ORDRE BSF/42/2014, de 24 de febrer, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques que la legislació estableix i que es concreten mitjançant l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents, sinó que l'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d’11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76, preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar en el compliment de les seves activitats de serveis socials. El Decret 200/2010, de 27 de desembre, atribueix al Departament de Benestar Social i Família, entre altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials; famílies i infància; immigració i suport a la migració catalana; lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i joventut.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, dels diferents programes del Departament de Benestar Social i Família adreçats a les entitats de serveis socials i d'altres en matèria de famílies, lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista; infància; immigració; gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals; actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat, i joventut. Es manté, per tant, d'una banda, la separació entre les bases, generals i específiques, de vigència indefinida i, de l'altra, les convocatòries anuals corresponents.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, i les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada programa, independentment de l'exercici pressupostari, la qual cosa incrementa el marge de seguretat jurídica i permet una planificació anticipada per part de les entitats beneficiàries.

La convocatòria anual determina, fonamentalment, l'inici i el període de gestió del programa, i concreta la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual, així com les especificitats de cada línia de subvencions, d’acord amb els criteris establerts per les diferents unitats que tramiten subvencions dins de l’àmbit competencial del Departament de Benestar Social i Família.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals que figuren a l'annex 1 i les bases específiques que figuren als annexos 2 al 8.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les atribucions que em confereix la legislació vigent i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada programa que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats i que s'indiquen a continuació:

Annex 1: bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: subvencions a entitats per a programes en matèria de família i de lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i la violència familiar i de promoció de la gent gran activa.

  1. Programa d’atenció a la família amb infants.

    A.1 Projectes i activitats per afavorir el benestar de les famílies amb fills i filles.

    A.2 Projectes de suport a la criança positiva.

    A.3 Serveis d’Atenció a la Família, adreçats a les famílies per tal d’acompanyar-les en la millora del seu benestar per potenciar la pròpia capacitat d’afrontar i superar qüestions diverses de comunicació i relació que afecten l’àmbit familiar.

    A.4 Grups d’ajuda mútua o tallers de suport emocional, entesos com els serveis conduïts per un professional i adreçats a un grup de persones amb un mateix problema o situació familiar i que es reuneixin per compartir experiències i donar-se suport per tal d’aconseguir millorar la seva situació o assolir canvis personals.

    A.5 Projectes de suport i respir a les famílies que atenen infants.

    A.6 Projectes d’atenció educativa complementària d’infants de 0 a 3 anys per facilitar la conciliació de la vida familiar, personal i laboral de les famílies que els atenen.

  2. Programa de lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista i la violència familiar.

  3. Programa de promoció de la gent gran activa duts a terme per entitats representatives del sector de la gent gran de Catalunya.

    Annex 3: subvencions a entitats per a programes per al col·lectiu lesbià, gai, transsexual i bisexual.

    Annex 4: subvencions a entitats per a programes en matèria d'infància i adolescència.

  4. Serveis d’intervenció socioeducativa.

    A.1) Servei de centre obert.

  5. Programes i altres serveis d’atenció social i educativa davant les situacions de risc.

    B.1 Programes d’intervenció a les famílies amb infants de 0 a 3 anys en situació de risc.

    B.2 Programes d’intervenció amb famílies amb infants i adolescents en situació de risc.

    B.3 Programes d’acompanyament de l’infant o l’adolescent en situació de risc als centres educatius o a altres activitats.

    B.4 Servei itinerant d’atenció a infants i adolescents en risc i les seves famílies: serveis que ofereixen atenció en aquelles zones del territori de baixa densitat demogràfica i gran amplitud territorial i que ofereixen una alternativa equitativa que permeti a la ciutadania accedir en igualtat d’oportunitats als programes i els serveis següents: servei d’intervenció amb famílies amb infants de 0 a 3 anys en risc, servei d’intervenció amb famílies amb infants i adolescents en risc i servei de centre obert.

  6. Programa de lluita contra els maltractaments a infants i adolescents. Programes d’entitats d’iniciativa social especialitzada, adreçats a infants o adolescents víctimes de maltractament, per tal d’oferir informació, atenció, assessorament i acompanyament.

  7. Programes preventius d’intervenció socioeducativa diària que es duguin a terme en el marc dels esplais.

  8. Programes i actuacions adreçats a entitats col·laboradores amb l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats.

    E.1 Servei d’habitatge i serveis d’acompanyament en habitatges per a joves, suport educatiu, psicològic, jurídic i sociolaboral.

    E.2 Programes diürns preventius per a joves que es troben en situació de risc, adreçats a la integració social i a la normalització en la vida de la comunitat.

  9. Programes de promoció i sensibilització dels drets dels infants i adolescents.

  10. Programa de suport al manteniment de les activitats dels centres oberts durant el període de vacances escolars d’estiu i de promoció d’actuacions que garanteixin la cobertura de necessitats bàsiques dels infants i adolescents atesos.

    Annex 5: subvencions a entitats per dur a terme programes i activitats d'integració social de persones estrangeres immigrades i catalanes retornades.

    Grup A. Programes d’acollida. Es consideren subvencionables:

    A.1 Programes d’informació i formació sobre l’entorn social i laboral.

    A.2 Programes d’acollida i d’inclusió residencial per a persones en situació de vulnerabilitat social.

    Grup B. Programes de promoció d’igualtat d’oportunitats. Es consideren subvencionables:

    B.1 Programes de formació per a la inserció laboral.

    B.2 Programes de millora de la capacitat individual.

    Grup C. Programes d’integració. Es consideren subvencionables:

    C.1 Programes de foment de la participació a activitats culturals i de lleure.

    C.2 Programes de foment de la convivència en els espais públics: comunitats de veïns, barris i equipaments públics.

    C.3 Programes de gestió de la pluralitat lingüística, cultural i religiosa.

    C.4 Programes de sensibilització de la població sobre el fet migratori.

    Annex 6: subvencions a les associacions juvenils i entitats que ofereixen serveis a la joventut.

    Programa A. Subvencions a les associacions juvenils i entitats que ofereixen serveis a la joventut per a activitats.

    Programa B. Subvencions per al suport a la tasca associativa d’entitats rellevants en el teixit associatiu juvenil.

    Annex 7: subvencions a entitats per a activitats i projectes de caràcter cívic, de participació ciutadana i de promoció del voluntariat.

    Programa A. Subvencions per dur a terme activitats cíviques, de participació ciutadana i de foment del voluntariat.

    Subprograma 1. Activitats de caràcter cívic i de foment de la participació ciutadana.

    Subprograma 2. Activitats de foment del voluntariat.

    Programa B. Subvencions a projectes de caràcter cívic, comunitari, de participació ciutadana i de foment de voluntariat.

    Annex 8: subvencions a entitats per al manteniment de programes de serveis socials.

  11. Programes de manteniment de serveis i establiments de serveis socials definits a la Cartera de serveis socials actual relatius a serveis especialitzats d’atenció a la gent gran amb dependència o risc social, persones amb discapacitat, problemàtica social derivada de malaltia mental, drogodependències i altres addiccions, afectades pel virus VIH/sida, amb problemàtica social i risc d’exclusió social.

  12. Programes de manteniment d’activitats de suport o complementàries vinculades a la prestació de serveis socials.

    Disposició transitòria

    Les subvencions del programa B de l’annex 7 i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR