DECRET 33/1993, de 9 de febrer, sobre l'estructura i el funcionament del Registre general de cooperatives de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 150/1994.

Atès que la disposició final 1 del text refós de la Llei de cooperatives de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 1/1992, de 10 de febrer, disposa que el Govern ha d'aprovar en el termini d'un any, a comptar de la publicació del text refós, la norma reguladora del funcionament del Registre de cooperatives;

Vist el que estableix l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb el dictamen preceptiu emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Treball i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament sobre l'estructura i el funcionament del Registre general de cooperatives de Catalunya.

Disposició derogatòria Aquest Reglament deroga el Decret 188/1983, de 12 de maig, sobre creació i estructuració del Registre general de cooperatives de la Generalitat de Catalunya, i l'Ordre de 17 de juny de 1983, que desplega el Decret 188/1983, de 12 de maig.

Disposició final Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 9 de febrer de 1993

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Ignasi Farreras i Bochaca Conseller de Treball

REGLAMENT sobre l'estructura i el funcionament del Registre general de cooperatives de Catalunya.

TÍTOL 1 Del Registre general de cooperatives de Catalunya

Capítol 1 Organització i funcions

Article 1

Organització El Registre general de cooperatives funciona amb caràcter desconcentrat i s'organitza segons l'estructura següent: 1.1 Un registre central en el si de la Direcció General de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals, adscrit al Servei d'Ordenació Jurídica. 1.2 Un registre territorial adscrit a la secció competent en la matèria a les delegacions territorials que el Departament de Treball té a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Article 2

Funcions El Registre general de cooperatives exercirà les funcions següents: 2.1 Quant al registre central: qualificar, inscriure i certificar actes, quan així ho requereixi la legislació, que es refereixin a:

  1. Les federacions i les unions de cooperatives i la confederació de cooperatives de Catalunya.

  2. Les cooperatives de crèdit, les cooperatives d'assegurances, les cooperatives sanitàries.

  3. Les seccions de crèdit.

  4. Les cooperatives de segon grau o ulterior. 2.2 Quant als registres territorials: qualificar, inscriure i certificar actes, quan així ho requereixi la legislació respecte de les cooperatives no incloses a l'apartat 2.1 i amb domicili social dins de l'àmbit territorial corresponent.

Capítol 2 Principis registrals

Article 3

Obligatorietat de la inscripció Serà obligatòria i tindrà caràcter constitutiu la inscripció dels actes que regulen els apartats primer, segon, cinquè i sisè de l'article 26 d'aquest Reglament.

Article 4

Publicitat formal 4.1 El Registre general de cooperatives és públic i no podrà ser-ne invocada la ignorància. La publicitat es fa per mitjà de la manifestació dels llibres i dels documents d'arxiu o d'una certificació lliurada pel registre. 4.2 La certificació és l'únic mitjà d'acreditar fefaentment el contingut dels assentaments de l'esmentat registre o bé dels documents arxivats o dipositats al Registre, la facultat de certificar és competència de l'encarregat del registre de cooperatives. Quan sigui literal, podrà autoritzar-se mitjançant la utilització de fotocòpies, o de qualsevol altre mitjà mecànic de reproducció. Les certificacions es podran sol·licitar mitjançant una instància presentada personalment o per correu. Si la certificació és sol·licitada per una autoritat judicial o administrativa s'haurà d'estendre o iniciar en el mateix document on se sol·licita. El termini màxim per estendre les certificacions és de deu dies i hauran d'anar signades per l'encarregat del registre. 4.3 La publicitat del registre es podrà fer també mitjançant la simple nota informativa dels assentaments del registre o la fotocòpia dels documents arxivats o dipositats per l'interessat. Les sol·licituds s'hauran de presentar en el registre competent de cooperatives i hauran de ser motivades. Les notes informatives o les fotocòpies s'estendran en el termini màxim de vuit dies i portaran el segell del registre competent. 4.4 Els registres de cooperatives facilitaran la consulta de les dades relatives al contingut dels assentaments per mitjà de terminals d'ordinador. 4.5 La Direcció General de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals publicarà mensualment al DOGC les societats cooperatives constituïdes en aquest període i cada sis mesos, també al DOGC, les societats cooperatives liquidades en aquest període.

Article 5

Legalitat La qualificació comprendrà la legalitat de les formes extrínseques dels documents dels quals se sol·licita la inscripció, com també la legitimació dels que els atorguen o subscriuen i la validesa del contingut pel que resulta d'ells i dels assentaments del registre.

Article 6

Prioritat 6.1 Quan s'hagin d'inscriure actes que facin referència a altres de susceptibles d'inscripció al Registre general de cooperatives serà requisit imprescindible la inscripció prèvia d'aquests darrers. 6.2 No podran ser inscrits actes de data igual o anterior a d'altres actes ja inscrits quan continguin acords contraris o incompatibles amb aquests.

Capítol 3 Llibres de registre

Article 7

Enumeració 7.1 Per a la inscripció de les societats cooperatives hi haurà als registres territorials competents un llibre diari, un llibre d'inscripció de cooperatives i un llibre-fitxer de legalitzacions; un llibre d'inscripció de nomenament d'auditors de comptes i un llibre d'inscripció del dipòsit dels comptes anuals i de les auditories de comptes. 7.2 Al registre central, a més dels llibres indicats, hi haurà un llibre d'inscripció de cooperatives d'unions i federacions de cooperatives i de confederacions, un llibre d'inscripció de seccions de crèdit i un llibre d'inscripció de nomenaments d'interventors de comptes realitzats per la Direcció General de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals.

Article 8

Legalització dels llibres del registre Els requisits per a la legalització dels llibres del registre són els següents: 8.1 Llibre diari: el llibre diari de presentació podrà estar format per llibres enquadernats i foliats o bé per fulls mòbils, però en ambdós casos hauran d'estar numerats correlativament. 8.2 Llibre d'inscripció de cooperatives, d'unions i federacions, i de confederacions: Les dades que s'hauran de fer constar en el llibre d'inscripció són les següents: denominació social de l'entitat, domicili social, localitat, comarca, data de l'assentament de presentació, classe de cooperativa, nombre inicial de socis, capital social mínim i, si escau, si la societat està dissolta i/o liquidada. Els llibres d'inscripció podran estar formats per fulls mòbils o llibres enquadernats i foliats, numerats correlativament en ambdós casos. 8.3 Llibre d'inscripció de seccions de crèdit: Les dades que s'hauran de fer constar en el llibre d'inscripció són les següents: Denominació social i número d'inscripció de la cooperativa. Domicili social, localitat, comarca, data de l'assentament de presentació i, si escau, dissolució i/o liquidació. 8.4 Llibre-fitxer de legalitzacions: Format per fitxes numerades correlativament on constarà: denominació social de l'entitat i número d'inscripció, classe de llibre legalitzat i data de legalització. 8.5 Llibre d'inscripció de nomenament d'interventors de comptes: Format per fulls mòbils o enquadernats i foliats, en tot cas numerats correlativament, i on constarà: denominació social de la cooperativa i número d'inscripció, nom de l'interventor de comptes, data de la Resolució del director general de Cooperatives i Societats Anònimes Laborals on consti el nomenament i la durada del càrrec. 8.6 Llibre d'inscripció de nomenament d'auditors de comptes: Format per fulls mòbils o enquadernats i foliats, en tot cas numerats correlativament, i on constarà: denominació social de l'entitat i número d'inscripció; nom de l'auditor de comptes amb el número d'inscripció en el Registre oficial d'auditors de comptes, data del seu nomenament i durada. 8.7 Llibre-fitxer d'inscripció del dipòsit dels comptes anuals i de les auditories de comptes: Format per fitxes numerades correlativament on constarà: denominació social de l'entitat i número d'inscripció, data d'inscripció del dipòsit, exercici econòmic a què fa referència el dipòsit.

Capítol 4 Assentaments registrals

Article 9

Enumeració 9.1 En els llibres del registre s'hauran de practicar les classes d'assentaments següents:

  1. Presentació, en el cas del llibre diari.

  2. Inscripcions, la primera de les quals serà la de constitució.

  3. Cancel...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR