció integrada a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

413/2006, de 31 d'octubre, pel qual s'estableixen les Normes generals de producciÛ integrada a Catalunya.

L'obtenciÛ pels agricultors i les agricultores de productes agrÌcoles de qualitat i saludables per a la persona consumidora per mitj‡ de la utilitzaciÛ de pr‡ctiques de conreu que respectin el medi ambient Ès un objectiu de l'agricultura moderna.

La utilitzaciÛ de mËtodes que tinguin en compte les exigËncies de la societat, la rendibilitat del conreu i la protecciÛ del medi ambient, i que disminueixin l'˙s de productes agroquÌmics i permetin l'obtenciÛ de produccions agrÌcoles d'alta qualitat, Ès una exigËncia en la modernitzaciÛ de l'agricultura. Aquests objectius es poden assolir per mitj‡ de les tËcniques de maneig integrat.

D'altra banda, les produccions agrÌcoles obtingudes amb les esmentades tËcniques estan en conson‡ncia amb els principis generals de producciÛ integrada, atËs que la seva aplicaciÛ implica un major respecte de l'equilibri dels ecosistemes, redueix contaminacions innecess‡ries en l'aire, l'aigua i el sÚl, i permet que els productes agrÌcoles tinguin la menor quantitat possible de residus agroquÌmics indesitjables.

En l'‡mbit de Catalunya, i de conformitat amb la competËncia exclusiva en matËria d'agricultura que l'article 12.1.4 de l'Estatut d'autonomia de 1979 atorgava a la Generalitat de Catalunya, es va crear a travÈs de la Llei 21/2001, de 31 de desembre, de mesures fiscals i administratives, el Consell Catal‡ de la ProducciÛ Integrada com a entitat de dret p˙blic que tÈ la funciÛ d'ordenar el sistema de la producciÛ integrada a Catalunya.

Amb l'entrada en vigor del nou Estatut d'autonomia la competËncia en matËria d'agricultura, que Ès exclusiva d'acord amb l'article 116.1, permet la promulgaciÛ d'aquestes normes generals de la producciÛ integrada que s'emparen en aquest tÌtol competencial.

Posteriorment, el Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producciÛ integrada, determina a l'article 4.1 que el sistema de producciÛ integrada ha de respectar els requisits que s'estableixin a les normes generals de producciÛ integrada, i aquestes sÛn per tant l'objecte d'aquesta norma a la qual s'hauran d'adaptar les ja existents per a cada conreu o grup de conreus, a les quals ha de servir de marc de referËncia.

El Decret consta d'un tÌtol preliminar dedicat a disposicions de car‡cter general i set tÌtols que agrupen les diferents q¸estions que es plantegen a les pr‡ctiques que s'han de fer servir per tal que la producciÛ pugui ser qualificada com de producciÛ integrada, pr‡ctiques que en alguns casos sÛn obligatÚries i en altres casos sÛn pr‡ctiques prohibides.

D'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora.

D'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organitzaciÛ, procediment i rËgim jurÌdic de l'AdministraciÛ de la Generalitat de Catalunya,

Decreto:

Article ˙nic

S'aproven les Normes generals de producciÛ integrada a Catalunya, que figuren a l'annex d'aquest Decret.

DisposiciÛ final

Aquest Decret entrar‡ en vigor l'endem‡ de la seva publicaciÛ al DOGC.

Barcelona, 31 d'octubre de 2006

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Jordi William Carnes i Ayats

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Normes generals de producciÛ integrada a Catalunya

TÕTOL preliminar

Disposicions generals

Article 1

Disposicions generals

1.1††Les Normes generals de producciÛ integrada defineixen les pr‡ctiques agrÌcoles per a l'obtenciÛ de vegetals, l'elaboraciÛ, la transformaciÛ, l'emmagatzematge, la conservaciÛ, l'envasat i la comercialitzaciÛ que, sota la direcciÛ de la persona responsable o de la persona tËcnica competent degudament formada, han de complir els qui operin, sens perjudici de l'observanÁa d'altres normatives generals que siguin d'aplicaciÛ, relatives a:

a)†Material de producciÛ vegetal, fertilitzants, fitosanitat, productes fitosanitaris, gestiÛ de residus i envasos, prevenciÛ de riscos laborals, sanitat i medi ambient, concessiÛ d'aig¸es i limitacions d'˙s.

b)†Les instal∑lacions i el procediment d'obtenciÛ dels productes vegetals.

1.2††Aquestes pr‡ctiques sÛn d'obligat compliment. Les normes tËcniques especÌfiques de cada cultiu o producte s'hi hauran d'ajustar. Les normes tËcniques especÌfiques o protocols que poden establir-se per a cada cultiu, grup de cultius o producte per complementar aquestes normes generals o per fixar intervals, lÌmits, sistemes o pr‡ctiques no definides, respondran a recomanacions o principis establerts en normes internacionals quan n'hi hagi, i en d'altres casos a la millor tËcnica possible, compatible amb la producciÛ integrada, descrites a la literatura tËcnica o cientÌfica.

1.3††Els procediments per a la presa de mostres i els mËtodes analÌtics necessaris per efectuar les determinacions que s'estableixen en aquestes normes hauran de ser els establerts oficialment per les administracions competents o, si escau, els acceptats internacionalment. En tot cas, les mostres s'analitzaran o es diagnosticaran als laboratoris especialitzats reconeguts per l'administraciÛ competent.

1.4††A mÈs de les normes que estableix aquest Decret, s'hauran de tenir en compte per a tots els cultius els Principis de bones pr‡ctiques fitosanit‡ries que ha establert l'OrganitzaciÛ Europea i Mediterr‡nia per a la ProtecciÛ de les Plantes (OEPP) i, si escau, les directives d'aquesta OrganitzaciÛ sobre la bona pr‡ctica fitosanit‡ria especÌfica per a cada cultiu.

Article 2

Definicions

A efectes d'aquest Decret, s'entÈn per:

a)†ProducciÛ integrada: els sistemes agrÌcoles d'obtenciÛ de vegetals que utilitzen al m‡xim els recursos i els mecanismes de producciÛ naturals i asseguren a llarg termini una agricultura sostenible, i introdueixen mËtodes biolÚgics de control, quÌmics i d'altres tËcniques que compatibilitzen les exigËncies de la societat, la protecciÛ del medi ambient i la productivitat agrÌcola, aixÌ com les operacions realitzades per manipular, envasar, transformar i etiquetar productes vegetals acollits al sistema.

b)†ComercialitzaciÛ: la venda o el subministrament d'una persona operadora a una altra persona operadora o consumidora, inclosa la disposiciÛ, l'emmagatzematge, l'exposiciÛ per a la venda o l'oferiment per vendre productes vegetals.

c)†Operador: tota persona fÌsica o jurÌdica que obtÈ, manipula, elabora, envasa, etiqueta, emmagatzema o comercialitza productes vegetals en les condicions que estableix aquesta disposiciÛ.

d)†Etiquetat: totes les mencions, les indicacions, les identificacions de f‡brica o de comerÁ, les imatges o els signes que figuren als envasos, documents, rËtols, etiquetes, argolles o collars que acompanyen o es refereixin a productes que preveu aquest Decret.

e)†An‡lisis de perills i punts de control crÌtics (APPCC): enfocament sistem‡tic de base cientÌfica que permet identificar riscos especÌfics i mesures per controlar, amb la finalitat d'assegurar la innocuÔtat dels aliments. …s un instrument per avaluar els riscos i establir sistemes de control que s'orienten cap a la prevenciÛ en lloc de fonamentar-se en l'an‡lisi del producte final.

f)†Bones pr‡ctiques fitosanit‡ries: utilitzar productes fitosanitaris i d'altres mitjans de defensa fitosanit‡ria sota les condicions d'˙s autoritzades.

g)†Coeficient d'uniformitat: valor obtingut d'aplicar una fÛrmula que indica la uniformitat en la distribuciÛ de l'aigua aplicada pel sistema de reg.

h)†Criteri d'intervenciÛ: conjunt de condicions que permeten justificar la realitzaciÛ d'un tractament contra una plaga o agent patogen.

i)†Quadern d'explotaciÛ: document on es registren les dades relatives a una parcel∑la o agrupaciÛ de parcel∑les de cultiu (veure definiciÛ d'unitat homogËnia de cultiu), mitjanÁant el qual Ès possible fer un seguiment detallat de totes les operacions culturals realitzades durant el cicle de cultiu.

j)†Cultiu: per a cada espËcie la totalitat de la producciÛ que gestiona un agricultor.

k)†ExplotaciÛ: conjunt de bÈns productius que donen origen a una activitat econÚmica.

l)†Control o lluita integrada: l'aplicaciÛ racional d'una combinaciÛ de mesures biolÚgiques, fÌsiques, biotecnolÚgiques, quÌmiques, de cultiu o de selecciÛ de vegetals, de manera que la utilitzaciÛ de productes fitosanitaris es limiti al mÌnim necessari per controlar les plagues.

m)†Parcel∑la: superfÌcie contÌnua de terreny geogr‡ficament definida i inscrita al registre cadastral a nom d'un o mÈs titulars, on l'operador realitza les pr‡ctiques de producciÛ integrada.

n)†PËrdues tËcniques de nutrients: sÛn les que es deuen a la manca d'incorporaciÛ d'elements nutritius a la planta com a conseq¸Ëncia d'errors d'homogeneÔtat en l'aportaciÛ, extracciÛ de vegetaciÛ adventÌcia, lixiviaciÛ, pËrdua d'assimilabilitat per antagonismes, transformaciÛ en compostos org‡nics, precipitaciÛ o insolubilitzaciÛ d'elements minerals o qualsevol altre factor biÚtic.

o)†Subst‡ncia activa: les subst‡ncies o microorganismes, inclosos els virus, que exerceixen una acciÛ general o especÌfica contra les plagues, incloses les malalties, o en vegetals, parts de vegetals o productes vegetals.

p)†Unitat homogËnia de cultiu (UHC): per a cada cultiu Ès la superfÌcie de terreny que presenta unes caracterÌstiques similars pel que fa al tipus de sÚl, al sistema de reg i al tipus de conreu, en la qual s'apliquen operacions culturals i tËcniques de cultiu similars, aixÌ com els mateixos tractaments fitosanitaris. En cas d'agrupacions de productors, podran haver-hi UHC que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR