DECRET 95/2000, de 22 de febrer, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d'ús públic.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

95/2000, de 22 de febrer, pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic.

A les piscines d’ús públic existeixen uns riscos potencials que no poden ser controlats o modificats de manera substancial per l’acció individual. Aquesta dificultat justifica la necessitat d’establir una regulació sanitària que tendeix a garantir que les condicions de les piscines d’ús públic no tinguin un efecte negatiu sobre la salut i el benestar de les persones usuàries.

Amb aquesta finalitat, la Generalitat de Catalunya va dictar el Decret 193/1987, de 19 de maig, pel qual s’aprova el Reglament sanitari de piscines d’ús col·lectiu (DOGC núm. 852, de 15.6.1987). Tot i que gran part del contingut tècnic d’aquest Decret continua essent vàlid, es considera necessari revisar-lo, d’acord amb l’evolució conceptual experimentada en l’àmbit de la protecció de la salut durant aquests anys d’aplicació del Decret.

En aquesta línia, és bàsic considerar que els titulars de les piscines d’ús públic són els responsables de la seguretat i la salubritat en les seves instal·lacions, i a aquests efectes, han de posar els mitjans i el personal adients per tal de garantir la seguretat i la minimització de riscos. Per això, aquest Decret atribueix als titulars de les instal·lacions que ubiquen piscines d’ús públic, les tasques d’autocontrol dels riscos per a la salut, associats a les diferents activitats que s’hi poden desenvolupar.

La combinació de procediments d’autocontrol continuat per part dels responsables de les piscines, i de control oficial periòdic per part dels òrgans administratius competents que introdueixi aquest Decret, ha de permetre augmentar el nivell de protecció de la salut dels usuaris de les piscines.

Un altre aspecte en què fa incidència aquest Decret, és el de la corresponsabilitat de les persones usuàries d’aquest tipus de piscines en la minimització dels riscos. Amb la finalitat de facilitar aquest comportament responsable, es preveu que els titulars de les piscines d’ús públic proporcionin a les persones usuàries unes normes de règim intern, on es continguin les pautes de comportament adreçades a la prevenció dels accidents i al manteniment de la higiene a les instal·lacions, les quals s’exposaran en llocs estratègics perquè siguin de fàcil visibilitat i lectura per als usuaris.

El Decret es dicta d’acord amb l’article 43 de la Constitució espanyola, que reconeix el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut i la competència dels poders públics per organitzar i tutelar la salut pública, i l’article 24 de la Llei 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat, que regula la intervenció pública en les activitats públiques o privades que, directament o indirectament, puguin tenir conseqüències negatives per la salut, i en exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat a l’article 17 de l’Estatut d’autonomia.

L’article 68 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya, atribueix als ajuntaments el control sanitari de les àrees d’activitat fisicoesportiva i d’esbarjo, i la promoció de la protecció de la salubritat pública. D’altra banda, l’article 63 de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya, posa de manifest que els municipis tenen competències en la seguretat en llocs públics, en la protecció de la salubritat pública i en les activitats i les instal·lacions culturals i esportives, l’ocupació del lleure i el turisme. En base a aquest context legal el present Decret atribueix als ajuntaments la competència d’autorització i control sanitari de les piscines d’ús públic instal·lades en el respectiu terme municipal.

Per tot el que s’ha exposat, d’acord amb el que disposen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, vist l’informe de la Comissió de Govern Local de Catalunya, i d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Objecte, àmbit d’aplicació i definicions

Article 1

1.1 Aquest Decret té per objecte establir les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic i regular les funcions de control i verificació del seu compliment.

1.2 Queden excloses de l’àmbit d’aplicació d’aquest Decret les piscines d’aigües termals i d’altres destinades a finalitats exclusivament medicinals, com també les piscines d’ús particular.

1.3 Els ajuntaments podran desenvolupar mitjançant reglament o ordenança, en exercici de les competències que els atribueix la normativa de règim local, els preceptes d’aquest Decret per tal de garantir les mesures de protecció a la salut que s’hi contenen i l’exercici de l’activitat de control municipal.

Article 2

A efectes d’aquest Decret s’entén per:

Piscina: instal·lació que comporta l’existència d’un o més vasos artificials destinats al bany col·lectiu o a la natació, i els equipaments i serveis complementaris per al desenvolupament d’aquestes activitats.

Piscines d’ús públic: totes les piscines de titularitat pública, i les de titularitat privada la utilització de les quals està condicionada al pagament d’una quantitat en concepte d’entrada o de quota d’accés, directa o indirecta, així com totes aquelles que no són d’ús particular.

Piscines d’ús particular: piscines unifamiliars o de comunitats de veïns d’ús privatiu per al seus titulars.

Zona de bany: espai que inclou el vas o vasos de la piscina, la zona de platja i el solàrium.

Zona de platja: superfície que circumda i dóna accés al vas o vasos de la piscina.

Aforament: nombre de persones que en un mateix espai de temps es troben en les instal·lacions de la piscina.

Aforament màxim: nombre màxim de persones que poden utilitzar al mateix temps les instal·lacions de la piscina, sense que se’n derivi un increment del risc no controlable per a la seva salut i seguretat.

Aquest aforament màxim ha de garantir, també, el benestar dels usuaris permetent una utilització còmoda de les instal·lacions.

Socorrista: persona que acrediti una titulació en matèria de socorrisme i salvament aquàtic, i coneixements d’atenció sanitària immediata, d’acord amb la normativa aplicable.

Capítol 2

Instal·lacions i serveis

Article 3

Les característiques de les instal·lacions i els serveis annexos de les piscines han de garantir la prevenció de riscos sanitaris i d’accidents i afavorir el benestar dels usuaris.

Secció 1

Característiques generals

Article 4

4.1 Les superfícies de tots els elements que integren les instal·lacions i els equipaments de la piscina han de ser de materials resistents als agents químics, de color clar i de fàcil neteja i desinfecció. En la construcció d’aquests elements no es poden utilitzar materials susceptibles de constituir-se en substrat per al creixement microbià.

4.2 Els paviments, les superfícies de pas dels trampolins, les palanques i les escales, han de construir-se amb materials antilliscants. Els paviments han d’estar dotats de desguassos i el seu disseny ha de garantir la inclinació suficient per evitar la formació de tolls.

4.3 Els elements metàl·lics de les instal·lacions han de ser de materials resistents a l’oxidació.

4.4 Les instal·lacions han de disposar del nombre de boques d’aigua suficient per permetre una neteja correcta del conjunt de totes aquestes.

4.5 Les instal·lacions elèctriques de les piscines han de complir les normes de seguretat que els siguin d’aplicació. Els endolls i els interruptors han de tenir la protecció adequada i estar situats a una alçada suficient per tal d’evitar la manipulació de qualsevol usuari.

4.6 En totes les àrees i dependències de les instal·lacions s’ha de disposar de punts d’il·luminació suficients per permetre desenvolupar l’activitat a què es destinen. Aquests punts d’il·luminació han d’estar protegits front de les ruptures.

Secció 2

Característiques dels vasos

Article 5

5.1 El fons dels vasos ha de tenir la pendent necessària per permetre’n el buidatge total. Els canvis de pendent han d’establir-se en la progressió escaient per a la prevenció d’accidents. En els vasos es col·locaran rètols d’avis als usuaris indicant la fondària mínima i màxima i els canvis de pendents.

5.2 Les superfícies de les parets i terres s’han de construir amb materials impermeables, i els angles d’unió han de ser arrodonits. Els fons dels vasos destinats a infants i d’aquells que per la seva poca profunditat permetin caminar, han de ser antilliscants, per tal d’evitar accidents.

5.3 En el fons dels vasos s’han de preveure els desguassos que permetin el buidatge total d’aigua. Com a mínim un cop a l’any s’ha de procedir al buidatge total de la piscina per a una completa neteja i desinfecció de les parets i el terra de la piscina. Els desguassos han d’estar adequadament protegits mitjançant reixes de seguretat que no puguin ser retirades sense eines especifiques o sistemes similars de protecció. Així mateix, han de disposar de sistemes antiremolí o altres sistemes adequats per evitar fenòmens de turbulència i/o succió que puguin ser causa d’accident.

5.4 La part interna dels vasos ha d’estar lliure d’elements que puguin ocasionar accidents als usuaris i dificultar la circulació de l’aigua.

5.5 És obligatori disposar d’un sistema de recollida...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR