ORDRE AAR/177/2008, de 18 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/177/2008, de 18 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries i es convoquen els corresponents a l'any 2008.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), mitjançant la Direcció General de Desenvolupament Rural, té com a objectiu, entre d'altres, l'impuls i el foment de les assegurances agràries per tal de salvaguardar les produccions agràries i ramaderes.

Per aquest motiu es duen a terme, regularment, diferents activitats de foment per tal de fer extensives aquestes assegurances a tot el sector de la producció agrària, entre les quals destaquen les convocatòries d'ajuts consistents en una subvenció directa sobre el cost de contractació de l'assegurança agrària de què es tracti.

Els resultats obtinguts degut a aquestes convocatòries d'ajuts aconsellen continuar amb la subvenció de les assegurances agràries.

En aquesta convocatòria es mantenen els criteris de les anteriors convocatòries i en aquest sentit es primen les assegurances contractades en les produccions a les quals hi hagi un nivell d'assegurament baix, i es fomenten les assegurances que ofereixen més cobertures o que permeten aglutinar en una sola pòlissa produccions diverses. En especial, es manté l'increment de subvencions per a les línies que ofereixen cobertura per sequera en conreus de secà, el qual ja es va aprovar a mitjans de l'any 2006.

Així, per una banda, es convoquen els ajuts a les assegurances agràries que estableix el Pla d'assegurances agràries combinades per a l'exercici 2008 i d'altra banda, s'estableixen i es convoquen ajuts a les pòlisses subscrites en la modalitat d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, que s'acullen al règim de minimis que preveu el Reglament CE 1535/2007, de la Comissió, de 20 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció de productes agrícoles.

En relació amb les línies d'assegurança previstes al Pla, la seva tramitació, resolució de concessió, així com la determinació del seu import i les condicions de pagament s'estableixen al conveni de col·laboració signat a aquest efecte en data 15 de juny de 2006 entre el DAR i l'Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA (Agroseguro) en data 15 de juny de 2006.

D'acord amb el que s'ha exposat, i amb el que disposen el Reglament CE 1535/2007; la Llei 87/1978, de 28 de desembre, per la qual s'estableix i es regula l'assegurança agrària combinada; la Resolució de 18 de desembre de 2007, per la qual es publica l'Acord del Consell de Ministres de 7 de desembre de 2007, que aprova el Pla d'assegurances agràries combinades per a l'exercici 2008; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; així com l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts i subvencions, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Establir les mesures per a l'aplicació dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries a Catalunya, d'acord amb el Pla d'assegurances agràries combinades per a l'exercici 2008.

1.2 Establir un règim temporal d'ajuts de minimis per a les pòlisses subscrites en la modalitat d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen.

1.3 Aprovar les bases reguladores dels ajuts dels apartats 1 i 2 anteriors i convocar els corresponents a l'any 2008.

Article 2

Línies d'ajuts

El DAR concedirà ajuts per al pagament del cost de les primes de les persones que subscriguin les assegurances següents:

  1. Assegurances corresponents a les línies que es detallen a l'annex 2 d'aquesta Ordre, incloses al Pla.

  2. Assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen.

Article 3

Sectors i riscos assegurats

3.1 L'assegurança s'aplicarà als sectors agrícola, ramader, forestal i aqüicola.

3.2 Els riscos assegurables són tots els fenòmens de la natura susceptibles de produir danys sobre les produccions agràries i que compleixin els requisits tècnics necessaris per al seu assegurament.

Article 4

Cobertura i subscripció

4.1 La cobertura dels riscos emparats per les assegurances agràries que preveuen els plans anuals, la realitzaran les entitats asseguradores i el Consorci de Compensació d'Assegurances que s'enquadren a Agroseguro.

4.2 La subscripció de les assegurances previstes al Pla la realitzaran exclusivament les entitats asseguradores incloses a Agroseguro i els/les agents d'assegurances autoritzats/ades, de la manera legalment establerta.

4.3 La subscripció de l'assegurança és voluntària per a les persones que es dediquen a l'agricultura, a la ramaderia, a l'aqüicultura, i a la producció forestal.

4.4 Les assegurances seran subscrites de manera individual o de manera col·lectiva.

Article 5

Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones titulars d'explotacions agràries i les entitats cooperatives i associatives agràries, aquestes dues darreres amb domicili social a Catalunya que compleixin els requisits següents:

  1. Que tinguin parcel·les o caps de bestiar ubicats al territori de Catalunya.

  2. Que contractin les assegurances de l'article 2.a) dins del termini que estableix el Pla, o que hagin contractat o contractin les assegurances de l'article 2.b) des de l'1 d'octubre de 2007 fins al 30 de setembre de 2008.

  3. En el cas de produccions agrícoles, que presentin la declaració única agrària (DUN) per a l'any 2008 en el supòsit de l'article 2.a) d'aquesta Ordre. Aquest requisit no s'exigirà en el supòsit de l'apartat 2.b) d'aquest article.

  4. Que no incorrin en cap de les causes que impedeixin adquirir la condició de persona beneficiària de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

Article 6

Tipus i quantia de l'ajut

6.1 L'ajut té naturalesa de subvenció directament aplicable al cost de les assegurances i consistirà en el següent:

  1. En relació amb les línies d'assegurança de l'article 2.a):

    a.1) Se subvencionarà un percentatge sobre la subvenció que l'Entitat Nacional d'Assegurances Agràries (Enesa) apliqui a la pòlissa contractada. Els percentatges s'estableixen en funció dels grups de classificació descrits a l'annex 2 d'aquesta Ordre i són els següents:

    Grup I: 23%.

    Grup II: 25%.

    Grup III: 40%.

    Grup IV: 50%.

    Grup V: 65%.

    a.2) En les assegurances d'explotació, en cas de subscriure la modalitat d'assegurança integral d'explotacions agràries, l'ajut per a les produccions i cobertures incloses dins d'aquesta modalitat es veurà incrementada en un 5%.

    a.3) L'import màxim d'aquest ajut serà el següent:

    En general: 2.200 euros.

    En la línia d'organitzacions de persones productores de fruites i hortalisses i la d'organitzacions de persones productores de cítrics: 18.000 euros.

    En la línia d'aqüicultura: 15.000 euros.

    En les línies d'assegurança d'explotació de fruiters, multiconreu d'horta, multiconreu de cítrics, multiconreu d'herbacis extensius, rendiments en explotacions de conreus herbacis extensius, integral d'explotació agrària, i combinada i garantia de danys excepcionals en planta ornamental: 4.500 euros.

    a.4) El cost real que ha d'abonar la persona sol·licitant, un cop deduïts tots els ajuts i subvencions aplicables, no podrà ser inferior al 25% del cost net de la prima de l'assegurança subscrita en totes les línies. Aquest límit s'aplicarà a totes les línies, excepte a les línies d'assegurança per a la cobertura de les despeses derivades de la destrucció d'animals bovins i no bovins morts a l'explotació, i a la línia d'assegurança per a la cobertura de danys per sequera a les pastures, que no podrà ser inferior al 20%.

    a.5) La suma de totes les subvencions no podrà excedir el límit màxim que estableix la Decisió de la Comissió Europea de data 30 de gener de 2002 d'aprovació de l'ajut d'estat N774/01 a les assegurances agràries.

  2. En relació amb les línies d'assegurança de l'article 2.b):

    b.1) Se subvencionarà com a màxim el 30% del cost de la prima. Sens perjudici d'aquest import màxim subvencionable, el total d'ajuts de minimis atorgats a una persona...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR