ORDRE PRE/175/2012, de 19 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a mitjans informatius digitals de titularitat privada en català o en aranès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i occitana/aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l’espai català de comunicació. Aquest sector s’ha d’enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d’altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, és la tasca del Govern recolzar i protegir les iniciatives d’aquest sector per tal de garantir que les forces del mercat no impedeixin el desenvolupament de projectes que contribueixen a garantir el dret a la informació de tots els ciutadans i la consolidació de la identitat nacional del país.

En conseqüència, la legislació en matèria de política lingüística preveu de manera expressa l’establiment de mesures de foment dels mitjans de comunicació escrits, d’acord amb els articles 7 i 27 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i l’article 20 de la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran. Des d’aquesta perspectiva, els ajuts als mitjans de comunicació en llengua catalana o occitana/aranesa contribueixen a la compleció d’espais temàtics, de públic i de territori en el sector i, en general, a la cohesió social i territorial.

Ara bé, aquests objectius són indissociables de la professionalització del sector dels mitjans de comunicació. Per tal de consolidar i ampliar els espais temàtics, de públic i de territori dels mitjans de comunicació en llengua catalana o aranesa, cal que aquests responguin a un alt estàndard de qualitat, la qual cosa es garanteix essencialment mitjançant la professionalització de les seves plantilles. Per aquest motiu , els ajuts als mitjans de comunicació han de tenir com a finalitat fonamental impulsar la creació de llocs de treball, degudament qualificats, a les empreses del sector amb l’objectiu de millorar la qualitat de les publicacions, tenint en compte l’oferta existent a Catalunya de professionals dels diferents àmbits que hi estan vinculats.

D’acord amb les consideracions exposades, es considera oportú donar continuïtat a la línia d’ajuts estructurals iniciada en anys anteriors i destinada a persones físiques i jurídiques per a l’edició de publicacions informatives en suport digital en català o aranès, així com estendre-la a altres mitjans informatius audiovisuals que es difonen per mitjà d’Internet. Sens perjudici d’aquesta continuïtat essencial, s’han revisat els objectius d’aquesta línia, tenint en compte l’experiència assolida fins a l’actualitat i, de manera especial, la necessitat d’impulsar la professionalització de les plantilles dels mitjans de comunicació.

En conseqüència, atès el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Fent ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a mitjans informatius digitals en català o en aranès, que consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l’Ordre CMC/195/2008, de 23 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions estructurals a publicacions informatives digitals en català o en aranès, modificada per l’Ordre CMC/479/2009, de 2 de novembre, i per l’Ordre CMC/154/2010, de 3 de març.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 19 de juny de 2012

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Annex

Bases

—1 Objecte

1.1 L’objecte és l’aprovació de les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a mitjans informatius digitals en català o en aranès de titularitat privada, d’acord amb la definició establerta en la base 4.a, per contribuir a la vertebració de l’espai català de comunicació.

1.2 En cap cas no poden optar a aquestes subvencions:

  1. Els mitjans digitals editats o coeditats per institucions públiques, per entitats privades amb participació majoritària d’institucions públiques en el seu finançament o govern, o per entitats privades per encàrrec d’institucions públiques.

  2. Els mitjans digitals corporatius, els butlletins digitals i, en general, totes les que pel seu objectiu o contingut s’adrecen principalment als socis o membres d’un col·lectiu a través d’Internet, i les que són d’accés majoritàriament restringit pel seu caràcter corporatiu o d’empresa.

  3. Els mitjans digitals editats per les empreses o entitats que tenen com a activitat principal els serveis d’Internet a tercers (connectivitat, allotjament, disseny de webs i d’aplicacions, etc.), conegudes generalment com a ISP (Internet Service Provider), en el desenvolupament d’aquesta activitat.

  4. Els portals i les publicacions digitals de caràcter publicitari, les guies comercials en línia i, en general, totes les publicacions digitals amb finalitat o contingut principalment publicitari.

  5. Els suplements de publicacions digitals i les publicacions que es difonguin de manera condicionada a una altra publicació digital així com qualsevol lloc web que depengui d’un altre mitjà digital encara que disposi de capçalera pròpia.

  6. Els mitjans digitals editats per persones físiques sota la forma de diaris personals electrònics, també coneguts com a blogs digitals (blog, openblog, audioblog i altres).

  7. Els mitjans digitals que reprodueixen, principalment, continguts prèviament publicats en suport paper, o difosos per ràdio o televisió.

    —2 Persones destinatàries

    2.1 Poden optar a aquestes subvencions les persones físiques i jurídiques, que tenen com a activitat, única o entre altres, l’edició de mitjans informatius digitals.

    2.2 En el cas de persones jurídiques, la realització d’aquesta activitat ha de quedar acreditada en el seu objecte social, tant si es tracta d’empreses periodístiques com si són entitats sense ànim de lucre.

    2.3 Les persones físiques han d’estar donades d’alta en l’epígraf de l’impost d’activitats econòmiques corresponent a l’edició de publicacions periòdiques i revistes, serveis de televisió o serveis de radiodifusió, segons el mitjà objecte de la sol·licitud.

    —3 Incompatibilitats

    3.1 Aquestes subvencions són incompatibles amb la percepció d’altres ajuts per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament o organisme de la Generalitat de Catalunya.

    3.2 Això no obstant, la percepció d’aquestes subvencions és compatible amb l’obtenció d’altres ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d’altres administracions o ens públics o privats, sempre que l’import total no ultrapassi el cost de l’activitat subvencionada.

    —4 Definicions

    Als efectes de les subvencions que preveuen aquestes bases, s’estableixen les definicions següents:

  8. Mitjà informatiu digital: s’entén per mitjà informatiu digital el que s’adreça al públic en línia, editat a títol professional per una persona física o jurídica que exerceix el control editorial del seu contingut amb la intenció de produir i posar a l’abast del públic a través d’Internet un contingut original, d’interès general, diàriament actualitzat, composat d’informacions essencialment escrites i/o audiovisuals relacionades amb l’actualitat que s’han tractat periodísticament, i que no constitueix una eina de promoció ni se’n deriva una activitat comercial.

  9. Contingut de redacció periodística: el contingut en què intervé la redacció i que respon a la responsabilitat i la direcció d’un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR