ORDRE AAR/507/2010, de 4 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la millora de la qualitat de la llet, i es convoquen els corresponents a 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/507/2010, de 4 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de la millora de la qualitat de la llet, i es convoquen els corresponents a 2010.

L'any 2006 va entrar en vigor la nova reglamentació comunitària en matèria d'higiene alimentària que consagra la responsabilitat, en la producció d'aliments segurs, dels diferents agents de la cadena alimentària. En concret, i en l'àmbit de la producció lletera, el Reglament (CE) núm. 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, estableix les normes generals d'higiene dels aliments d'origen animal. Aquest Reglament incideix en la importància del foment, des de les administracions públiques, de l'ús de pràctiques higièniques apropiades a les explotacions ramaderes. Aquestes han de ser implantades mitjançant guies nacionals o comunitàries de pràctiques correctes d'higiene.

Les guies de bones pràctiques de higiene per producció de llet de vaca, ovella i cabra estan publicades a la pàgina web del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí i al web del DAR està publicada la Guia de pràctiques correctes d'higiene a les explotacions lleteres de bestiar boví, elaborada a Catalunya.

Amb l'objectiu de fomentar l'ús d'aquests sistemes, i atesa la complexitat i la varietat d'aspectes establerts a les esmentades guies, resulta convenient donar suport a mesures d'assessorament tècnic i certificació externa necessàries per a la seva correcta implantació.

S'estableixen dos tipus de subvencions per a la millora integral de la qualitat de la llet en l'àmbit de les explotacions ramaderes, de conformitat amb els criteris de la nova normativa. Els beneficiaris últims de les ajudes són els ramaders, i les cooperatives, agrupacions i associacions de productors, i les centrals de compra actuen com a executores de l'activitat subvencionable, la feina dels quals redunda finalment en la producció primària de llet, produïda així amb millors estàndards de qualitat.

En una primera línia d'ajudes, se supedita la percepció de les ajudes a la millora integral de la qualitat de la llet des de l'explotació, mitjançant la implantació de la guia de pràctiques correctes d'higiene, procés que requereix l'assessorament per un equip tècnic.

La segona línia d'ajudes instaura la possibilitat per al sector productor lacti d'avançar en la qualitat de la producció, i donar un valor afegit i diferenciador a la llet, que permeti millorar la competitivitat del producte de manera sostenible, mitjançant la certificació externa de la guia de pràctiques correctes d'higiene. S'estableix en aquesta línia d'ajuda l'obligació d'incloure un procés d'assessorament tècnic més complex, que permeti executar i controlar la implantació de la guia de pràctiques correctes d'higiene. Aquesta condició és prèvia a l'accés a l'obtenció del certificat de conformitat emès per l'entitat de certificació.

Malgrat això, i donat que les guies de pràctiques correctes les van elaborar el sector implicat, en el moment de l'entrada en vigor de l'esmentada normativa europea d'higiene determinats destinataris potencials d'aquests ajuts ja havien començat la seva implantació i es trobaven en disposició d'entrar en la fase de certificació sense necessitat d'una primera fase d'assessorament tècnic. Aquest fet permet que aquells que ja tinguin implantades les guies a les seves explotacions, s'acullin a programes de certificació externa que estiguin en condicions de certificar el compliment de les esmentades guies, i així, es pot subvencionar les despeses de certificació des del primer any d'aplicació dels programes.

Així mateix, es vol donar suport específicament al sector lleter dels petits remugants, i donar compliment parcial a les iniciatives aprovades el mes de maig de 2007, pel Congrés dels diputats i el Senat, per les quals s'insta a l'adopció d'accions a favor del sector oví i cabrum.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre al Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i que modifica el Reglamento (CE) 70/2001 (DOUE L-358, de 16.12.2006). Per aquest motiu, s'ha comunicat a la Comissió Europea aquest règim d'ajuts, d'acord amb el previst en l'article 20.1 de l'esmentat Reglament de la Comissió, i li ha estat assignat el número d'ajut XA-247/2009.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector lacti mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de les subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà de quinze dies que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de les partides pressupostàries AG03D/770000114/6121 dels pressupostos del DAR per a l'any 2010 dotada amb un import màxim de 386.574,87 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Ramadera.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Ramaderia, el o la cap del Servei de Producció Ramadera i el o la cap del Servei de Sanitat Animal.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 3 mesos. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualssevol altres que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en el web http://www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajut d'estat per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es podran veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició transitòria

Els sol·licitants d'aquests ajuts que ja tinguin implantades a les seves explotacions les guies de pràctiques correctes d'higiene es poden acollir a un programa de certificació externa que no inclogui una fase prèvia d'assessorament tècnic. Per això, és imprescindible que el sol·licitant de l'esmentat programa estigui en condicions d'implantar la certificació des de aquest primer any d'aplicació del programa i de sol·licitud de l'ajut.

En aquest cas, des del primer any d'aplicació del programa, se subvencionarà fins el 25% de les despeses de l'apartat 10.1 d'aquestes bases reguladores i fins al 70% de les despeses incloses a l'apartat 8 d'aquestes bases reguladores, essent 5 anys, el termini màxim durant els quals una mateixa entitat podrà obtenir ajuts per a un programa determinat d'acord amb el apartat 4.4.b) d'aquestes bases reguladores.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 4 d'octubre de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és a la implantació de les guies de pràctiques correctes d'higiene en ramaderies dedicades a la producció làctia procedent de boví, oví i cabrum.

1.2 Amb aquest objectiu, s'estableixen dues línies d'ajudes, per a les activitats subvencionables següents:

  1. Ajuts per a assessorament tècnic bàsic en la implantació de les guies, mitjançant l'aplicació dels programes corresponents.

  2. Ajuts per a la certificació externa de la implantació de les guies, portada a terme igualment mitjançant els programes corresponents.

    Aquesta línia d'ajudes inclou un procés d'assessorament tècnic intensiu previ al procediment de certificació externa.

    1.3 El contingut mínim dels programes ha d'abastar les obligacions i recomanacions previstes a les guies de bones pràctiques de higiene per producció de llet de vaca, ovella i cabra, publicades pel MARM, i a la Guia de pràctiques correctes d'higiene a les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR