ORDRE BSF/171/2014, de 2 de juny, per la qual s'aproven les bases que han de regir la convocatòria extraordinària de subvencions a entitats per al desenvolupament d'actuacions d'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment aquelles que tenen infants a càrrec, i s'obre la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

El Pla integral de suport a la família per al període 2012-2016 de la Generalitat de Catalunya té com a un dels seus eixos bàsics el suport a les famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, es promouen accions per millorar-ne la protecció, sota la concepció de la família com a un pilar fonamental de la nostra societat pel seu paper cohesionador i solidari entre els seus membres.

Una de les grans novetats de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, és que incorpora la prevenció a les polítiques de protecció. A banda de promoure i regular les mesures per pal·liar les situacions de risc, s’intensifica la prevenció, l’atenció, la promoció i la participació de la infància i l’adolescència. Es pretén desenvolupar les capacitats parentals de les seves famílies mitjançant el suport i els mitjans necessaris perquè puguin garantir el desenvolupament integral de l’infant en igualtat d’oportunitats amb la resta d’infants del seu entorn.

Tot i que les darreres dades disponibles permeten constatar una tímida sortida de la recessió, encara hi ha dificultats perquè les famílies puguin assumir amb normalitat la cobertura de les necessitats bàsiques dels seus membres i, especialment, de les dels seus infants, que dificulten el seu desenvolupament integral.

Per aquests motius i d’acord amb el compromís contret amb els ciutadans a través del Pacte per a la Infància de Catalunya, que inclou entre altres objectius implementar polítiques preventives i proactives, de caràcter estructural i transversal, que garanteixin el desenvolupament de l’infant en el seu medi, en un entorn socioafectiu segur, capaç de cobrir les seves necessitats, que li faciliti l’accés a l’educació, a la salut, a l’habitatge i el capaciti per a la vida adulta en igualtat d’oportunitats, cal seguir treballant per contribuir a la millora de les condicions que han de garantir l’atenció de les necessitats bàsiques de les famílies en situació de vulnerabilitat social, i especialment les dels seus infants.

Per això, a més a més d’altres mesures adoptades, el Departament de Benestar Social i Família convoca, amb caràcter extraordinari, una línia de subvencions a entitats que ajudin a donar resposta a aquestes situacions.

L’article 76 de la Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials, preveu que l’Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d’iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Benestar Social i Família, entre d’altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials, d’acord amb el que estableix el Decret 332/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Benestar Social i Família.

La present Ordre conté les bases per regular la concessió de subvencions del Departament de Benestar Social i Família a entitats per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment aquelles que tenen infants a càrrec, i s’obre la convocatòria per a l’any 2014.

Les bases ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, tot concretant les regles objectives de la valoració. D’altra banda, la convocatòria determina, fonamentalment, l’inici i el període de gestió, i concreta les partides pressupostàries disponibles, d’acord amb la Llei de pressupostos anual.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l’informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l’article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article 1

Objecte

S’aproven les bases per a la concessió de subvencions a entitats per al desenvolupament d’actuacions d’atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat social, especialment aquelles que tenen infants a càrrec, que es detallen a l’annex d’aquesta Ordre, i s’obre la convocatòria per a l’any 2014.

Article 2

Sol·licituds

Les sol·licituds s’han de formalitzar en el model normalitzat que es facilita a les dependències del Departament de Benestar Social i Família o a través d’internet, www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/formularis , i s’han de presentar a les dependències del Departament esmentades, sens perjudici del que disposa l’article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

El termini de presentació de sol·licituds i de la documentació que les acompanya és de vint dies naturals a comptar de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Terminis d’execució i de justificació

Les actuacions es poden desenvolupar entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2014, i la data màxima per presentar la documentació justificativa de les actuacions dutes a terme és l’últim dia hàbil del mes de febrer de l’any següent al qual se sol·licita la subvenció, sempre tenint en compte que la resolució de concessió pot indicar una data diferent.

Article 4

Pagament i bestretes

Es poden concedir bestretes fins al 90% de la quantitat atorgada. Excepcionalment, la Comissió de Valoració, a proposta d’alguns dels seus membres, pot aprovar-ne una modificació.

Article 5

Pressupost

La dotació total d’aquesta convocatòria de subvencions és de 2.000.000,00 d’euros, amb la distribució anual següent: 1.800.000 euros per a l’anualitat 2014 i 200.000 euros per a l’anualitat 2015.

Aquesta convocatòria es finança a càrrec de les partides D/481000100 i D/482000100 del programa pressupostari 317 del centre gestor BE01 per a l’exercici 2014 i de les partides corresponents per a l’exercici 2015.

Aquesta dotació inicial es pot ampliar en un 30% d’acord amb la normativa vigent i les disponibilitats pressupostàries.

La despesa pluriennal corresponent a la justificació de la convocatòria resta condicionada a l’aprovació, per part del Govern de la Generalitat, de la despesa pluriennal corresponent.

Article 6

Òrgans competents per tramitar i resoldre

La tramitació correspon als Serveis de Gestió Territorial dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i al Servei de Coordinació Territorial dels Serveis Territorials de Terres de l’Ebre, segons on estigui ubicada la seu de l’entitat, i la resolució, a la persona titular de la Secretaria General del Departament de Benestar Social i Família.

Article 7

Termini del procediment i notificació de la resolució

7.1 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la és de quatre mesos a comptar de l’endemà de la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds. Transcorregut aquest termini, si no s’ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s’entén desestimada per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

7.2 La resolució es notifica a les entitats beneficiàries, preferentment per mitjans electrònics, en els termes dels apartats 3 i 5 de l’article 43 de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, sempre que l’entitat hagi consentit expressament, mitjançant el formulari de sol·licitud, la notificació per mitjans electrònics. En el cas que no doni el consentiment, es notifica a les entitats interessades per correu certificat. Així mateix, l’entitat pot exercir en qualsevol moment del procediment el dret a utilitzar un mitjà no electrònic i a revocar el consentiment per les comunicacions electròniques, sempre que la persona interessada ho sol·liciti de forma expressa. El formulari de revocació es pot obtenir en qualsevol de les dependències del Departament de Benestar Social i Família o per Internet a www.gencat.cat/benestarsocialifamilia/tramits/revocacionotificacions i s’ha de presentar en els mateixos llocs que indica l’article 2, per a les sol·licituds.

7.3 Contra aquesta resolució de subvenció, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant el mateix òrgan que la dicta o davant el superior jeràrquic, que és l’òrgan competent per emetre resolució, en el termini d’un mes, d’acord amb el que disposen els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

7.4 Al final de l’exercici s’ha de donar publicitat de les subvencions atorgades publicant-les a la web del Departament de Benestar Social i Família. Quan els imports de les subvencions concedides, individualment considerades, siguin de quantia igual o superior a 3.000 euros, és necessària també la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Contra l’acte de convocatòria, que exhaureix la via administrativa, i les bases reguladores, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu, d’acord amb l’article 10.1.b) de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Tribunal Superior de Justícia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR