ORDRE TRE/471/2007, de 5 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts extraordinaris per al foment i manteniment de l'ocupació de les persones joves i s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/471/2007, de 5 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts extraordinaris per al foment i manteniment de l'ocupació de les persones joves i s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2008.

En el mercat laboral de Catalunya, les persones joves presenten, entre altres trets distintius, uns nivells de temporalitat que dupliquen els del conjunt de la població ocupada i una proporció molt més acusada de rotació laboral.

El Pla de Govern 2007-2010 estableix com a objectiu del Govern, prioritari durant tota la legislatura, garantir el dret al treball estable i de qualitat com a factor bàsic de competitivitat econòmica i de cohesió social i manifesta que la reducció de la temporalitat i un impuls més gran en la contractació indefinida són elements claus per aconseguir aquest objectiu. Així mateix, es compromet a impulsar estratègies d'actuació per als col·lectius amb majors nivells d'incidència de la temporalitat. Igualment, en matèria de ciutadania i de cohesió social, indica la necessitat d'afavorir l'emancipació de la joventut, especialment en els àmbits de l'ocupació, l'habitatge i la seva participació en la societat.

Per la seva part, l'Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l'Ocupació i la Competitivitat de l'Economia Catalana té com a un dels seus eixos bàsics la millora de la qualitat de l'ocupació. En aquest sentit les mesures de l'Acord apunten la priorització de les actuacions en matèria de polítiques actives vers aquells col·lectius amb especials dificultats d'inserció laboral, en la línia dels objectius generals de la política d'ocupació de l'Administració de l'Estat.

A nivell europeu i en el marc de l'Estratègia de Lisboa revisada sobre creixement econòmic i ocupació, el Pacte europeu per a la Joventut, adoptat pel Consell, conté entre els seus objectius la integració social i laboral de les persones joves i proposa un seguit de mesures relatives a l'ocupació d'aquest col·lectiu i a la millora de l'adequació de la formació a les necessitats del mercat de treball.

El Departament de Treball es fixa, en el seu Pla d'actuació departamental, com a objectiu operatiu impulsar la igualtat d'oportunitat per a persones joves, dins de l'objectiu estratègic de promoure la igualtat d'oportunitats al món del treball, i el d'impulsar la formació al llarg de la vida.

En aquest context, es considera adient aprovar una actuació concreta que incideixi en aquesta primera fase del cicle professional de les persones. Així, s'estableix una línia de ajuts de forma excepcional que, per una banda, promou l'ús de la contractació indefinida a través de la subvenció de la conversió de llocs de treball de persones joves que avui són temporals en fixos i, per una altra, impulsa la millora de la qualitat de l'ocupació amb l'establiment de mesures formatives vinculades a la concessió de la subvenció.

Les raons d'interès social i econòmic que concorren en el supòsit dificulten la concurrència. En primer lloc cal tenir en compte que se subvenciona la pròpia contractació, per la qual cosa no és possible introduir variables valoratives en el fet. En segon lloc, seria contrari a l'objectiu de l'ajut excloure conversions de contractes que es poguessin produir fora de l'àmbit temporal, molt acotat, que presenta una concurrència competitiva. Per aquests motius, el procediment de concessió dels ajuts és el reglat o directe previst a l'article 22.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Vist l'article 170.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, on es disposa que correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, incloent de forma expressa les polítiques actives d'ocupació i la gestió de les subvencions corresponents;

Vistos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003); el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31 de desembre);

Atesos l'article 112 del mateix Estatut d'autonomia de Catalunya, on s'estableix que correspon a la Generalitat, en l'àmbit de les competències executives, la potestat reglamentària i també la funció executiva, i l'article 114 que indica que correspon a la Generalitat, en les matèries de la seva competència, l'exercici de l'activitat de foment;

Vist el projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2008, i la Llei 5/2007, de 4 de juliol, de mesures fiscals i financeres;

Un cop consultats els agents socials representats al Consell de Direcció del SOC, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta del director del Servei d'Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts extraordinaris destinats al foment de l'ocupació d'estable i de qualitat de les persones joves a Catalunya, mitjançant la transformació en indefinit de qualsevol contracte de durada temporal, en els termes que s'estableixen en aquesta Ordre, i subjecte al manteniment del lloc de treball durant un període mínim de tres anys i a la realització d'una acció de formació que millori el nivell de qualificació del treballador o treballadora contractat.

1.2 Obrir de manera anticipada el període de presentació de sol·licituds per a la convocatòria 2008.

Article 2

Entitats i persones beneficiàries dels ajuts

2.1 Poden ser beneficiàries de la subvenció d'aquesta Ordre les empreses, els treballadors i treballadores autònoms i les societats laborals o cooperatives a les quals s'incorporin treballadors o treballadores com a socis treballadors o de treball, que, entre l'entrada en vigor d'aquesta Ordre i el dia 30.6.2008, transformin en indefinits o fixos discontinus qualsevol tipus de contracte de durada determinada o temporal, inclosos els formatius, els de relleu i els de substitució per anticipació de l'edat de jubilació, vigents amb anterioritat a la publicació d'aquesta Ordre i que en la data de la transformació el treballador o la treballadora sigui menor de 30 anys d'edat i que el lloc de treball estigui radicat a Catalunya.

2.2 No podran ser beneficiaris de les subvencions d'aquesta Ordre l'Administració de la Generalitat de Catalunya i les entitats locals, així com els seus organismes públics. També n'està exclosa l'Administració General de l'Estat i els organismes que regulen el títol III i la disposició addicional desena de la Llei 6/1997, de 14 d'abril, d'organització i funcionament de l'Administració General de l'Estat. Igualment n'estan excloses les empreses públiques de la Generalitat de Catalunya i de les altres administracions públiques i les entitats de dret públic subjectes al dret privat dependents de les administracions públiques. Tanmateix, aquestes exclusions no s'aplicaran quan es tracti de la contractació de treballadors amb discapacitat per centres especials d'ocupació de titularitat pública.

Article 3

Presentació de les sol·licituds

El termini de presentació de les sol·licituds i de la documentació complementària serà des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i fins al 30 de juny de 2008, ambdós inclosos.

Article 4

Aplicació pressupostària i finançament

4.1 L'import màxim estimat corresponent a l'atorgament de les subvencions és de 10.000.000,00 d'euros, amb càrrec a la partida D/470620001/3311 del projecte dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2008.

4.2 Els ajuts concedits estan cofinançats pel Fons Social Europeu, mitjançant el Programa Operatiu de l'objectiu 3 de Catalunya (núm. 2000ES053PO303), en un percentatge del 45%.

4.3 Aquesta convocatòria queda condicionada a l'existència de crèdit suficient i adequat en el moment de la resolució de la concessió i a les disponibilitats pressupostàries.

Article 5

Règim jurídic

5.1 El règim jurídic d'aplicació a les subvencions que es regulen per aquesta Ordre és el conformat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions així com també la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 14 de gener, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

5.2 Aquesta subvenció esta cofinançada pel Fons Social Europeu a través del Programa Operatiu d'Objectiu 3 de Catalunya, període 2000.2006 i, per tant, són d'aplicació el Reglament (CE) 1784/1999, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de juliol, relatiu al Fons Social Europeu; el (Reglament (CE) 1260/1999 del Consell, de 21 de juny, pel qual s'estableixen disposicions generals sobre els Fons Estructurals; el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR