ORDRE TRE/605/2010, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores que han de regir la concessió de subvencions per a la promoció de l'ocupació autònoma.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/605/2010, de 22 de desembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores que han de regir la concessió de subvencions per a la promoció de l'ocupació autònoma.

D'acord amb l'article 152 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya correspon a la Generalitat la competència per a la promoció de l'activitat econòmica i el seu desenvolupament en el seu àmbit territorial.

El Reial decret 1576/1991, de 18 d'octubre, va traspassar les funcions i els serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en matèria de gestió d'ajuts i subvencions pel que fa a la promoció de l'ocupació autònoma.

El Decret 256/1991, de 25 de novembre, va assignar al Departament de Treball les funcions i els serveis transferits a la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria, i el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball (DOGC núm. 4967, de 13.9.2007) les va assignar a la Direcció General d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses.

El Programa de foment per a l'ocupació autònoma es va regular per primera vegada l'any 1986, amb la voluntat de fer més atractiu el treball per compte propi entre les persones demandants d'ocupació, amb la garantia d'un finançament mínim dels projectes en les seves primeres fases d'implantació.

L'Ordre TRI/294/2005, de 20 de juny, del Departament de Treball i Indústria, va establir les bases reguladores d'aquestes ajudes, que, amb l'entrada en vigor de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el cofinançament del Fons Social Europeu establert per l'Ordre TAS/1939/2004, d'11 de juny (BOE núm. 150, de 22.6.2004), modificada per l'Ordre TAS/892/2005, de 16 de març (BOE núm. 84, de 8.4.2005), i l'adequació establerta per les normes reguladores de les subvencions que concedeix el Servei Públic d'Ocupació Estatal als àmbits d'ocupació i formació professional ocupacional per mitjà de l'Ordre TAS/816/2005, de 21 de març (BOE núm. 78, d'1.4.2005), va fer necessari adaptar-la als principis establerts per aquestes normes.

En data 7 d'abril de 2006, es va publicar al BOE núm. 83 el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l'ocupació i de la formació professional ocupacional. En l'exposició de motius, aquest Reial decret posa de manifest el seu objectiu d'eliminar l'obstacle que poden suposar les convocatòries públiques en la tramitació de determinats programes adreçats a la promoció de l'ocupació autònoma.

Les possibilitats de creació de l'ocupació autònoma depenen de moltes variables que difícilment poden coincidir amb l'àmbit temporal d'una convocatòria que té uns terminis limitats, de forma que molts projectes d'ocupació, davant la impossibilitat de poder concórrer a les convocatòries, deixarien de comptar amb el finançament que preveu aquest Programa.

Mitjançant l'Ordre TAS/1622/2007, de 5 de juny, del Ministeri de Treball, s'estableix una regulació del Programa de promoció de l'ocupació autònoma. Es preveuen subvencions per a l'establiment com a persona treballadora autònoma, subvencions financeres sobre préstecs, subvencions per a assistència tècnica i subvencions per a formació.

Les subvencions per a l'establiment com a persona treballadora autònoma i les subvencions financeres es quantifiquen atenent els diferents col·lectius: persones desocupades en general, joves de 30 anys o menys, dones, persones amb discapacitat i dones víctimes de violència de gènere.

Fruit de l'anàlisi i avaluació de la gestió de l'anterior Ordre 123/2009, de 9 de març, per la qual s'estableixen les bases reguladores que han de regir la concessió de subvencions per a la promoció de l'ocupació autònoma, es considera necessari introduir les modificacions que aconsella l'experiència en l'aplicació d'aquelles bases mitjançant la substitució de l'Ordre esmentada per la present Ordre.

Atès que la normativa reguladora per a la concessió dels ajuts destinats a la promoció de l'ocupació autònoma es regeix pels criteris de concessió directa que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en l'àmbit de l'ocupació, entre d'altres, i l'Ordre TAS/1622/2007, de 5 de juny, per la qual es regula la concessió de subvencions al Programa de la promoció de l'ocupació autònoma;

Vistos el capítol 9 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 7/2004, de 16 de juliol, de mesures fiscals i administratives (DOGC núm. 4179, de 21.7.2004); la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004); la Llei 17/2007, de 21 de desembre, de mesures fiscals i financeres (DOGC núm. 5038, de 31.12.2007), i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta de la directora general d'Economia Cooperativa i Creació d'Empreses, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte establir les bases reguladores que han de regir la concessió de subvencions a la promoció de l'ocupació autònoma.

Article 2

Finalitat de les subvencions

Les subvencions a la promoció de l'ocupació autònoma tenen com a finalitat contribuir al finançament dels projectes destinats a la constitució en persones treballadores autònomes o per compte propi de les persones en situació d'atur que figurin inscrites a les oficines de Treball de la Generalitat.

Article 3

Tipus de subvencions

D'acord amb la finalitat que fixa l'article 2 d'aquesta Ordre, el Departament de Treball pot concedir els ajuts següents:

  1. Subvenció per a l'establiment com a persona treballadora autònoma o per compte propi.

  2. Subvenció financera.

  3. Subvenció per a assistència tècnica.

  4. Subvenció per a formació.

Article 4

Aplicació pressupostària

4.1 Anualment, mitjançant resolució del/de la conseller/a de Treball, que s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , s'ha de determinar l'import màxim destinat a l'atorgament de les subvencions i la partida pressupostària a càrrec de la qual s'ha de fer l'atorgament.

4.2 Els ajuts que regula aquesta Ordre s'han de concedir fins a l'exhauriment de la partida pressupostaria i, així mateix, no es poden atorgar subvencions per quanties superiors a les que s'hi estableixen.

4.3 En cas que hi hagi pressupost i no s'hagin pogut resoldre les sol·licituds al final de l'exercici pressupostari en el qual s'han presentat, es podran tramitar l'any següent i amb càrrec a l'exercici pressupostari següent. La resolució d'atorgament està condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient, amb el límit del romanent no compromès de l'exercici en el qual no s'han pogut resoldre.

Article 5

Persones beneficiàries

5.1 Podran ser beneficiàries de les subvencions previstes en aquesta Ordre les persones en situació d'atur i inscrites com a demandants d'ocupació no ocupades a les Oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya que es constitueixin com a persones treballadores autònomes o per compte propi.

5.2 Les persones treballadores autònomes o per compte propi poden ser beneficiàries quan formin part de comunitats de béns o societats civils, sempre que les subvencions se sol·licitin a títol personal.

5.3 No poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta Ordre les persones sòcies de societats mercantils, cooperatives i societats laborals, així com les persones autònomes col·laboradores. Així mateix, en queden excloses les persones treballadores que hagin exercit la mateixa activitat o similar amb caràcter autònom o per compte propi en els sis mesos anteriors a la data d'alta al corresponent règim de la Seguretat Social.

Article 6

Requisits de les persones sol·licitants

6.1 A més dels requisits específics que preveuen per a cada tipus de subvenció els articles 26, 30, 35 i 39, les persones descrites a l'article 5 d'aquesta Ordre, sol·licitants dels ajuts que atorgui el Departament de Treball, han de complir els requisits següents:

  1. Trobar-se en situació d'atur i constar inscrites a les a les oficines de Treball de la Generalitat com a demandants d'ocupació no ocupades amb caràcter previ a donar-se d'alta al respectiu règim de la Seguretat Social o mutualitat que correspongui.

    El període de temps entre la data de baixa a les oficines de Treball de la Generalitat com a demandants d'ocupació no ocupades i la data d'alta al règim respectiu de la Seguretat Social o mutualitat que correspongui no pot ser superior a un mes.

  2. Estar donades d'alta en el règim especial de la Seguretat Social de persones treballadores autònomes, règim especial que correspongui o mutualitat del col·legi professional corresponent.

  3. En el supòsit de persones treballadores amb discapacitat, reconeixement del grau de minusvalidesa igual o superior al 33%.

  4. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i les obligacions davant la Seguretat Social.

  5. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR