DECRET 35/1992, de 10 de febrer, de desplegament parcial de la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 138/1994.

Ateses les competències atribuïdes a l'Administració de la Generalitat per l'article 35 de la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus;

Escoltada la Junta de Museus de Catalunya i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora; a proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol preliminar Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit d'aplicació 1.1 Les disposicions d'aquest Decret són d'aplicació a tots els museus de Catalunya que no siguin de titularitat estatal. 1.2 Són museus, als efectes d'aquest Decret, les institucions culturals que:

  1. Recullen, conserven, estudien i exposen conjunts de béns culturals.

  2. No tenen finalitat de lucre.

  3. Són obertes al públic.

  4. Tenen caràcter permanent.

  5. Disposen de la infrastructura material i de personal per al compliment del servei social que, d'acord amb la Llei de museus, han de prestar aquestes institucions. 1.3 No es consideren museus les biblioteques, els arxius, les filmoteques i les instal·lacions culturals similars. 1.4 Els conjunts de béns culturals que no reuneixen algun dels requisits previstos en l'apartat segon tenen caràcter de col·leccions.

Capítol 1 Condicions de protecció dels museus

Article 2

Àmbit de protecció en els museus Els museus, com a centres dipositaris d'un patrimoni comú, han de garantir la protecció i la restauració dels seus fons i, com a espais per a la participació cultural, han de facilitar l'accés públic i garantir la seguretat dels usuaris.

Article 3

Recursos humans per a la protecció 3.1 Els museus han de disposar del personal qualificat necessari per a la seva protecció d'acord amb les seves instal·lacions i la vàlua dels fons. Tots els museus han de tenir, com a mínim, una persona encarregada del control i l'organització de les mesures de seguretat i de conservació, i un nombre de vigilants que no ha de ser mai inferior a dos durant les hores en què el museu es trobi obert al públic. 3.2 Les persones encarregades de la protecció en els museus han de rebre una formació periòdica i específica. 3.3 Cada museu ha de disposar d'una normativa pròpia de seguretat, on s'especifiquin les responsabilitats i les funcions de tot el personal i les actuacions que calgui emprendre en casos d'emergència. Tot el personal del museu ha de conèixer aquesta normativa.

Article 4

Recursos materials per a la protecció Els museus han de disposar dels elements físics, mecànics o electrònics adequats per garantir a totes les zones del museu:

  1. La prevenció, la protecció física i la vigilància.

  2. La detecció i l'alarma, la qual ha de ser transmissible a distància.

  3. La intervenció immediata i la neutralització de qualsevol perill per als béns culturals, els usuaris i les instal·lacions del museu.

Article 5

Mesures de conservació 5.1 Els museus han de reunir les condicions ambientals necessàries per tal que els seus fons estiguin en tot moment en l'estat més adequat per a la seva conservació. 5.2 Els elements constructius dels edificis destinats a museu han de ser tals que per la seva composició o la seva combinació possibilitin l'aïllament de les condicions ambientals en les zones interiors respecte de l'exterior. 5.3 A més d'aquests elements estructurals, els museus han de disposar d'aparells o sistemes de detecció i mesura que permetin conèixer permanentment les condicions ambientals en què es troben els seus fons. 5.4 Els museus que per les seves característiques estructurals no reuneixin de manera permanent les condicions ambientals adequades han d'instal·lar mecanismes de correcció. 5.5 Tots els museus han d'anotar mensualment els resultats dels controls ambientals i les incidències remarcables en un llibre o mitjançant altres sistemes estables de registre i arxiu de les dades.

Capítol 2 Difusió

Article 6

Accés públic 6.1 Els museus són d'accés públic, d'acord amb el règim de visites que estableix l'article 7.1. 6.2 Els preus d'entrada, si n'hi ha, l'horari d'obertura i qualsevol altra condició de la visita han de ser comunicats al Departament de Cultura, el qual pot compel·lir el museu a modificar-los si considera que desvirtuen la funció social i cultural del museu. 6.3 Els edificis que siguin seu de museus han de ser accessibles i utilitzables per les persones amb mobilitat reduïda.

Article 7

Difusió dels fons 7.1 El règim de visites en els museus comprèn:

  1. Amb caràcter general, la visita dels fons que s'exhibeixen de forma permanent. Els museus han de tenir exposada, com a mínim, una part representativa dels seus fons.

  2. Als investigadors suficientment acreditats se'ls ha de facilitar l'estudi dels objectes que integren el fons del museu. 7.2 Els museus han de permetre a tots els usuaris l'accés a tota la informació sobre cada un dels objectes que integren el seu fons, exceptuant les restriccions necessàries per raons de confidencialitat o de seguretat.

Article 8

Àrees dels museus 8.1 Els museus, per a la difusió dels seus fons, han de disposar de les àrees següents:

  1. Àrea d'acolliment, on s'efectua la recepció, el control d'entrada, el recompte de visitants, la venda de publicacions, el servei de guarda-roba i altres serveis complementaris del museu.

  2. Àrea d'exposició, on els usuaris han de trobar la informació adequada per poder identificar cadascun...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR