RESOLUCIÓ JUS/786/2005, de 17 de març, de modificació dels Estatuts de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/786/2005, de 17 de març, de modificació dels Estatuts de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

Vistes la Resolució de 19 de juny de 1984, publicada al DOGC núm. 466, de 5.9.1984, per la qual es va decla rar l'adequació a la legalitat, es va disposar la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya i la publicació dels Estatuts de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona; i vistes l'Ordre de 28 de juliol de 1987 (DOGC núm. 896, de 30.9.1987), l'Ordre de 29 de maig de 1989 (DOGC núm. 1152, de 7.6.1989), de modificació dels Estatuts; i la Resolució de 14 de febrer de 1994 (DOGC núm. 1865, de 25.2.1994), la Resolució de 10 de novembre de 1995 (DOGC núm. 2130, de 20.11.1995), la Resolució 16 de desembre de 1997 (DOGC núm. 2544, de 23.12.1997), la Resolució 2 de maig de 2000 (DOGC núm. 3134, de 8.5.2000), i la Resolució de 31 de gener de 2001 (DOGC núm. 3321, de 6.2.2001) de modificació d'Estatuts;

Vista la modificació global dels Estatuts, aprovada en les assemblees generals extraordinàries de 13 de desembre de 2003 i de 14 de desembre de 2004;

Vistos la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals; i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, d'aprovació del Reglament que la desplega; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes en el Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Resolució d'11 de maig de 1999, de publicació de les relacions de procediments administratius regulats per la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 2898, de 28.5.1999);

Atès que la modificació global dels Estatuts s'adequa a la legalitat vigent, si bé la disposició transitòria cinquena no constitueix, pròpiament, una prescripció estatutària, d'acord amb el que estableix l'article 11 de la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals;

Atès que aquest expedient ha estat promogut per persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials, i que s'han complert tots els tràmits establerts;

D'acord amb el que disposen els articles79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques,

Resolc:

.1 Declarar l'adequació a lalegalitat de la modificació global dels Estatuts de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona i disposar-ne la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya, amb excepció de la disposició transitòria cinquena, perquè el seu contingut no constitueix, pròpiament, una prescripció estatutària.

.2 Disposar que es publiqui al DOGC, com a annex d'aquesta Resolució, la modificació dels Estatuts esmentats.

Barcelona, 17 de març de 2005

Josep M. Vallès

Conseller de Justícia

Annex

Estatuts de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona

TÍTOL 1

Del Col·legi. Organització i Govern

Capítol 1

Del Col·legi

Article 1

Corporació col·legial

L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona és una corporació de dret públic de caràcter professional emparada per la Llei, reconeguda per l'Estat i per la Comunitat Autònoma de Catalunya, que té personalitat jurídica pròpia i capacitat plena per complir les seves finalitats.

Article 2

Marc jurídic

L'Il·lustre Col·legi de Procuradors es regirà per les disposicions legals estatals i autonòmiques que l'afectin, per l'Estatut General, per l'Estatut del Consell, per aquests Estatuts, pel Reglament de règim interior i pels acords aprovats pels diferents òrgans corporatius en l'àmbit de les seves respectives competències.

Article 3

Finalitats

L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona té com a finalitats essencials:

a) L'ordenació, en l'àmbit de la seva competència i d'acord amb el previst a les lleis, de l'exercici de la professió dins el seu territori.

b) La representació exclusiva de la Procura i la defensa dels drets i dels interessos professionals dels seus col·legiats.

c) La formació professional permanent dels procuradors.

d) El control deontològic i l'aplicació del règim disciplinari en garantia de la societat.

e) La col·laboració efectiva en el funcionament correcte, la promoció i la millora de l'Administració de Justícia.

f) Vetllar per tal que l'activitat professional s'adeqüi als interessos dels ciutadans.

Article 4

Funcions

Son funcions pròpies de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona, amb la finalitat d'aconseguir els seus objectius:

a) Exercir la representació que estableixen les lleis per al compliment de les seves finalitats i, especialment, la representació i la defensa de la professió davant qualsevol administració pública, institucions, tribunals, entitats i particulars.

b) Informar, en els seus àmbits respectius de competència, d'aquells projectes o iniciatives legislatives que afectin la Procura, quan així se'ls requereixi.

c) Col·laborar amb el Poder Judicial i amb la resta dels poders públics realitzant els estudis, els informes, els treballs estadístics i altres activitats relacionades amb les seves finalitats.

d) Organitzar i gestionar els serveis de torn d'ofici i de justícia gratuïta.

e) Participar, en matèries pròpies de la professió, en els òrgans consultius de l'Administració, així com en els organismes interprofessionals, d'acord amb els supòsits previstos per la legislació.

f) Organitzar cursos de formació, activitats i serveis comuns de caràcter professional, cultural, assistencial, de previsió i totes aquelles que siguin d'interès pels col·legiats.

g) Establir les relacions i els acords de cooperació amb les administracions públiques i amb altres corporacions i entitats professionals, administratives i educatives, autonòmiques o estatals, dirigides a complir les finalitats col·legials.

h) Ordenar l'activitat professional dels col·legiats, vetllant per la formació, la deontologia i la dignitat professional i pel respecte degut als drets dels particulars;exercir la potestat disciplinària a l'ordre professional i col·legial i redactar els seus propis Estatuts, normes de desenvolupament i reglaments de funcionament.

i) Adoptar les mesures necessàries per evitar i perseguir l'intrusisme professional.

j) Intervenir, amb sol·licitud prèvia, en vies de conciliació o arbitratge, en qüestions que, per motius professionals, apareguin entre els col·legiats, o entre aquests i els seus clients.

k) Resoldre les discrepàncies que puguin sorgir en relació amb l'actuació professional dels col·legiats i la percepció dels seus drets, mitjançant laude al que prèviament es sotmetran, expressament, les parts.

l) Complir i fer complir als col·legiats les disposicions legals i estatuàries que afectin la professió, així com vetllar per l'observància de les normes i les decisions adoptades pels òrgans col·legials en matèries de la seva competència.

m) L'organització dels serveis i les funcions que els hi encomanin les lleis d'enjudiciament i altres normes processals.

n) Emetre els informes i els dictàmens en procediments judicials o administratius on es discuteixin qüestions relatives a drets o honoraris professionals.

o) Aprovar els seus Estatuts i reglaments de règim intern, aprovar els pressupostos i regular i fixar les aportacions dels col·legiats.

p) Aquelles altres funcions que redundin en benefici dels interessos de la professió, dels col·legiats i altres finalitats de la Procura que disposin la legislació estatal o autonòmica.

q) Procurar l'harmonia i la col·laboració entre els col·legiats, impedint la competència deslleial. Atorgar emparament, amb deliberació prèvia de la Junta de Govern, al col·legiat que ho sol·liciti.

r) Per mitjà de l'Assemblea general, la delimitació de la demarcació territorial per a l'exercici professional.

Article 5

Membres del Col·legi

El Col·legi està constituït pels actuals col·legiats i pels que, successivament, reunint les condicions exigides per les disposicions legals vigents per ser procurador dels tribunals i les que s'estableixin als Estatuts, hagin obtingut la seva incorporació.

Article 6

Tipus de col·legiats

Els col·legiats són:

a) Procuradors en exercici.

b)...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR