ORDRE EMO/156/2013, de 4 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d'autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, i s'obre la corresponent convocatòria per a la Línia d'emprenedors, autònoms i comerços per a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Un dels objectius del Pla de Govern 2013-2016 és facilitar instruments financers al teixit empresarial català per millorar la seva competitivitat, per tal d’impulsar la reactivació de l’economia catalana i promoure el desenvolupament econòmic. Per tant, facilitant l’accés a un finançament adequat es pretén assolir un impacte positiu en l’economia catalana.

És voluntat del Departament d’Empresa i Ocupació, a través de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom i de la Direcció General de Comerç, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), donar suport a les empreses catalanes, mitjançant aquesta línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses que representen un ampli col·lectiu a Catalunya.

Amb aquest finalitat, el Departament d’Empresa i Ocupació ha implementat aquesta línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari.

Amb data de 25 de maig de 2012 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances pel qual es va constituir un fons de garantia associat a la Línia de Finançament d’Autònoms i Comerços.

En data 22 de juny de 2012 es van publicar al DOGC núm. 6155 la Resolució del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i l’Ordre EMO/167/2012, de 13 de juny, per la qual s’aproven les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses corresponent a la convocatòria per a la Línia de finançament d’autònoms i comerços.

Atès que a la convocatòria prevista en les esmentades disposicions limita el termini per a la presentació de sol·licituds fins el 30 d’octubre de 2012, i atesa la bona acollida que aquesta línia de finançament va tenir l’any 2012, es fa necessari la publicació d’una nova convocatòria per tal de donar continuïtat a la concessió d’ajuts en forma de garantia mitjançant la Línia de finançament d’emprenedors, autònoms i comerços.

Vist l’Acord de Govern signat en data 22 de maig de 2012 on s’aprova la plurianualitat de les actuacions.

Vist que la Junta de Govern de l’Institut Català de Finances ha aprovat aquesta nova línia de finançament d’Emprenedors, Autònoms i Comerços per un import de 20 milions d’euros, per garantir operacions fins a 14 milions d’euros vinculada al conveni signat el 25 de maig de 2012.

Per tot això, atesa la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012), el Decret 170/2012, de 27 de desembre, pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 mentre no entrin en vigor els del 2013, vistos els informes de l’Assessoria Jurídica del Departament d’Empresa i Ocupació i de la Intervenció Delegada, i en ús de les atribucions conferides,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que han de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l’annex d’aquesta disposició.

Article 2

Convocatòria

Obrir la convocatòria de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses per a l’any 2013.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), el Reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), el Reglament (CE) núm. 1998/2006, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts de mínimis (DOUE L 379, de 28.12.2006).

Article 4

Termini, forma i lloc de presentació de sol·licituds

4.1 El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i restarà obert fins al 31 de desembre de 2013 o fins a l’exhauriment del pressupost per aquests conceptes.

4.2 Les sol·licituds s’han de presentar a través del portal FinEmpresa de l’Institut Català de Finances a l’adreça www.icf.cat , mitjançant el model normalitzat, que està disponible a la mateixa pàgina web, juntament amb la documentació sol·licitada a la base 6 d’acord amb els models que també es poden obtenir a l’esmentada web.

Així mateix, l’imprès de sol·licitud resultant de la tramitació telemàtica, en paper i degudament signat, es presentarà, juntament amb la documentació complementària., en el termini de 10 dies hàbils, en funció del tipus de beneficiari, al Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, carrer Provença, 339 de Barcelona o a la Direcció General d’Economia Social i Cooperatives i Treball Autònom carrer de Sepúlveda, 148-150 2a. de Barcelona, o a qualsevol punt de la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial, que es poden consultar a la pàgina web ( www.gencat.cat/canalempresa/xarxa ).

La presentació de les sol·licituds també es pot realitzar d’acord amb els supòsits que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

4.3 Els sol·licitants han d’indicar en la mateixa sol·licitud l’entitat financera a través de la qual es vol formalitzar l’operació (Banc Sabadell o CaixaBank).

Article 5

Òrgan competent, resolució d’ajuts i recursos

L’òrgan competent per a la tramitació i la resolució, el termini per a la conclusió del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regula a les bases 8 i 9.

Article 6

Import màxim per prestar garanties

D’acord amb els articles 42.1 i 42.2 de la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, s’autoritza a l’Institut Català de Finances a prestar un ajut de garanties, dels quals d’acord amb el Departament d’Empresa i Ocupació, es destinarà un import màxim de 14.000.000 d’euros per garantir operacions financeres de fins a 20.000.000 d’euros, dels quals el 55% garantirà les operacions financeres de les micro, petites i mitjanes empreses i el 45% garantirà les operacions financeres d’autònoms i microempreses. Un cop ateses les sol·licituds d’alguna de les direccions generals, si resta pressupost pendent d’assignar, es podrà variar aquests percentatges.

L’atorgament dels ajuts regulats en aquesta Ordre s’estableix en el marc del conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 4 de juliol de 2013

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores per a la concessió de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament empresarial de projectes d’autònoms, micro, petites i mitjanes empreses.

-1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’emprenedors, autònoms, micro, petites i mitjanes empreses, per a afavorir la millora de la competitivitat de les empreses catalanes, amb l’objectiu de reactivar l’economia catalana, mitjançant la Línia de finançament d’emprenedors, autònoms i comerços.

-2 Tipologia dels projectes:

Es consideren objecte d’ajut les següents tipologies de projectes:

2.1 Projectes d’inversió. S’entendrà per inversió l’adquisició d’un o diversos actius fixos, materials o immaterials, dels inclosos al grup 2 del Pla General de Comptabilitat, adscrits a la consecució d’una mateixa finalitat. S’entendrà per actiu productiu, aquell que s’incorpori a l’activitat principal de l’empresa i, conseqüentment, augmenti el valor de l’immobilitzat brut en el seu balanç.

2.2 Projectes de circulant. Projectes relatius a l’activitat del dia a dia de l’empresa com necessitats de tresoreria, compra d’estocs o finançament a clients.

-3 Beneficiaris

3.1 Podran ser beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts els autònoms, les micro, petites, mitjanes empreses amb seu social o activitat a Catalunya, que estiguin donats d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social o mutualitat en el cas dels autònoms o que estiguin legalment constituïdes i inscrites als registres corresponents en els cas de les micro, petites i mitjanes empreses. A efectes d’aquestes bases, s’especifica la categoria de Pime (petites i mitjanes empreses), segons la Recomanació de la Comissió Europea de 6 de maig, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses (DOUE de 20 de maig de 2003):

Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones i té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d’euros i un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d’euros.

Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d’euros.

Microempresa: ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d’euros.

La Direcció General de Comerç, mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), gestionarà les sol·licituds de les micro, petites i mitjanes empreses que tinguin per objecte les activitats dels següents sectors, d’acord amb la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques regulada al Reial Decret 475/2007, de 13 d’abril, pel qual s’aprova la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques 2009 (CNAE-2009):

- Del grup G, corresponent al Comerç a l’engròs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR