DECRET 110/2009, de 14 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2009-2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

DECRET

110/2009, de 14 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2009-2010.

L'article 117.3 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, estableix que correspon al Govern de la Generalitat aprovar els preus públics dels ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols universitaris oficials i la resta de drets legalment establerts.

L'article 81 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, tenint en compte la modificació introduïda per la disposició addicional cinquena de la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, estableix que els preus públics per als estudis que condueixen a l'obtenció d'un títol universitari els fixa la comunitat autònoma dins els límits que estableixi la Conferència General de Política Universitària, que estaran relacionats amb els costos de prestació del servei.

Per això, els preus del present Decret s'han fixat en el marc de l'Acord de 2 de juny de 2009 de la Conferència General de Política Universitària, pel qual es fixen els límits de preus públics per estudis conduents a l'obtenció de títols universitaris oficials per al curs 2009-2010.

Aquest Decret fixa els preus dels crèdits de tots els estudis universitaris oficials que s'imparteixen a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), així com els dels altres serveis acadèmics. Així mateix, pel que fa als centres docents adscrits, es determina el percentatge sobre els preus públics dels ensenyaments que s'han d'abonar en concepte de tutela acadèmica.

Respecte als preus s'estableixen recàrrecs i exempcions. Els primers pretenen garantir que els recursos públics, sempre limitats, vagin destinats a donar les màximes oportunitats d'estudi als i a les estudiants que cursen per primera vegada una carrera en una universitat pública i als i a les estudiants amb un millor rendiment acadèmic. Pel que fa a les exempcions, pretenen facilitar els estudis universitaris a persones de determinats col·lectius que reuneixen condicions subjectives específiques.

Com a novetats incorporades al Decret, cal assenyalar les següents: en primer lloc, s'ha fixat l'import dels preus dels màsters universitaris oficials distribuïts en 4 nivells; en segon lloc, el Certificat d'Aptitud Pedagògica (CAP) ha estat substituït pel Màster universitari de formació del professorat d'educació secundària, el preu del qual s'ha establert conforme a l'Acord de la Conferència General de Política Universitària de 2 de juny de 2009; en tercer lloc, les universitats han de fer constar en el resguard de la matrícula el percentatge que suposa el preu satisfet per l'estudiant en relació amb el cost dels estudis; i per últim, el preu de les proves d'accés a la universitat no són objecte de regulació en el present Decret, atès que s'està elaborant el disseny de les proves per adaptar-les a la nova normativa que les regula.

Per això, a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Finances, i d'Innovació, Universitats i Empresa, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Àmbit d'aplicació

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte fixar els preus dels serveis acadèmics i complementaris dels ensenyaments que condueixen a l'obtenció de títols oficials de les universitats públiques de Catalunya i de la Universitat Oberta de Catalunya en el curs 2009-2010, que consten a l'annex 1 d'aquest Decret.

1.2 L'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) aplica els imports que estableix aquest Decret en concepte de preus per a la prestació de serveis acadèmics universitaris.

1.3 Els consells socials de les universitats públiques de Catalunya fixen els preus pels conceptes següents:

  1. La prestació dels ensenyaments propis de les universitats, dels cursos d'especialització i la inscripció d'estudiants que cursin determinades matèries amb autorització de la universitat.

  2. La contraprestació per serveis específics i la contraprestació pels materials didàctics específics en els sistemes metodològics que impliquen semipresència en els estudis.

1.4 En el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, els preus pels conceptes esmentats a l'apartat anterior els fixa el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que també fixa els preus a satisfer per a l'obtenció de títols oficials en els campus externs al seu àmbit principal i que no estan vinculats al contracte programa signat entre el departament competent en matèria d'universitats i aquesta universitat.

1.5 Les universitats, per mitjà dels consells socials o el Patronat de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya en el cas de la Universitat Oberta de Catalunya, poden diferenciar el preu dels crèdits en qualsevol nivell d'estudis per als estudiants estrangers no residents, que no siguin nacionals d'estats membres de la Unió Europea, sense que el preu corresponent pugui excedir quatre vegades els preus fixats en l'annex d'aquest Decret per a l'ensenyament de què es tracti, sens perjudici del que prevegin els convenis o tractats internacionals en aquesta matèria, del principi de reciprocitat i dels convenis que cada universitat pugui establir amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en relació amb els naturals dels països que tenen consideració prioritària per part de l'Agència.

Article 2

Centres adscrits

2.1 Els i les estudiants dels centres adscrits la titularitat dels quals correspon a la Generalitat de Catalunya i als seus ens autònoms o als consorcis en els quals participa abonen a les universitats, en concepte de tutela acadèmica, el 10% dels preus establerts als apartats 1, 2, 3 i 4 de l'annex 1, segons correspongui.

2.2 Els i les estudiants dels centres adscrits la titularitat dels quals no correspon als ens esmentats a l'apartat anterior abonen a la universitat, en concepte de tutela acadèmica, el 22% dels preus establerts als apartats 1, 2, 3 i 4 de l'annex 1, segons correspongui.

2.3 Els preus per a la resta dels conceptes que regula aquest Decret els estableix la institució que presta el servei corresponent.

Article 3

Universitat Oberta de Catalunya

3.1 Atesa la seva formulació jurídica i les seves particularitats metodològiques, la Universitat Oberta de Catalunya determina la contraprestació pels materials didàctics i serveis específics, d'acord amb la seva normativa acadèmica.

3.2 L'import mínim a abonar en concepte de crèdits matriculats a la Universitat Oberta de Catalunya no pot ser inferior al valor econòmic corresponent a 11,5 crèdits per cada període semestral de matrícula, tret que l'alumne/a es matriculi només d'assignatures sense docència (convalidades, adaptades o reconegudes) o que es matriculi d'anglès no presencial.

3.3 Els i les estudiants de les universitats públiques de Catalunya, les quals hagin convingut el reconeixement corresponent, es poden matricular de les assignatures dels diferents nivells d'anglès a la Universitat Oberta de Catalunya al preu públic establert a l'annex 1 d'aquest Decret.

Capítol 2

Règim dels preus

Article 4

Pagament

4.1 Les universitats poden establir el nombre mínim i màxim de crèdits en què l'estudiant es pot matricular per cada trimestre, semestre o per curs acadèmic.

4.2 Les universitats han d'exigir, com a condició prèvia de matrícula o d'expedició de títols o certificats, el pagament de les quantitats pendents per matrícules de cursos acadèmics anteriors o simultanis en qualsevol universitat o centre al qual li sigui aplicable aquest Decret.

4.3 Les universitats han de fer constar en el resguard de matrícula el percentatge de la despesa corrent per crèdit que suposa el preu abonat per l'estudiant, en relació amb la mitjana del cost per crèdit del conjunt del sistema universitari.

4.4 El fet de no pagar la matrícula o algun dels seus fraccionaments en els terminis que estableixi la universitat pot donar lloc a la suspensió temporal dels drets de l'alumne/a i, si s'escau, a l'anul·lació de la matrícula i dels efectes que aquesta hagi produït sense dret a cap reintegrament.

Article 5

Convalidació, adaptació i reconeixement de crèdits

5.1 Els i les estudiants que hagin obtingut la convalidació, l'adaptació o el reconeixement de crèdits per raó d'estudis o activitats realitzades en qualsevol centre universitari abonen a la universitat el 25% dels preus que estableixen els apartats 1, 2, 3, 4 i 5 de l'annex 1.

5.2 La matrícula dels crèdits necessaris que fixi la universitat per adaptar els plans d'estudis anteriorment vigents als nous plans d'estudi és gratuïta.

5.3 En el cas de la matrícula de crèdits sense docència per raó de l'extinció del pla d'estudis, sempre que la universitat ofereixi un sistema de tutories o de docència alternativa, l'estudiant abona l'import íntegre. En el cas que la universitat no ofereixi tutories o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR