DECRET 152/2002, de 28 de maig, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel.losi.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET

152/2002, de 28 de maig, pel qual s'estableixen les condicions higienicosanitàries per a la prevenció i el control de la legionel·losi.

La legionel·losi és una malaltia causada pel bacteri legionel·la, que es pot presentar de manera esporàdica o en forma de brots epidèmics que poden afectar grups de persones de la comunitat.

Des del seu reservori natural, el bacteri pot colonitzar els sistemes d'aigua calenta i freda dels edificis o altres sistemes que necessiten aigua per funcionar, com les torres de refrigeració o els condensadors evaporatius, si té les condicions adequades. Si la instal·lació disposa d'algun sistema que produeixi aerosols, les gotes d'aigua que contenen el bacteri poden ser inhalades i provocar la legionel·losi en grups específics de risc.

La importància sanitària dels brots de legionel·losi fa necessari abordar, sense demores, la regulació de les condicions tecnicosanitàries que han de complir els sistemes i aparells que continguin aigua i siguin susceptibles de produir aerosols, els quals s'han identificat com a vehiculadors d'aquest microorganisme al medi, i establir mesures preventives eficaces contrastades d'acord amb els coneixements científics actuals.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, imposa a les administracions públiques el deure de dur a terme actuacions dirigides a la prevenció de malalties, i concretament a la promoció i millora dels sistemes de sanejament, de proveïment d'aigua i dels sistemes de sanejament ambiental i control de l'aire, la vigilància sanitària i l'adequació a la salut del medi ambiental en tots els àmbits de la vida.

Sens perjudici del problema sanitari plantejat, cal tenir en compte també que la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'Administració ambiental, que estableix el sistema d'intervenció administrativa i de control de determinades activitats, gran part de les quals inclouen en les seves instal·lacions aparells i equips de transferència de massa d'aigua en corrent d'aire amb producció d'aerosols, possibilita que les administracions públiques adoptin, en l'àmbit de les seves respectives competències, mesures que prevegin, minimitzin, corregeixin i controlin els impactes que aquestes activitats originen amb l'objectiu d'assolir un alt nivell de protecció de les persones i garantir la qualitat de vida.

Amb aquest objectiu i amb caràcter d'urgència el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret 417/2000, de 27 de desembre (DOGC núm. 3304, de 12.1.2001), que establia les condicions tecnicosanitàries aplicables als aparells i als equips de transferència de massa d'aigua en corrent d'aire amb producció d'aerosols per a la prevenció de la legionel·losi, si bé aquestes mesures només eren d'aplicació a torres de refrigeració i condensadors evaporatius.

Davant la preocupació creixent entorn de la necessitat de prevenir la legionel·losi, el Ministeri de Sanitat i Consum ha aprovat el Reial decret 909/2001, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen els criteris higienicosanitaris per a la prevenció i control de la legionel·losi. Aquest Reial decret té la consideració de norma bàsica, i és d'aplicació a tots els aparells que acumulin aigua i puguin produir aerosols.

La necessitat de controlar l'adequació de les torres de refrigeració, els condensadors evaporatius i altres instal·lacions d'alt risc a les disposicions que per a la prevenció de la legionel·losi es recullen en aquest Decret, i atès que l'experiència per efectuar la revisió periòdica d'aquestes instal·lacions no està normalitzada en normes ni especificacions tècniques, ha convertit en necessària la col·laboració d'entitats o serveis de revisió que han de ser prèviament reconeguts per la Direcció General de Salut Pública del Departament de Sanitat i Seguretat Social. Tot això, sens perjudici de la funció inspectora reservada els serveis d'inspecció dels ajuntaments i del Departament de Sanitat i Seguretat Social.

Amb l'objectiu de complementar el que estableix la normativa bàsica en aquesta matèria i de donar cobertura jurídica a les actuacions entorn de la prevenció de la legionel·losi amb la finalitat de protegir la salut pública, es publica aquest Decret, que es dicta en l'exercici de les competències atribuïdes a la Generalitat de Catalunya en matèria d'higiene i sanitat interior, indústria i medi ambient, d'acord amb els articles 9.11, 10.1.6), 12.1.2) i 17 de l'Estatut d'autonomia.

D'acord amb tot el que s'ha exposat, atès el que disposen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat, a proposta dels consellers de Sanitat i Seguretat Social i d'Indústria, Comerç i Turisme, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte la prevenció i el control de la legionel·losi mitjançant l'adopció de mesures higienicosanitàries en aquelles instal·lacions que puguin tenir un risc associat a l'aparició de casos de legionel·losi.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Les mesures previstes en aquest Decret són d'aplicació a les instal·lacions associades a la possible aparició de legionel·losi que utilitzin aigua en el seu funcionament, produeixin aerosols i es trobin ubicades a l'interior o a l'exterior d'edificis d'ús col·lectiu o instal·lacions industrials que pugin ser susceptibles de convertir-se en focus per a la propagació de la legionel·losi.

2.2 En relació amb les operacions de manteniment, neteja, desinfecció i inspecció, es consideren instal·lacions d'alt risc les següents:

  1. Instal·lacions que afecten l'ambient exterior dels edificis: les torres de refrigeració i els condensadors evaporatius.

  2. Instal·lacions que afecten l'interior dels edificis: els humificadors que generen aerosols i els equips similars de refredament de l'aire per pulverització.

  3. Sistemes d'aigua sanitària calenta i freda (xarxa, dipòsits, acumuladors, calderes, escalfadors, cisterna, pous) dels centres hospitalaris i de les instal·lacions d'ús col·lectiu que disposin de dutxes (presons, allotjaments turístics, instal·lacions esportives i saunes, entre d'altres).

  4. Instal·lacions termals.

  5. Banyeres d'hidromassatge i piscines climatitzades amb moviment.

    2.3 En relació amb les operacions de manteniment, neteja, desinfecció i inspecció, es consideren instal·lacions de baix risc:

  6. Fonts ornamentals.

  7. Sistemes urbans de reg per aspersió.

  8. Elements de refrigeració per aerosolització a l'aire lliure.

  9. Sistemes d'aigua contra incendis.

  10. Sistemes d'aigua sanitària, freda i calenta, no previstos en l'article 2.2.c).

  11. Conductes d'aire condicionat.

  12. Altres aparells que acumulin aigua i puguin produir aerosols.

    2.4 Es consideren també instal·lacions de risc en teràpia respiratòria:

    Equips de teràpia respiratòria, respiradors, nebulitzadors i altres equips mèdics que entrin en contacte amb les vies respiratòries.

    2.5 Queden excloses de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret les instal·lacions que estiguin ubicades en habitatges dedicats a l'ús exclusiu d'habitatge. Això no obstant, i davant l'aparició d'un brot de legionel·losi, les autoritats sanitàries podran adoptar les mesures de control que es considerin adients.

Article 3

Responsabilitat

És responsabilitat de les persones titulars de les instal·lacions de risc l'observança de les disposicions que s'estableixen en aquest Decret. Així mateix, són responsables d'aplicar i/o contractar els serveis necessaris per a l'aplicació dels programes de manteniment, neteja i desinfecció de les instal·lacions i verificar l'eficàcia d'aquests programes mitjançant controls analítics periòdics. També és responsabilitat dels titulars de les instal·lacions d'alt risc demanar-ne la revisió periòdica per una entitat o servei autoritzat.

Article 4

Notificació de torres de refrigeració i condensadors evaporatius

En el termini d'un mes des de l'inici de funcionament, les persones titulars de torres de refrigeració i de condensadors evaporatius han de notificar a l'ajuntament del municipi on estiguin ubicades el nombre i les característiques d'aquestes torres o condensadors, així com les modificacions que afecten el sistema, mitjançant el model de fitxa tècnica que figura a l'annex 1.

Article 5

Noves instal·lacions i reformes de les actuals

En les instal·lacions de nova construcció en la fase de disseny, així com en les modificacions i reformes de les instal·lacions existents, s'ha de tenir en compte:

5.1 Xarxa d'aigua sanitària:

  1. La xarxa interna d'aigua ha de garantir la total estanquitat, aïllament i la correcta circulació de l'aigua, evitant que s'estanqui.

  2. La xarxa interna ha de disposar d'un sistema de vàlvules de retenció que evitin retorns d'aigua per pèrdua de pressió o disminució del cabal subministrat, sempre que sigui necessari per tal d'evitar barreges d'aigua de diferents circuits, qualitats o ús.

  3. Les canonades d'aigua freda han d'estar prou allunyades de les d'aigua calenta perquè no hi pugui haver transferència de calor de les unes a les altres. S'ha de procurar que la temperatura de l'aigua freda no superi els vint graus.

  4. La temperatura de l'aigua en el circuit d'aigua calenta no ha de ser inferior a 50°C en el punt més allunyat del circuit o a la canonada de retorn a l'acumulador. La instal·lació ha de permetre que l'aigua arribi a una temperatura de 70°C.

  5. Si el circuit disposa de dipòsits, han d'estar situats en llocs accessibles per a la inspecció, neteja, desinfecció i pressa de mostres i han d'estar tapats amb una coberta impermeable que ajusti perfectament i que permeti l'accés a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR