ORDRE BSF/43/2012, de 27 de febrer, de la targeta acreditativa de la discapacitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

Mitjançant l’Ordre ASC/512/2009, de 18 de novembre, de la targeta acreditativa de la discapacitat, es va crear la targeta i es van regular els criteris de concessió, a l’empara de la competència exclusiva en matèria de serveis socials que té la Generalitat de Catalunya d’acord amb l’article 166 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya i l’article 6 del Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, que contempla que la competència de la qualificació del grau de discapacitat sigui transferida a les Comunitats Autònomes.

La finalitat de la creació de la targeta acreditativa de la discapacitat és donar testimoni fefaent i servir de document probatori de la condició de discapacitat de la persona titular, però s’estableix que en cap cas substitueix la resolució de reconeixement de grau.

Pel que fa a la seva expedició, l’Ordre disposa que hi tenen dret totes aquelles persones que ja tenen reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i que la demanin expressament presentant la corresponent sol·licitud.

Actualment, s’ha generalitzat a tot l’Estat la creació d’aquest tipus de document i cada cop són més les comunitats autònomes que han creat les seves pròpies targetes. Per aquest motiu, i per donar un tractament homogeni a totes elles, des de la Comisión Estatal de Coordinación y Seguimiento de la Valoración del Grado de Discapacidad de l’IMSERSO s’ha exhortat totes les comunitats per tal de unificar els criteris de regulació de les targetes.

Així, atès que la targeta acreditativa de la discapacitat recull les dades bàsiques que expressament ha de contenir la resolució de reconeixement de grau de discapacitat, d’acord amb el que estableix el Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, del procediment de reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat, com són el grau de discapacitat de la persona beneficiària, si supera o no els barems per determinar la necessitat del concurs de tercera persona o dificultat de mobilitat, i la vigència definitiva o bé provisional, cal modificar l’Ordre ASC/512/2009 i conferir a la targeta els mateixos efectes que a la resolució.

Per altra banda, després de l’experiència de dos anys de vigència de l’Ordre per la qual es crea la targeta, i atenent la necessitat d’adequar les condicions de concessió a la realitat social actual, es considera convenient modificar el procediment d’expedició amb l’emissió d’ofici de la corresponent targeta per a aquelles persones que per primera vegada sol·liciten la valoració de la situació de discapacitat, o bé, per a aquelles que han vist modificat el seu grau o barems com a conseqüència d’una revisió després de l’entrada en vigor d’aquesta Ordre.

Finalment, les recents modificacions normatives amb la publicació de l’Ordre BSF/219/2011, de 5 de desembre, per la qual es regulen els fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Departament de Benestar Social i Família, i que afecten la regulació del fitxer automatitzat on s’inclouen les dades que s’han de facilitar per a l’obtenció de la targeta, així com el canvi de denominació del Departament competent en matèria de serveis socials mitjançant el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, fan necessària l’actualització d’aquells articles que es puguin veure afectats.

Per tal de facilitar la regulació de la targeta acreditativa de la discapacitat i les seves condicions d’expedició es considera oportuna la publicació d’una nova Ordre que reculli totes les recents modificacions.

Atès el Decret 332/2011, de 3 de maig, de reestructuració del Departament de Benestar Social i Família, i la resta de reglaments de reestructuració vigents;

Per tot això, d’acord amb l’informe del Consell General de Serveis Socials i en us de les facultats que m’atorga la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR