ORDRE VCP/131/2008, de 10 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a activitats i al funcionament ordinari de les federacions d'entitats religioses d'una determinada confessió o de laïcitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Vicepresidencia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

VCP/131/2008, de 10 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a activitats i al funcionament ordinari de les federacions d'entitats religioses d'una determinada confessió o de laïcitat.

La Generalitat de Catalunya té entre els seus objectius impulsar convenis de col·laboració amb les federacions d'entitats religioses corresponents a les principals confessions presents a Catalunya i amb les entitats de laïcitat, amb la voluntat de fer de la laïcitat el principi que regeixi la convivència ciutadana, que impulsi la construcció d'un espai públic fonamentat en els drets humans, en els valors de la pluralitat, de la tolerància activa i del respecte democràtic per a totes i cadascuna de les opcions filosòfiques i religioses personals.

Fins al moment i inclòs l'any 2007, a través de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de la Vicepresidència (DGAR) s'ha iniciat una línia de col·laboració permanent amb les diferents esglésies i entitats religioses o de laïcitat en qüestions relacionades amb els drets de llibertat religiosa, de consciència i de pensament de tots els grups i de totes les persones, el reconeixement de la laïcitat i la defensa de les minories que afectin a les persones membres de les diferents comunitats que aquestes representen. Aquesta relació s'ha vehiculat mitjançant convenis de col·laboració anuals, als quals s'hi ha relacionat, si s'esqueia, un ajut econòmic per al manteniment d'actuacions i per al programa d'activitat de les diferents entitats. Aquesta experiència ha donat com a fruit l'establiment de relacions anuals amb un gruix d'entitats religioses de destacat abast i representació.

Amb la voluntat de consolidar les relacions amb les entitats esmentades l'Administració de la Generalitat ha previst, mitjançant cocurrència pública, la possibilitat que les diferents esglésies i confessions estableixin vincles permanents mitjançant conveni amb la Generalitat de Catalunya, la qual en contraprestació donarà suport a l'activitat ordinària que duguin a terme aquestes entitats en favor dels drets de llibertat religiosa, de pensament i de consciència, i que aportin els valors de la convivència i de la cohesió social a la construcció de l'espai comú nacional català.

Atès el que disposen el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa l'article 36 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atès l'article 2.1 lletra f) del Decret 478/2006, de 5 de desembre, d'estructura del Departament de la Vicepresidència;

En ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent,

Ordeno:

Article únic

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a activitats i al funcionament ordinari de les federacions d'entitats religioses d'una determinada confessió o de laïcitat. Les bases reguladores dels ajuts esmentats figuren com a annex a aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Contra aquesta Ordre o les seves bases es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la data de la seva publicació, segons el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 10 de març de 2008

Josep-Lluís Carod-Rovira

Vicepresident

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte

Les subvencions regulades per aquestes bases tenen per objecte el manteniment i el suport a les activitats de les federacions d'entitats religioses d'una determinada confessió, de les federacions de laïcitat, i d'entitats representatives al més alt nivell d'entitats religioses d'una determinada confessió i/o d'entitats de laïcitat, amb seu a Catalunya, que disposin d'un projecte integral a realitzar a Catalunya, amb presència significativa de la llengua catalana, en favor dels drets de llibertat religiosa, de pensament i de consciència, i que aportin els valors de la convivència i de la cohesió social a la construcció de l'espai comú nacional català, en els punts que figuren en aquestes bases, i contribuir a les despeses d'infraestructura, de personal i pròpies del projecte.

Són matèria pròpia dels projectes integrals les activitats següents:

  1. La col·laboració amb les administracions de Catalunya en la garantia de la prestació dels serveis d'assistència religiosa, com és el cas en els centres penitenciaris i en els centres hospitalaris.

  2. La mediació en possibles conflictes relacionats amb els drets de llibertat religiosa i amb els límits d'aquests drets.

  3. Les actuacions per canviar els prejudicis basats en les diferències de gènere, orientació sexual, creença, ètnia, classe social i nacionalitat, i per estendre els valors democràtics en tots els àmbits.

  4. El compromís i l'existència d'un programa d'actuació encaminat a normalitzar la presència de la llengua catalana en l'activitat religiosa ordinària, la producció escrita i les publicacions i la retolació i senyalització de locals religiosos, així com també la participació en programes de normalització lingüística i campanyes en favor de la normalització lingüística de grups religiosos nouvinguts a Catalunya.

  5. Les accions en favor de la convivència i la cohesió social des de l'àmbit d'actuació de l'entitat.

  6. La promoció de la laïcitat i del respecte a la pluralitat d'opcions religioses, de pensament i de consciència, dins el marc de la legalitat vigent.

  7. La col·laboració amb la Generalitat de Catalunya en qüestions relacionades amb la defensa de les minories que afectin a les persones membres d'una confessió o creença a Catalunya.

  8. El foment de la cultura de la pau en tots els àmbits, així com el respecte a les dones i als seus drets.

    Queden excloses com a matèria de subvenció totes les activitats pròpiament religioses de cada confessió: culte; anunci de la fe; reflexions internes o que no signifiquin un diàleg amb la societat catalana, així com també la construcció, compra, lloguer, arranjament d'oratoris i de locals de culte o de reunió i l'adquisició de béns inventariables.

    .2 Entitats destinatàries

    Poden optar a aquestes subvencions les federacions catalanes d'entitats religioses d'una mateixa confessió inscrites en el Registre d'entitats religioses; les federacions catalanes d'entitats en favor de la laïcitat; entitats catalanes representatives al més alt nivell d'un conjunt d'entitats d'una mateixa confessió religiosa inscrita en el Registre d'entitats religioses i entitats catalanes representatives al més alt...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR