DECRET 220/2005, d'11 d'octubre, pel qual es modifica l'estructura dels òrgans centrals de l'ens públic Servei Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

220/2005, d'11 d'octubre, pel qual es modifica l'estructura dels òrgans centrals de l'ens públic Servei Català de la Salut.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, modificada parcialment per la Llei 11/1995, de 29 de setembre, va configurar el Servei Català de la Salut com a ens públic de caràcter institucional.

L'estructura i organització central del Servei Català de la Salut, inicialment, es va establir pel Decret 26/1991, de 18 de febrer (DOGC núm. 1411, de 25.2.1991), que fou substituït pel Decret 131/1994, de 30 de maig (DOGC núm. 1907, de 10.6.1994).

Posteriorment, l'evolució del sistema sanitari català amb l'extensió i l'apropament de les xarxes de serveis al ciutadà, la universalització de l'assistència, i la consolidació dels models de compra de serveis sanitaris, entre altres elements, van palesar la conveniència de modificar l'estructura del Servei Català de la Salut, per tal d'enfortir, d'una banda, el paper d'autoritat sanitària que correspon al Departament de Salut i, d'altra banda, el paper del Servei Català de la Salut com a entitat encarregada d'assegurar i garantir les prestacions del sistema sanitari públic als ciutadans.

D'acord amb els objectius esmentats, es van aprovar el Decret 260/2000, de 31 de juliol, pel qual es despleguen l'estructura i l'organització centrals de l'ens públic Servei Català de la Salut (DOGC núm. 3200, de 8.8.2000), i el Decret 262/2000, de 31 de juliol, de reestructuració del Departament de Salut (DOGC núm. 3200, de 8.8.2000), pels quals el Departament de Salut va assumir l'exercici de determinades competències en matèria de planificació sanitària i en matèria d'ordenació, autorització i inspecció de serveis sanitaris.

Actualment, la consolidació de la redistribució de funcions esmentada i la voluntat d'incrementar el paper d'autoritat sanitària del Departament de Salut aconsellen continuar el procés de redistribució de funcions entre el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut i, en aquest sentit, aquesta reestructuració té com a objectiu la potenciació del Departament de Salut en l'àmbit de la planificació sanitària.

Pel que fa al Servei Català de la Salut, aquest procés es fonamenta, d'una banda, en l'enfortiment del seu paper d'ens integrador i regulador de la provisió de serveis sanitaris de cobertura pública a Catalunya i, d'altra banda, en la consolidació de les funcions pròpies del paper d'assegurar les prestacions assistencials del catàleg públic a tots els ciutadans. En aquest marc conceptual, es fa necessari que la nova estructura permeti desplegar les competències de coordinació pel que fa a la descentralització dels serveis, la promoció de la continuïtat assistencial i les aliances dins la provisió de serveis; així com promoure les estratègies de participació dels ciutadans en la governabilitat de les institucions, per apropar l'Administració sanitària als ciutadans.

El concepte de servei públic vinculat a les necessitats de la ciutadania constitueix l'eix que ha de definir l'activitat promoguda des del Servei Català de la Salut prenent com a referència el manteniment i millora del nivell de salut de la població. La materialització d'aquest objectiu requereix que el Servei Català de la Salut estructuri la seva organització sobre la base dels principis de descentralització i desconcentració, per tal d'apropar les àrees de decisió a les estructures territorials més properes al ciutadà, amb l'objectiu últim de reduir les desigualtats, incrementar la satisfacció dels ciutadans, corresponsabilizant-los en el bon ús dels serveis, i establir les prioritats. L'acció d'aquests principis, que ha de repercutir en mantenir oberts fluxos de diàleg i en la generació de polítiques congruents amb les necessitats plantejades, ha d'adquirir una dimensió d'eficàcia global mitjançant la integració de la totalitat de recursos que es destinen a l'atenció sanitària des del sector públic.

En aquest sentit, l'establiment de línies de coordinació sistematitzades entre el Departament de Salut, com a autoritat sanitària competent per fixar la planificació i les línies de política sanitària; el Servei Català de la Salut, com a garant dels serveis sanitaris de cobertura pública, i els proveïdors públics de serveis sanitaris, contribueix a facilitar que l'estructuració institucional garanteixi la necessària cohesió en matèries com sistemes d'informació i planificació econòmica i sanitària.

Així mateix, la nova estructura ha d'impulsar els mecanismes de mesura del funcionament i dels resultats del sistema sanitari, de manera que permetin conèixer i analitzar la qualitat dels serveis i la seva resposta davant les necessitats dels ciutadans. Per això, en aquesta nova etapa, es vol potenciar l'avaluació del procés de compra de serveis sanitaris i sociosanitaris i dels seus resultats en termes de salut i de satisfacció dels ciutadans.

D'altra banda, la necessitat de desenvolupar un procés de recapitalització de les infraestructures, mitjançant l'execució d'un Pla d'inversions en infraestructures sanitàries que actualitzi tecnològicament els centres sanitaris de la xarxa d'utilització pública i adapti el mapa de centres a les necessitats de la població, fa necessari potenciar les estructures de direcció i gestió del patrimoni i les inversions del Servei Català de la Salut.

En conseqüència, d'acord amb el que preveuen l'article 9.b) i la disposició final 3 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

El Servei Català de la Salut s'estructura en els òrgans centrals següents:

1.1 De direcció i gestió:

a) El Consell de Direcció.

b) El director o la directora.

c) Els òrgans que s'estableixen en aquest Decret.

1.2 De participació: el Consell Català de la Salut.

Article 2

El Consell de Direcció, òrgan superior de govern i direcció del Servei Català de la Salut, té la composició, les funcions i el règim de funcionament que li atribueixen els articles 13, 14, 15 i 64 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya.

Article 3

La naturalesa i les funcions del director o la directora del Servei Català de la Salut són les que li atribueixen els articles 16 i 17 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya.

D'acord amb la voluntat d'apropament dels serveis al territori i en aplicació dels principis de descentralització i desconcentració, el director o la directora, d'acord amb l'article 17.2 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, pot delegar determinades competències en els gerents de les regions sanitàries del Servei Català de la Salut, sens perjudici de la seva competència per coordinar-ne l'actuació.

Article 4

Per a l'exercici de les seves funcions, la Direcció del Servei Català de la Salut s'estructura en:

a) La Subdirecció.

b) La Secretaria Tècnica.

Article 5

La Secretaria Tècnica, sota la dependència directa de la direcció, desenvolupa les funcions següents:

a) Suport operatiu a la direcció.

b) Control i seguiment dels projectes estratègics de caràcter corporatiu del Servei Català de la Salut i coordinació de la informació i l'elaboració dels quadres de comandament de projectes i programes per a la direcció.

c) Impuls, suport, assessorament i seguiment estratègic de les polítiques de recursos humans i relacions laborals dels professionals del sistema sanitari de Catalunya.

d) Disseny, impuls i coordinació de noves fórmules de governabilitat i coordinació dels serveis sanitaris en el territori, promoció de la descentralització i promoció de la participació.

e) Coordinació i seguiment de la situació economicofinancera de les empreses públiques adscrites al Servei Català de la Salut i dels consorcis de caràcter sanitari o sociosanitari en què participi la Generalitat o el Servei Català de la Salut.

f) Vetllar per l'establiment d'instruments de seguiment estratègic i de sinergies entre les empreses públiques adscrites al Servei Català de la Salut i els consorcis de caràcter sanitari o sociosanitari en què participi la Generalitat o el Servei Català de la Salut.

Article 6

6.1 Correspon a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR