ORDRE EMO/277/2013, de 5 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre la convocatòria de subvencions del programa d'ajuts extraordinaris destinats al manteniment de les persones amb discapacitat en centres especials de treball, i es publica l'import màxim de caràcter excepcional per a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

La crisi econòmica global té una especial incidència en el mercat laboral de Catalunya. Aquesta situació repercuteix amb molta més virulència en les persones treballadores amb discapacitat que presten els seus serveis en els centres especials de treball.

Les aportacions de l’Estat per al 2013 destinades a les polítiques actives d’ocupació per a persones amb discapacitat no són suficients per subvencionar els contractes de treball entre els centres especials de treball i les persones discapacitades amb especials dificultats, motiu pel qual per a l’empresa suposa un obstacle fer-se càrrec de la totalitat de les despeses que comporta mantenir aquests llocs de treball.

D’acord amb el que disposen el punt 5.6 del Reial decret 1542/2011, de 31 d’octubre, pel qual s’aprova l’Estratègia espanyola d’ocupació 2012-2014, relatiu als incentius per al manteniment dels centres especials de treball, i l’article 4.2.b) de l’Ordre del Ministeri de Treball i Afers Socials, de 16 d’octubre de 1998, relatiu a la subvenció per al manteniment de llocs de treball ocupats per persones treballadores amb discapacitat, l’import transferit per l’Estat a la Generalitat de Catalunya per a les ajudes i subvencions públiques destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat en centres especials de treball no permet subvencionar la totalitat de la plantilla dels treballadors/es amb discapacitat dels centres especials de treball per a l’any 2013.

Aquesta falta de recursos perjudica l’estabilitat de l’ocupació d’aquest col·lectiu de persones treballadores amb discapacitat, i especialment per a les persones treballadores amb una discapacitat d’especials dificultats suposa un inconvenient més per accedir a una ocupació a l’empresa ordinària. Des del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya es vol compensar el perjudici desproporcionat que pateix aquest conjunt de treballadors/es.

Tenint en compte aquesta situació, el Departament d’Empresa i Ocupació considera necessari obrir una línia extraordinària d’ajuts per tal d’afrontar la situació de crisi del sector i millorar el suport econòmic. L’objectiu d’aquests ajuts és el de contribuir al manteniment de llocs de treball en els centres especials de treball de Catalunya, amb especial atenció als col·lectius de persones amb discapacitats amb especials dificultats d’inserció, a fi de complementar el suport econòmic que preveu l’Ordre EMO/65/2012, de 21 de març, per la qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió de la subvenció destinada al foment de la integració laboral de les persones amb discapacitat en centres especials de treball i de publicació d’imports màxims per a l’any 2012 (DOGC núm. 6095, de 26.3.2012).

Atès l’article 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol (BOE núm. 172, de 20.7.2006), que disposa que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, incloent-hi de forma expressa les polítiques actives d’ocupació i la gestió de les subvencions corresponents, i atès l’article 112 del mateix Estatut d’autonomia de Catalunya, on s’estableix que correspon a la Generalitat, en l’àmbit de les competències executives, la potestat reglamentària i també la funció executiva;

Atès el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003 (BOE núm. 176, de 25.7.2006) i la resta de normativa aplicable;

Atesa la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Atesa la Llei 6/2012, de 17 de maig, d’estabilitat pressupostària, i l’Acord de Govern de 31 de juliol de 2012, pel qual s’estableix el límit de despesa no financera de la Generalitat de Catalunya per al 2013;

Atès el Decret 170/2012, de 27 de desembre, pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 mentre no entrin en vigor els del 2013;

Atès l’article 21 del Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que determina que la norma reglamentària que reguli els tràmits o procediments de nova creació relacionats amb l’activitat empresarial ha d’establir que el frontal de tramitació serà l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE);

Atès el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació (DOGC núm. 5897, de 9.6.2011);

Atès el que disposen la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, i amb l’informe previ de la Intervenció Delegada i de l’Àrea Jurídica, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

Aprovar les bases, obrir la convocatòria i publicar l’import màxim que han de regular la concessió d’ajuts extraordinaris, amb caràcter excepcional per a l’any 2013. Aquests ajuts es concediran en règim de concurrència no competitiva, destinats al manteniment dels llocs de treball ocupats per persones amb discapacitat d’especials dificultats en centres especials de treball.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L’import màxim corresponent a l’atorgament d’aquests ajuts és de 3.982.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària IU0802 D/4820029/333/0000.

2.2 El règim d’ajuts per a l’any 2013 té caràcter excepcional i no recurrent.

2.3 Aquest import màxim podrà ser objecte de modificació d’acord amb les disponibilitats pressupostàries i les necessitats del mercat de treball, mitjançant resolució del director/a general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, del Departament d’Empresa i Ocupació, en la qual es concretaran els imports màxims destinats a l’atorgament d’aquests ajuts, que estarà condicionat a l’existència de disponibilitat pressupostària per a aquesta finalitat.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de les sol·licituds és de 5 dies hàbils a comptar de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar, juntament amb la documentació que correspongui, als llocs i pels mitjans a què fa referència la base 5 d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

4.1 La concessió d’aquestes subvencions correspon al director/a general d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom.

4.2 El procediment de concessió dels ajuts regulats en aquestes bases és el de concurrència no competitiva, tot d’acord amb les previsions de la Llei de finances públiques de Catalunya i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4.3 La resolució es notificarà a la persona o entitat interessada per qualsevol mitjà que permeti tenir constància que l’han rebut l’interessat o el seu representant, d’acord amb l’article 59 de la Llei 30/1992. Així mateix, es podran utilitzar mitjans electrònics quan les persones interessades així ho hagin sol·licitat o consentit expressament, d’acord amb l’article 43 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

En cas que l’òrgan competent no dicti i notifiqui la resolució en el termini de tres mesos, s’entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada, d’acord amb l’article 54.2.e) de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

4.4 La resolució de concessió o de denegació dels ajuts, que no exhaureix la via administrativa, pot ser objecte de recurs d’alçada davant el secretari/ària d’Ocupació i Relacions Laborals en el termini d’un mes, a comptar de l’endemà de la notificació de la resolució, segons el que estableix l’article 114 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú, i l’article 76 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Les subvencions que es puguin concedir no generen cap dret a la concessió d’altres subvencions en exercicis futurs.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 5 de novembre de 2013

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts extraordinaris amb caràcter excepcional per a l’any 2013, en règim de concurrència no competitiva, destinat al manteniment dels llocs de treball de les persones amb discapacitat d’especials dificultats en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR