ORDRE BEF/525/2006, de 8 de novembre, per la qual s'aproven les bases que regiran la formalització de convenis i protocols addicionals entre el Departament de Benestar i Família i els ajuntaments de més de 20.000 habitants, els consells comarcals i les altres entitats locals supramunicipals, per a la cooperació interadministrativa en matèria de...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BEF/525/2006, de 8 de novembre, per la qual s'aproven les bases que regiran la formalització de convenis i protocols addicionals entre el Departament de Benestar i Família i els ajuntaments de més de 20.000 habitants, els consells comarcals i les altres entitats locals supramunicipals, per a la cooperació interadministrativa en matèria de serveis socials, infància i família, immigració i actuacions comunitàries.

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques, establerts per la legislació i concretats per l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no tan sols orienta, en un determinat sentit, l'activitat d'altres ens públics i entitats privades, d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents. L'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos disponibles, segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o crear nous serveis.

D'altra banda, l'entrada en vigor de la nova Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic ha transformat el sistema de subvencions en l'àmbit de l'assistència i els serveis socials, convertint una part important de les subvencions en prestacions socials, i excloent-les del règim jurídic corresponent.

Per a la resta de subvencions, les necessitats de planificació de totes les administracions públiques i l'obligació de garantir la publicitat, l'eficàcia, l'eficiència i la transparència, dins el nou marc normatiu establert per la Llei 38/2003, de 17 de desembre, general de subvencions, aconsella substituir el sistema tradicional de convocatòries anuals per un nou procediment.

En primer lloc, els programes de subvencions de Benestar i Família destinats a ajuntaments de més de 20.000 habitants i altres ens locals (en particular, consells comarcals) s'integraran en el procediment que es tramita i es resol per conveni, per unificar i facilitar, d'aquesta manera, la seva resolució en un sol instrument de gestió.

Per la resta, el nou procediment estableix dos grans àmbits de gestió (entitats privades i ens públics locals de menys de 20.000 habitants) i, dintre de cada àmbit, separa, per una banda, les bases, generals i específiques, de vigència indefinida, i, per l'altra, les convocatòries corresponents, de caràcter anual.

Les bases generals ordenaran i unificaran el procediment general de gestió de les subvencions, mentre que les bases específiques concretaran, sobretot, les regles objectives de valoració de cada programa, independentment de l'exercici pressupostari, la qual cosa incrementarà el marge de seguretat jurídica i permetrà una planificació anticipada per part dels beneficiaris.

En aquest sentit, les noves bases unifiquen alguns elements essencials del procediment de concessió de subvencions (per exemple, l'existència potestativa d'un òrgan col·legiat de valoració o els mecanismes de control i justificació de les subvencions).

Finalment, la convocatòria anual determinarà, fonamentalment, l'inici i el període de gestió del programa, i concretarà la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual.

En el cas concret dels ens locals, les bases tenen en compte la seva condició d'institucions públiques i el principi d'autonomia local, en el marc de la legislació de règim local vigent, raó per la qual s'incorporen algunes especificitats de gestió (per exemple, la presentació telemàtica de sol·licituds pel sistema eaCat o les peculiaritats dels ens locals no obligatoris).

L'Ordre consta d'un article únic que aprova les bases i d'un annex que conté les bases específiques amb informació relativa als programes subvencionats, en concret:

Programes de subvencions en matèria d'atenció social primària.

Programes de subvencions en matèria d'atenció social especialitzada.

Programes de subvencions per actuacions en matèria de família, infància i adolescència.

Programes de subvencions per atendre programes i actuacions comunitàries i cíviques.

Programa de subvencions per al desenvolupament de programes i accions d'acollida i d'integració de persones estrangeres immigrades.

Programa de subvencions a ens locals destinades a la construcció, habilitació, reformes, ampliació, condicionament o millora d'allotjaments per a treballadors temporers.

Atès el que preveu el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Atès que durant l'any 2005 els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els consells comarcals van subscriure els convenis de col·laboració a l'empara de l'Ordre BEF/291/2005, de 23 de juny, de convocatòria de subvencions per a la formalització de convenis amb ajuntaments de més de 20.000 habitants i consells comarcals per a la cooperació interadministrativa en matèria de serveis socials i benestar i família, i d'aprovació de les seves bases (DOGC núm. 4418, de 4.7.2005);

Atès que l'article 1.2 de l'Ordre esmentada preveu la formalització, per als exercicis de 2007 i 2008, de protocols addicionals anuals als convenis subscrits pels ens locals durant l'any 2005, sotmesos a convocatòria pública;

Vistos els informes del Consell General de Serveis Socials, i del Consell de la Infància, i en ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i específiques que han de regir la formalització de convenis i protocols addicionals entre el Departament de Benestar i Família i els ajuntaments de més de 20.000 habitants, els consells comarcals i les altres entitats locals supramunicipals, per a la cooperació interadministrativa en matèria de serveis socials, infància i família, immigració i actuacions comunitàries, que figuren als annexos següents:

Annex 1

Bases generals, aplicables a tots els programes inclosos en aquesta Ordre

Annex 2

Bases específiques, amb els programes següents:

Programes de subvencions en matèria d'atenció social primària.

Programes de subvencions en matèria d'atenció social especialitzada.

Programes de subvencions per a actuacions en matèria de família, infància i adolescència.

Programes de subvencions per atendre programes i actuacions comunitàries i cíviques.

Programa de subvencions per al desenvolupament de programes i accions d'acollida i d'integració de persones estrangeres immigrades.

Programa de subvencions a ens locals destinades a la construcció, habilitació, reformes, ampliació, condicionament o millora d'allotjaments per a treballadors temporers.

Disposició addicional primera

A la convocatòria de l'any 2007, els convenis i els protocols addicionals de referència per a la signatura de nous protocols addicionals seran els acordats en el marc de les Ordres BEF/291/2005, de 23 de juny (DOGC núm. 4418, de 4.7.2005) i BEF/290/2006, de 12 de juny (DOGC núm. 4656, de 16.6.2006).

Disposició addicional segona

  1. Per a l'any 2007, els ens locals poden presentar els seus projectes d'activitat, en el marc dels programes establerts en aquesta Ordre,

  2. Els projectes es poden presentar dintre del termini comprès entre l'entrada en vigor d'aquesta Ordre i el 15 de febrer de 2007.

  3. La presentació de projectes es farà sense perjudici del que estableixi la convocatòria, que és previst publicar durant el mes de gener de 2007.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra aquesta Ordre les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos a comptar des del dia següent de la seva publicació, segons el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 8 de novembre de 2006

Carme Figueras Siñol

Consellera de Benestar i Família

Annex 1

Bases generals

.1 Objecte i principis generals del procediment

1.1 L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions a ens locals per a la realització d'activitats i inversions en l'àmbit competencial del Departament de Benestar i Família.

1.2 El procediment de concessió de cada subvenció s'iniciarà amb la publicació de la convocatòria corresponent.

1.3 El procediment es resoldrà per mitjà de conveni, en el cas de programes sense conveni en vigor en la data de publicació de la convocatòria.

1.4 El procediment es resoldrà per mitjà de protocol addicional, en el cas de programes amb conveni o protocol addicional en vigor en la data de publicació de la convocatòria.

1.5 Si és el cas, els convenis i el protocols addicionals podran formar part del mateix document i es podran signar en la mateixa data.

1.6 El període d'execució de l'activitat objecte de la subvenció serà l'any de presentació de la sol·licitud, d'acord amb la convocatòria corresponent, sense perjudici del que estableixin les bases específiques de cada programa.

1.7 El procediment de convocatòria serà tramitat i resolt pels òrgans del departament de Benestar i Família que siguin competents per raó de la matèria, d'acord amb la normativa organitzativa de la Generalitat vigent en el moment de publicar-se la convocatòria. La convocatòria precisarà l'òrgan competent per tramitar i resoldre en cada cas.

1.8 La convocatòria concretarà el termini màxim per notificar i resoldre la sol·licitud, que no podrà excedir els 6 mesos, comptats des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

.2 Beneficiaris

2.1 Poden acollir-se a les subvencions previstes en aquesta Ordre els ens locals de més de 20.000 habitants...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR