ACORD 162/2008, de 22 d'octubre, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, pel qual s'aprova la creació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorConsell de L'Audiovisual de Catalunya
Rango de LeyAcord

ACORD

162/2008, de 22 d'octubre, del Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, pel qual s'aprova la creació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

  1. El Consell de l'Audiovisual de Catalunya considera necessari identificar, inventariar i avaluar el nombre de fitxers automatitzats i no automatitzats que contenen dades de caràcter personal per tal de regularitzar la situació de les notificacions de fitxers declarats a l'Agència Catalana de Protecció de Dades, com també de realitzar el cens dels responsables dels fitxers (jurídics i funcionals); crear el .Document de seguretat. i la documentació, les normes, els estàndards i els procediments organitzatius, tècnics i jurídics definits com a mesures de nivell bàsic, mitjà i alt; fomentar la conscienciació del personal en matèria del tractament de dades de caràcter personal i, d'una banda, informar-lo de la legislació vigent en la matèria i, de l'altra, dels riscos que puguin esdevenir en la pràctica, així com de les mesures necessàries per evitar-los; concretar el grau d'adaptació de l'organització de seguretat necessària per administrar, gestionar i controlar la seguretat de la informació; adequar les cessions de dades entre el Consell i les administracions públiques o terceres parts, i, finalment, adequar els diferents procediments implantats, d'acord amb el que preveu la normativa.

  2. La necessitat i l'oportunitat de crear fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya troben el seu fonament principal en el dret de protecció de dades de caràcter personal que recull l'apartat 4 de l'article 18 de la Constitució espanyola de 1978. Tot desplegant aquesta previsió constitucional, es va dictar la Llei orgànica 5/1992, de 29 d'octubre, de regulació del tractament automatitzat de les dades de caràcter personal (LORTAD), derogada una vegada va entrar en vigor la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD), que va ser modificada per la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social, i desplegada pel Reglament de la Llei orgànica de protecció de dades (RLOPD), aprovat pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre.

  3. En conseqüència, el Ple del Consell, en la sessió de 30 de gener de 2008, adopta l'Acord 16/2008, mitjançant el qual inicia l'expedient d'elaboració de la Instrucció general per la qual es creen fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya.

  4. Posteriorment, el Ple del Consell, de conformitat amb el que estableixen l'Estatut orgànic i de funcionament del Consell de l'Audiovisual de Catalunya i la normativa de la Generalitat de Catalunya que regula les disposicions de caràcter general, aprova, en la sessió de 6 de febrer de 2008, el Projecte d'instrucció general pel qual es creen fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya, i sotmet a informació pública el Projecte d'instrucció general pel termini de quinze dies, mitjançant un edicte publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, a l'efecte de formular-hi les al·legacions i els suggeriments que es consideressin oportuns i, posteriorment, l'envia a l'Agència de Protecció de Dades, a l'empara del que estableix l'article 5 de la Llei 5/2002, de 19 d'abril, perquè emeti el seu parer sobre l'adequació del Projecte d'instrucció a la normativa sobre la protecció de dades de caràcter personal. Aquest informe té entrada al Registre general d'aquest Consell al final de maig.

  5. L'informe emès per l'Agència de Protecció de Dades presenta un recull de consideracions en relació amb el Projecte presentat pel Consell per a la inscripció dels fitxers que contenen dades de caràcter personal, algunes de caràcter obligatori i d'altres de caràcter voluntari. En conseqüència, el text s'adapta a les consideracions emeses per l'Agència, especialment en allò relatiu a l'ordre dels apartats dels diferents fitxers que es creen, adaptant-lo a la sistemàtica de la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i al Reglament aprovat pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, amb la finalitat de facilitar una informació més clara i entenedora per als ciutadans, així com en allò relatiu a l'especificació del mètode de recollida de dades personals i la seva adaptació per garantir el respecte i el compliment de les mesures tècniques i organitzatives que recull el Reial decret 1720/2007 en relació amb el .Document de seguretat..

    Cal destacar, però, la consideració relativa a la creació de fitxers mitjançant una instrucció i, per tant, una disposició de caràcter general o bé per acord del Consell. En aquest sentit, el Reglament de la Llei orgànica de protecció de dades, aprovat pel Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, en vigor amb posterioritat a l'aprovació inicial de Projecte d'instrucció, disposa que la creació, la modificació o la supressió dels fitxers de titularitat pública només es podrà fer per mitjà de disposició general o acord publicat al Butlletí Oficial de l'Estat o diari oficial corresponent, precepte que, segons considera l'Agència Catalana de Protecció de Dades, flexibilitza el règim que estableix l'article 20 de la LOPD per a aquelles administracions, òrgans o institucions que no tenen atribuïda la potestat reglamentària en sentit propi, i preveia que la creació, la modificació o la supressió d'aquests fitxers només es podia fer a través d'una disposició general publicada al Butlletí Oficial de l'Estat o diari oficial corresponent.

    Així, tot i que aquest Consell té potestat per adoptar instruccions generals de caràcter vinculant (reconeguda per l'article 117 de la Llei 22/2005, de la comunicació audiovisual de Catalunya), l'Agència considera que aquesta potestat s'adreça als prestadors per tal de garantir el compliment de la legislació vigent en l'àmbit de les seves competències (article 10.f) de la Llei 2/2000, de 4 de maig, del Consell de l'Audiovisual de Catalunya) i, per tant, considera que, en trobar-nos davant d'una disposició d'ordre intern (i no d'una disposició adreçada als prestadors), és millor aprovar-la per acord en lloc de fer-ho mitjançant una disposició de caràcter general. Així, davant de la necessitat de descartar l'opció d'adoptar una instrucció general, l'aprovació dels fitxers es pot dur a terme per acord o per resolució dels màxims òrgans decisius, és a dir, per part del Ple del Consell, atès que aquest n'és l'òrgan de govern i de decisió, d'acord amb el que disposa l'Estatut orgànic i de funcionament del Consell.

    En conseqüència, tenint en compte el criteri exposat per l'Agència Catalana de Protecció de Dades en la seva recomanació, aquest Consell considera fer un nou enfocament del Projecte cap a la fórmula de l'acord, ja que aquesta opció està expressament recollida en els articles 52 i 53 del Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, i, a més, ha estat expressament recomanada per l'Agència.

    Per tot el que s'ha exposat, el Ple del Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha adoptat els següents

    Acords:

    .1 Aprovar la creació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya que es detallen a l'annex que acompanya aquest Acord com a part integrant.

    .2 Publicar aquest Acord i l'annex que l'acompanya al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    .3 Ordenar la inscripció dels fitxers en el Registre general de protecció de dades dependent de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.

    .4 Aquest Acord entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

    Barcelona, 22 d'octubre de 2008

    Josep M. Carbonell i Abelló

    President

    Santiago Ramentol i Massana

    Conseller secretari

    Annex

    1. Fitxer: Recursos humans

  6. Nom del fitxer, finalitat i usos previstos: fitxer .Recursos humans., que conté dades relatives al personal i als membres del Consell, per a la gestió del personal del Consell i usos derivats de la gestió dels recursos humans, inclosos la gestió de nòmines, la formació, la prevenció de riscos laborals, el règim disciplinari i l'absentisme laboral.

  7. Origen de les dades, col·lectiu sobre el qual es pretenen obtenir les dades o que està obligat a subministrar-les i procediment de recollida: proporcionades directament pel mateix personal i membres del Consell a través de formularis en paper i en suport electrònic.

  8. Estructura del fitxer i sistema de tractament emprat: els tipus de dades de caràcter personal que s'hi han d'incloure són dades de caràcter identificatiu (nom i cognoms, NIF, número de la Seguretat Social, adreça, telèfon i signatura), dades de característiques personals (estat civil, data de naixement, sexe i edat), dades acadèmiques i professionals (formació, titulacions i experiència professional), detalls de l'activitat laboral (lloc de treball, dades no econòmiques de la nòmina i historial de la persona treballadora), dades econòmiques, financeres i d'assegurances (dades bancàries i dades econòmiques de la nòmina), dades protegides (descompte sindical en el cas que ho sol·liciti la persona interessada) i altres dades especialment protegides (dades de salut relatives a incapacitats transitòries, grau de discapacitat o la simple declaració de la condició de discapacitat o invalidesa de la persona afectada amb motiu del compliment de deures públics). El sistema de tractament emprat és parcialment automatitzat.

  9. Comunicacions de dades previstes: les persones usuàries del web www.cac.cat, amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR