ORDRE MAH/444/2009, de 7 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyOrdre

ORDRE

MAH/444/2009, de 7 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic.

La sensibilització i l'educació ambiental són instruments especialment útils a l'hora de promoure el canvi social de mentalitat que exigeix la transició de la societat catalana cap al desenvolupament sostenible.

Les actuacions de sensibilització i educació ambiental que duen a terme per iniciativa pròpia associacions i fundacions coadjuven als esforços que fa l'Administració pública en el mateix sentit. Per aquesta raó, la Generalitat de Catalunya les considera d'interès públic, i, en conseqüència, contribueix a finançar-les per mitjà de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Aquesta Ordre introdueix dues modificacions rellevants amb relació al contingut de l'Ordre MAH/429/2008, de 30 de setembre: les cooperatives sense ànim de lucre deixen de ser beneficiàries potencials de subvencions i s'abandona la línia específica d'ajuts per a inversions en instal·lacions, atès que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat vol prioritzar el finançament de les actuacions d'educació i sensibilització ambiental que duen a terme associacions i fundacions i afavorir així la consolidació de l'estructura associativa de Catalunya.

La Llei 4/1991, de 22 de març, de creació del Departament de Medi Ambient, disposa que correspon a aquest departament establir, d'acord amb les orientacions del Govern, les directrius generals de la política de medi ambient i l'exercici de les competències i les funcions en aquest àmbit.

Atès que l'article 74.f) del Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat, i 26.1.i) del Decret 289/2006, de 4 de juliol, de reestructuració parcial del Departament de Medi Ambient i Habitatge, atribueixen a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat la funció d'establir canals d'intercanvi d'informació en matèria de medi ambient entre l'Administració i la societat civil, i la de fomentar les activitats adreçades a un millor coneixement del medi ambient i la seva difusió;

Atès el que disposa el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions;

D'acord amb l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre MAH/429/2008, de 30 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental, d'estalvi d'aigua i de mitigació del canvi climàtic.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 7 d'octubre de 2009

Francesc Baltasar i Albesa

Conseller de Medi Ambient i Habitatge

Annex

Bases reguladores de les subvencions destinades a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic

.1 Objecte de les subvencions

Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions destinades a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic.

.2 Actuacions subvencionables

2.1 Les actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic subvencionables són: campanyes de sensibilització ambiental, accions formatives, recursos per a l'educació formal i no formal, itineraris, exposicions, seminaris, tallers, jornades, conferències i congressos.

2.2 Les actuacions concretes que poden optar a les subvencions es determinaran en la resolució de convocatòria anual corresponent.

2.3 Les subvencions que regula aquesta Ordre són compatibles amb altres ajuts, subvencions i ingressos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol ens públic o entitat privada, sempre que amb el conjunt d'aportacions no se superi el 100% del cost de l'actuació.

.3 Destinataris/àries

3.1 Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques següents:

  1. Les associacions.

  2. Les fundacions.

    Per poder optar a les subvencions, les persones jurídiques esmentades han d'exercir la seva activitat a Catalunya.

    3.2 Les destinatàries de les subvencions han de complir, en tot cas, els requisits següents:

  3. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  4. Estar al corrent de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  5. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  6. Si tenen establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  7. Si no tenen establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l'article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  8. En el cas que tinguin activitat empresarial i una plantilla igual o superior a 50 treballadors/ores, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el total de treballadors/ores de l'empresa, d'acord amb el previst a l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social de minusvàlids, o bé complir l'establert al Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d'acord amb el que estableix l'article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  9. En el cas que tinguin activitat empresarial i una plantilla igual o superior a 25 persones, utilitzar mitjans, amb l'acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi, en els centres de treball, de conformitat amb els articles 5 i 29 de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  10. En el cas de fundacions, haver presentat els comptes anuals al registre corresponent.

    El compliment d'aquests requisits s'acreditarà mitjançant l'aportació de la documentació que preveu la base 6 d'aquesta Ordre.

    .4 Despeses subvencionables i import de les subvencions

    4.1 Es consideren despeses subvencionables les que tinguin una relació directa amb l'actuació subvencionada i es duguin a terme abans que acabi el termini de justificació de l'actuació que, conformement a la base 13 d'aquesta Ordre, fixa la convocatòria, incloses les despeses de personal, despeses de viatge, i de funcionament propi.

    Les despeses subvencionables estan sotmeses a les limitacions següents:

  11. Tan sols es podran imputar a la subvenció les retribucions efectivament meritades per l'activitat per a la qual va ser concedida.

  12. No es podran imputar a la subvenció les despeses realitzades en la condició de membres de les juntes directives o consells de direcció de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR