ORDRE AAR/240/2008, de 20 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector dels farratges dessecats i es convoquen els corresponents a la campanya de comercialització 2008-2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/240/2008, de 20 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector dels farratges dessecats i es convoquen els corresponents a la campanya de comercialització 2008-2009.

El règim d'ajuts al sector dels farratges dessecats que preveu la normativa comunitària el regula el Reglament CE 1234/2007, del Consell, de 22 d'octubre, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s'estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM).

Tanmateix, el Reglament 2005/382/CE, de 7 de març, que estableix les disposicions d'aplicació del Reglament CE 1786/2003, continua vigent fins que la Comissió Europea adopti la normativa de desenvolupament corresponent en matèria de farratges dessecats.

En conseqüència, i atès que el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) considera convenient convocar els ajuts al sector dels farratges dessecats per a la campanya de comercialització 2008-2009 dins d'aquest nou marc normatiu;

Per tot això, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que em confereix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores dels ajuts al sector dels farratges dessecats i convocar els corresponents a la campanya 2008-2009.

Article 2

Farratges subvencionables i requisits

2.1 Són subvencionables els farratges dessecats que es destinen a l'alimentació animal següents:

  1. Productes amb codi NC ex 1214 1000, segons el Reglament CE 1234/2007:

    a.1) Farina o grànuls d'alfals dessecat artificialment.

    a.2) Farina o grànuls d'alfals dessecat per un altre procediment i mòlt.

  2. Productes amb codi NC ex 1214 9090, segons el Reglament CE 1234/2007:

    b.1) Alfals, trepadella, trèvol, tramussos, veces, lleguminoses herbàcies, gramínies herbàcies i els cereals esmentats a la secció I de l'annex IX del Reglament CE 1782/2003, que s'han recollit verds, amb la planta sencera i les llavors immadures, dessecats artificialment.

    b.2) Alfals, trepadella, trèvol, tramussos, veces, almegó (trèvol d'olor), guixa i serradella dessecats per un altre procediment i mòlts.

  3. Productes amb codi NC ex 2309 9099, segons el Reglament CE 1234/2007:

    c.1) Concentrats de proteïnes obtinguts a partir de suc d'alfals i d'herba.

    c.2) Productes deshidratats obtinguts exclusivament a partir de residus sòlids i sucs que resulten de la preparació dels concentrats anteriorment esmentats.

    2.2 Per ser subvencionables els farratges han de reunir els requisits següents:

  4. Han de sortir del recinte de l'empresa de transformació amb un contingut màxim d'humitat del 14% en el cas dels productes dessecats artificialment o del 12% en la resta dels casos, i un contingut mínim de proteïna bruta del 15% sobre la matèria seca en el cas dels productes de les lletres a), b) i c.2) de l'article 2.1 anterior o del 45% en els enumerats en el primer guió de la lletra c) del mateix article.

  5. Han d'estar produïts en parcel·les utilitzades amb finalitats agràries d'acord amb l'article 51 del Reglament CE 1782/2003.

  6. Els productes han de tenir una qualitat sana, cabdal i comercial.

    2.3 No són subvencionables els farratges que procedeixen de superfícies acollides a algun dels règims d'ajut que estableix el títol IV del Reglament CE 1782/2003, excepte si es tracta de superfícies que es beneficiïn de l'ajut per a les llavors, en què només quedaran excloses les plantes farratgeres les llavors de les quals hagin estat recol·lectades, o bé si es tracta de l'ajut a cultius herbacis, sempre que hagin estat sembrats totalment de cultius herbacis d'acord amb les condicions locals.

Article 3

Import unitari dels ajuts i finançament

3.1 L'import de l'ajut serà de 33 euros per tona de farratge transformat.

3.2 Aquest import està subjecte a la possibilitat de reducció que preveu l'article 88 del Reglament CE 1234/2007.

3.3 Aquests ajuts seran finançats íntegrament pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA).

Article 4

Entitats beneficiàries i requisits

Poden ser beneficiàries de l'ajut les empreses de transformació incloses a les categories esmentades a l'article 86 del Reglament CE 1234/2007 que disposin de l'autorització que descriu l'article 5 següent, atorgada pel DAR, i que compleixin la resta de requisits que estableix aquesta Ordre.

Article 5

Requisits per obtenir l'autorització com a empresa de transformació

5.1 Sol·licitud d'autorització.

Les empreses de transformació han de ser autoritzades pel DAR per participar en el règim d'ajuts destinats als farratges dessecats. A aquest efecte, han de formalitzar una sol·licitud d'autorització que podran obtenir a les dependències del DAR o a la pàgina web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm, i que hauran de presentar als serveis territorials del DAR corresponents a la ubicació de les seves plantes fabrils en el termini de 15 dies abans de l'inici de la campanya, acompanyada de l'expedient que preveu l'article 5 del Reglament CE 382/2005. Aquest expedient inclourà una memòria tècnica amb el contingut mínim de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

5.2 Requisits de la comptabilitat.

Per tal d'obtenir l'autorització esmentada a l'apartat anterior, les empreses de transformació han de portar al dia una comptabilitat d'existències i financera actualitzada d'acord amb l'article 12 del Reglament CE 382/2005, que es posarà a disposició del DAR, i que ha de complir els requisits següents:

  1. La comptabilitat d'existències ha de reflectir les quantitats de farratges entrats, produïts i sortits de la planta fabril. A més, portaran, per a cada línia de treball, un registre diari relatiu als consums energètics i a les hores de treball realitzades.

    Tant la comptabilitat com el registre han de quedar acreditats amb els justificants necessaris, en especial els que estableix l'article 13 del Reglament CE 382/2005, i estar actualitzats diàriament a les 12 hores.

  2. Abans del dia 10 de cada mes, han de presentar a la secció territorial del Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris del DAR corresponent (en endavant, la secció), una còpia de la comptabilitat esmentada, mitjançant l'aplicació informàtica FARNET que disposa el DAR per a la tramitació i gestió de l'ajut i que es podrà obtenir i accedir-hi a la pàgina web http://www10.gencat.net/darp_far/forms/login.aspx?ReturnUrl=%2fdarp_far%2fDefault.aspx, mitjançant el codi de seguretat facilitat pel DAR amb la petició prèvia de la persona interessada.

  3. En el mateix termini hauran de comunicar a la secció la mitjana de la humitat d'entrada dels farratges per deshidratar i el balanç del consum d'energia a què es refereix l'annex I del Reglament CE 382/2005.

  4. Els magatzems i les sitges han de reunir les condicions adequades per permetre la verificació de les existències de producte transformat mitjançant aforament.

Article 6

Requisits per obtenir l'autorització com a comprador autoritzat

6.1 Sol·licitud d'autorització.

Les persones físiques o jurídiques que compren mercaderies als productors de farratges frescos per lliurar-les a les empreses de transformació han de disposar de l'autorització del DAR, com a compradors de farratges per dessecar i triturar. A aquest efecte, han de formalitzar una sol·licitud d'autorització que podran obtenir a les dependències del DAR o a la pàgina web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm, i que hauran de presentar als serveis territorials del DAR corresponents a la localitat del seu domicili social abans de l'inici de la campanya de comercialització.

6.2 Requisits de comptabilitat.

6.2.1 Els compradors autoritzats han d'aportar la comptabilitat material dels farratges quan presentin la sol·licitud d'autorització, d'acord amb el model que els facilitarà la secció o que poden obtenir a la pàgina web http://www.gencat.cat/darp/ajuts.htm.

6.2.2 La compatibilitat haurà de complir els requisits següents:

6.2.2.1 Han de disposar dels documents justificants de la comptabilitat relativa a la seva activitat comercial següents:

  1. Contractes realitzats amb els agricultors o, en el cas de cooperatives, compromís escrit del soci sobre el lliurament de farratge per dessecar.

  2. Fulls de seguiment dels contractes en els quals han d'anotar les quantitats lliurades amb càrrec a cadascun d'aquests.

  3. Declaracions de lliurament de farratge per dessecar.

  4. Albarans d'entrada i sortida del farratge i els tiquets de bàscula corresponents.

  5. Factures de les compres del farratge als agricultors, amb relació dels albarans i justificants de pagament.

  6. Factures de les vendes a empreses de transformació, amb relació dels albarans i justificants de cobrament.

6.2.2.2 Han d'assentar a la comptabilitat material qualsevol venda de farratge no transformat que facin a clients diferents de les indústries transformadores, amb independència que el farratge procedeixi o no de contractes homologats.

6.2.2.3 Si emmagatzemen farratges transformats han de dur una comptabilitat específica, en la qual han de constar la procedència, la destinació i les existències, i han de comunicar a la secció les sortides en les mateixes condicions que s'estableixen per a les indústries farratgeres.

Article 7

Atorgament, modificació i retirada de l'autorització a les empreses de transformació i als compradors autoritzats

7.1 L'autorització l'atorgarà, abans de l'inici de la campanya, el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i tindrà validesa indefinida mentre es mantinguin les condicions que van determinar l'atorgament.

7.2 Les empreses de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR