DECRET 196/1999, de 13 de juliol, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de molineria i indústries cerealistes.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

196/1999, de 13 de juliol, pel qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà de molineria i indústries cerealistes.

El Reial decret 2056/1995, de 22 de desembre, ha establert el títol de tècnic en molineria i indústries cerealistes i els corresponents ensenyaments mínims, en consonància amb el Reial decret 676/1993, de 7 de maig, el qual fixa les directrius generals sobre els títols de formació professional i els seus ensenyaments mínims.

El Reial decret 777/1998, de 30 d’abril, ha desenvolupat determinats aspectes de l’ordenació de la formació professional en l’àmbit del sistema educatiu; alguns d’aquests aspectes modifiquen el Reial decret que va establir el títol corresponent a aquest cicle formatiu.

De conformitat amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives competents establir el currículum del cicle formatiu corresponent.

D’acord amb el Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya, correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l’establiment del currículum dels ensenyaments de formació professional.

El currículum dels cicles formatius de formació professional específica s’estableix tenint present les necessitats generals de qualificació de cada àmbit professional detectades a Catalunya i les diverses mesures que permeten adequacions del currículum a les necessitats específiques de l’àmbit socioeconòmic dels centres docents.

L’autonomia pedagògica i organitzativa dels centres i el treball en equip del professorat permeten desenvolupar actuacions flexibles i possibiliten concrecions particulars del currículum en cada centre docent. El currículum establert en aquest Decret ha de ser desplegat en les programacions elaborades per l’equip docent, les quals han de potenciar les capacitats clau de l’alumnat i han de respondre al requisit d’integració dels continguts del cicle formatiu.

En virtut d’això, a proposta del conseller d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest Decret estableix el currículum per a l’ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en molineria i indústries cerealistes regulat pel Reial decret 2056/1995, de 22 de desembre, pel qual s’aproven els ensenyaments mínims.

Article 2

2.1 La denominació, el nivell i la durada del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 1 de l’annex d’aquest Decret.

2.2 El perfil professional és el que s’indica a l’apartat 2 de l’annex.

2.3 Els objectius generals del cicle formatiu són els que s’estableixen a l’apartat 3.1 de l’annex.

2.4 Els continguts del currículum s’estructuren en els crèdits que s’estableixen a l’apartat 3.2 de l’annex.

2.5 Els objectius terminals són els criteris que serveixen de referència per a l’avaluació.

2.6 Les hores a disposició del centre s’estableixen a l’apartat 3.3 de l’annex.

Article 3

La relació dels crèdits en què s’estructuren els mòduls professionals de l’ensenyament corresponent al títol de tècnic en molineria i indústries cerealistes s’estableix a l’apartat 3.4 de l’annex.

Article 4

Les especialitats exigides al professorat que imparteix els crèdits corresponents a aquest cicle formatiu són les que s’expressen a l’apartat 4 de l’annex.

Article 5

Estan autoritzats per impartir aquest cicle formatiu els centres privats de formació professional que imparteixin els ensenyaments que s’indiquen a l’apartat 5 de l’annex.

Article 6

Els mòduls susceptibles de convalidació per estudis de formació professional ocupacional o de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’especifiquen, respectivament, en els apartats 6.1 i 6.2 de l’annex.

Disposicions addicionals

—1 El professorat de l’especialitat de processos en la indústria alimentària del cos de professors d’ensenyament secundari podrà impartir la matèria de química del batxillerat.

—2 El conseller d’Ensenyament pot desplegar el currículum a què es refereix aquest Decret tant en la modalitat d’educació presencial com en la d’educació a distància, el pot adequar a les característiques dels alumnes amb necessitats educatives especials i el pot adaptar a les característiques singulars de col·lectius d’alumnat.

—3 El conseller d’Ensenyament pot autoritzar la realització d’experimentacions sobre aquest currículum d’acord amb el que disposa el capítol 6 del Decret 332/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableix l’ordenació general dels ensenyaments de formació professional específica a Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entra en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 13 de juliol de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno

Conseller d’Ensenyament

Annex

Currículum per a l’ensenyament de formació professional vinculat al títol de tècnic en molineria i indústries cerealistes

—1 Identificació del títol.

1.1 Denominació: molineria i indústries cerealistes.

1.2 Nivell: formació professional de grau mitjà.

1.3 Durada del cicle formatiu: 1400 hores.

1.3.1 Formació en el centre educatiu: 960 hores (crèdits de l’1 al 9 i l’11).

1.3.2 Formació en centres de treball: 440 hores (crèdit 10).

—2 Perfil professional.

2.1 Competència general.

És competència general d’aquest tècnic conduir les operacions de mòlta, transformació i envasament de grans, farines i similars en les condicions establertes en els manuals de procediment i qualitat, manejar la maquinària i els equips corresponents i efectuar-ne el manteniment de primer nivell.

2.2 Competències professionals.

Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

a) Organitzar i controlar la recepció, l’emmagatzematge i l’expedició de primeres matèries, auxiliars i productes acabats en la indústria molinera i cerealista:

  1. Rebre les primeres matèries, materials i productes subministrats pels proveïdors o producció, i controlar que es corresponen amb allò sol·licitat.

  2. Verificar els tipus i les qualitats dels productes subministrats, i comprovar que compleixen les especificacions requerides.

  3. Emmagatzemar i conservar les mercaderies, atenent a les exigències dels productes i optimant els recursos disponibles.

  4. Efectuar els subministraments interns requerits per producció, d’acord amb els programes establerts, i possibilitar la continuïtat dels processos.

  5. Preparar les comandes externes i l’expedició de productes emmagatzemats d’acord amb les especificacions concertades amb el client.

  6. Controlar les existències i realitzar inventaris seguint els procediments establerts.

    b) Conduir els processos de mòlta-separació de grans i similars:

  7. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars de mòlta-separació, segons els manuals de procediment i les instruccions d’utilització, per tal de garantir la producció.

  8. Controlar i, si escau, realitzar la neteja, selecció i preparació de les primeres matèries d’acord amb els requeriments del producte que s’ha d’obtenir i del procés posterior, seguint els procediments establerts.

  9. Establir la diagramació de la mòlta i separació, tenint en compte les característiques de la primera matèria, les especificacions del producte que s’ha d’obtenir i els equips disponibles.

  10. Controlar les operacions de mòlta i separació, complint les indicacions recollides en la diagramació seleccionada, i garantir-ne la qualitat i els nivells de producció.

  11. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar-ne la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts.

  12. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, assajos-proves amb la precisió requerida, i verificar que la qualitat del producte és conforme a les especificacions establertes.

  13. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat.

    c) Realitzar les operacions de condicionament i tractament de grans i farines:

  14. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars necessaris per al condicionament i tractament de grans i farines, segons els manuals de procediment i les instruccions d’utilització, per tal de garantir la producció.

  15. Realitzar la mescla de farines i altres ingredients d’un producte compost, d’acord amb allò establert en la seva formulació i en el manual de procediment, i garantir-ne la qualitat i la higiene.

  16. Obtenir productes premsats, granulats i extrudits, d’acord amb els requeriments exigits en el manual de procediment i instruccions de treball, i garantir-ne la qualitat i higiene i els nivells de producció.

  17. Aplicar, d’acord amb el procediment establert, els tractaments hidrotèrmics per obtenir productes cuits, torrats, fregits, maltatges, i garantir-ne la qualitat i higiene.

  18. Conduir les operacions des de plafons centrals o sala de control en instal·lacions automatitzades/informatitzades, i assegurar-ne la qualitat, la higiene, els terminis i la quantitat establerts.

  19. Prendre mostres i realitzar, durant el procés, els assajos proves amb la precisió requerida, i verificar que la qualitat del producte és conforme amb les especificacions establertes.

  20. Adoptar, en les situacions de treball de la seva competència, les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat.

    d) Realitzar i controlar les operacions d’envasament i embalatge de productes alimentaris:

  21. Preparar i mantenir en ús els equips i els mitjans auxiliars per a l’envasament i embalatge de productes alimentaris segons els manuals de procediment i les instruccions d’utilització.

  22. Preparar els materials, i regular els equips específics d’envasament i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR