DECRET 141/1993, de 18 de maig, pel qual es fixen els preus públics de la Comissió de Ports de Catalunya i es regulen diferents aspectes de les condicions de prestació dels serveis portuaris.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L'article 11.1.a) de la Llei 4/1982, de 5 d'abril, de creació de la Comissió de Ports de Catalunya, modificat per la Llei 3/1992, de 28 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 1993, determina que els productes de les tarifes per serveis portuaris i els cànons que derivin de les concessions i les autoritzacions en els ports que gestiona la Comissió tindran el caràcter de preu públic i es regularan per la normativa aplicable a aquest tipus d'ingressos.

Vista la necessitat d'establir els preus públics corresponents als serveis portuaris prestats per la Comissió de Ports de Catalunya i els que es deriven de la utilització privativa i dels aprofitaments especials de la zona de servei dels ports;

Atès el que disposen els articles 23 i següents de la Llei 33/1991, de 24 de desembre, de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya;

En compliment del que estableix l'article 24 de la Llei esmentada, de conformitat amb la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers d'Economia i Finances i de Política Territorial i Obres Públiques, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Títol 1 Disposicions generals

Article 1

Objecte 1.1 El present Decret té per objecte establir els preus públics corresponents als serveis portuaris que presta la Comissió de Ports de Catalunya, que es detallen com a tarifes a l'annex d'aquest Decret, i regular determinats aspectes de la seva prestació, així com establir els preus públics que es deriven de les concessions i les autoritzacions que atorga per a la utilització privativa i l'aprofitament especial de la zona de servei dels ports que gestiona directament, en els termes previstos a l'annex esmentat. 1.2 Serà d'aplicació la Llei 33/1991, de 24 de desembre, de taxes i preus públics, en tot el que no regula el present Decret.

Article 2

Definicions Per a l'aplicació de les tarifes per la prestació de serveis portuaris es tindran en compte les definicions següents: Serveis d'entrada i estada: comprenen la utilització de les aigües del port, els canals d'accés, les obres d'abric i les zones d'ancoratge. Serveis d'atracada: comprenen l'ús de les obres d'atracada i els elements fixos d'ancoratge i defensa. Serveis a les mercaderies i als passatgers: comprenen la utilització de les aigües del port i dàrsenes, vies de circulació, zones de manipulació i serveis generals de policia. Serveis a la pesca marítima: comprenen la utilització de les aigües del port, dels molls, de les dàrsenes, de les zones de manipulació per part dels vaixells pesquers en activitat i pels productes de la pesca marítima fresca, com també la prestació dels serveis generals de policia. Serveis a la nàutica esportiva i de lleure: aquesta tarifa comprèn la utilització, per part de les embarcacions esportives o de lleure i per part dels seus tripulants i passatgers, de les aigües dels ports gestionats per la Comissió de Ports de Catalunya, de les dàrsernes, de les zones d'ancoratge, dels serveis generals de policia i, si escau, de les instal·lacions d'amarratge i d'atracada en molls o pantalans. S'entén per mort i tren d'amarratge la disponibilitat d'un amarratge subjecte a un punt fix dels fons que permeti fixar un o els dos extrems del vaixell. S'entén per atracada en punta la disponibilitat d'un element d'amarratge fix o pantalà o moll que permeti fixar un dels extrems (proa o popa) del vaixell. S'entén per vigilància general la que presta la Comissió de Ports de Catalunya per a la generalitat de la zona de servei del port, sense assignació específica ni garantia respecte de la integritat dels vaixells i els seus continguts. Serveis de practicatge: comprèn la utilització, per part dels vaixells, dels serveis d'assessorament per a la realització de les maniobres d'entrada i sortida als ports i les maniobres nàutiques dins d'aquests en condicions de seguretat. Navegació interior, de badia o local: la que permet el transport de passatgers o excursions turístiques entre punts de les aigües d'un mateix port, badia o del litoral català, respectivament. Navegació de cabotatge: navegació que no és interior i es realitza entre ports o punts situats en zona de jurisdicció de l'Estat espanyol. Navegació exterior: qualsevol navegació no compresa en els apartats anteriors. Creuers turístics: es considera que un vaixell de passatgers realitza un creuer turístic quan reuneix les condicions següents: Que entri en un port o sigui despatxat amb aquest caràcter i que el nombre de passatgers en règim de creuer superi el 50% del seu total. A aquest efecte, s'entén per règim de creuer aquell la destinació final del qual sigui el seu port d'embarcada i que realitzi el viatge a bord d'un mateix vaixell, en viatge rodó emparat per un mateix contracte de transport sense interrupció.

Article 3

Competències de la Comissió de Ports de Catalunya 3.1 Correspon a la Comissió de Ports de Catalunya la gestió, la liquidació i la recaptació dels preus públics, sens perjudici de les facultats de direcció, supervisió i control pròpies del Departament d'Economia i Finances. 3.2 La Comissió de Ports de Catalunya podrà demanar la presentació dels documents acreditatius necessaris per a la comprovació o la liquidació de les tarifes establertes al present Decret.

Article 4

Exigibilitat dels preus públics 4.1 Les liquidacions corresponents als preus públics s'abonaran en el termini màxim d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la notificació de la liquidació. 4.2 El preu públic que acrediten les concessions i les autoritzacions administratives s'exigirà per endavant, d'acord amb l'article 27 de la Llei 33/1991, de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya. 4.3 El transcurs del termini d'un mes des de l'endemà de la notificació de la liquidació sense que sigui efectiu el pagament de les tarifes per serveis portuaris podrà donar lloc, amb el requeriment previ efectuat als deutors, a la suspensió temporal de la seva prestació. 4.4 Transcorregut el termini previst a l'apartat anterior sense que s'efectuï el pagament, s'aplicarà, al deute no satisfet, l'interès de demora fixat per la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya. 4.5 Els deutes per preus públics podran exigir-se pel procediment de constrenyiment, quan hagin transcorregut sis mesos des del seu venciment sense haver-se fet efectiu l'ingrés.

Article 5

Impostos Sobre la quantia de les diferents tarifes es girarà l'import dels impostos que gravin la prestació dels serveis objecte d'aquestes, en els termes establerts a la normativa fiscal vigent.

Article 6

Actualitzacions Les quantitats fixades a l'annex d'aquest Decret s'actualitzaran anualment a partir de l'any 1994 i amb data 1 de febrer de cada any, amb el percentatge que resulti de l'aplicació de l'índex de preus al consum de l'any anterior, llevat que hi concorrin circumstàncies especials que aconsellin l'aprovació expressa d'unes noves tarifes.

Article 7

Exempcions Queden exempts del pagament de les tarifes generals els vaixells de guerra i les aeronaus militars espanyoles i les estrangeres que, en règim de reciprocitat, no realitzin operacions comercials i la seva visita tingui caràcter oficial, i les embarcacions de l'Administració dedicades a tasques de vigilància, repressió del contraban, salvament, lluita contra la contaminació marina i investigació.

Títol 2 Condicions de prestació dels serveis portuaris

Article 8

Règim general 8.1 El règim general de gestió dels ports sotmesos a la gestió de la Comissió de Ports de Catalunya es regeix per les disposicions contingudes al seu Reglament, aprovat pel Decret 325/1992, de 28 de desembre, i a les condicions previstes en aquest Decret pel que fa a la fixació de les tarifes. 8.2 Les autoritzacions per a la utilització dels serveis són intransferibles.

Article 9

Acceptació del servei Els usuaris dels serveis portuaris estaran obligats, una vegada sol·licitada la prestació del servei, a complir les instruccions o les ordres que rebin de la Comissió de Ports de Catalunya.

Article 10

Responsabilitat dels usuaris Els usuaris seran responsables dels desperfectes, les avaries i els accidents que s'ocasionin tant a les instal·lacions i els elements dels ports com a les seves pròpies o de tercers que es produeixin a conseqüència de defectes o males maniobres. També seran responsables dels danys que s'ocasionin al material i les mercaderies.

Article 11

Tarifa G

-2. Atracada El vaixell haurà d'abandonar el lloc d'atracada un cop finalitzat el termini fixat, o bé quan rebi l'ordre corresponent, i haurà de modificar l'atracament quan les circumstàncies ho aconsellin, a criteri de la Comissió de Ports de Catalunya.

Article 12

Tarifa G

-3. Mercaderies i passatgers L'usuari del servei, en aplicació de la tarifa de mercaderies i passatgers, haurà d'efectuar les declaracions següents: Una declaració en què consti el nombre de passatgers, la classe de passatge o la classe de transport. Un manifest de càrrega o una declaració de la totalitat de les mercaderies transportades o a transportar que indiqui el nombre de paquets, la classe i el pes de les mercaderies, el seu origen o destinació; tot això en la forma que determini l'autoritat portuària.

Article 13

Tarifa G

-5. Serveis a les embarcacions esportives i de lleure 13.1 La Comissió de Ports de Catalunya no serà responsable dels incidents que es puguin produir per la configuració o disposició de les instal·lacions ni dels desperfectes causats per causes metereològiques. 13.2 El vaixell haurà de desatracar, canviar el lloc d'amarratge o d'ancoratge, o abandonar el port, quan sigui requerit per l'autoritat competent quan així ho exigeixin les necessitats portuàries.

Article 14

Tarifa G

-6. Serveis de practicatge La...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR