ORDRE AAR/184/2008, de 24 d'abril, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça equina Cavall pirinenc català, i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/184/2008, de 24 d'abril, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça equina Cavall pirinenc català, i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial.

La raça Cavall pirinenc català té gran valor zootècnic per la seva rusticitat, l'elevada precocitat sexual, la bona fertilitat, la gran facilitat de part i les notables aptituds maternals.

En els darrers anys s'han dut a terme accions de millora sobre aquesta població a efecte de conservar, potenciar i millorar la raça.

D'acord amb l'article 116.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia que inclou, en tot cas, la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

Per tant, correspon a la Generalitat la creació del llibre genealògic de les races autòctones catalanes, l'aprovació de la reglamentació específica i el seu estàndard racial, així com el reconeixement oficial de les organitzacions i associacions de criadors que tinguin el seu àmbit territorial a Catalunya.

En tant no es desenvolupi l'esmentat article 116 de l'Estatut i a efectes d'aquesta Ordre, és d'aplicació el Reial decret 662/2007, de 25 de maig, sobre selecció i reproducció de bestiar equí de races pures.

Amb la finalitat de coordinar les accions de millora i manteniment i establir un efectiu de bestiar selecte que mantingui el patrimoni genètic cal establir el prototip de la raça i crear el Llibre genealògic de la raça Cavall pirinenc català.

Aquesta Ordre ha estat sotmesa al tràmit d'audiència dels membres de la Comissió sectorial del cavall, mitjançant l'Oficina de relacions sectorials, i a les associacions que crien aquesta raça del Pallars Sobirà, la Cerdanya, L'Alt Urgell, Era Val d'Aran, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i el Ripollès, i la major part de les al·legacions rebudes han estat recollides.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Creació i objectius

1.1 Es crea el Llibre genealògic de la raça Cavall pirinenc català i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial, els quals consten, respectivament, als annexos 1 i 2 d'aquesta Ordre.

1.2 La creació del Llibre genealògic té els objectius de permetre el control tècnic de la raça i de disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de la raça, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció.

Article 2

Contingut

Es podran inscriure al Llibre genealògic els animals de la raça Cavall pirinenc català que compleixen l'estàndard racial que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Reconeixement oficial de les associacions de criadors

3.1 El Llibre genealògic de la raça Cavall pirinenc català el portaran les associacions de criadors del Cavall pirinenc català, que tinguin per objecte col·laborar amb el manteniment i la promoció d'aquesta raça i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora General d'Agricultura i Ramaderia per gestionar el Llibre.

3.2 Per tal que una associació sigui reconeguda oficialment cal que compleixi els requisits establerts a l'article 5.2 del Reial decret 662/2007, de 25 de maig, sobre selecció i reproducció de bestiar equí de races pures.

3.3 Les associacions interessades en obtenir el reconeixement oficial per a gestionar el Llibre genealògic presentaran a la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, en un termini d'un mes a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre, una sol·licitud a la qual adjuntaran:

  1. Fotocòpia del NIF de qui sol·licita i NIF del/de la representant legal.

  2. Documentació acreditativa de la personalitat jurídica de l'associació sol·licitant. S'ha d'aportar el certificat actualitzat de la inscripció al Registre d'entitats, associacions, fundacions i col·legis professionals.

  3. Fotocòpia de l'acte pel qual es pren la decisió de sol·licitar el reconeixement i s'assumeixen els drets i les obligacions derivades de la gestió del Llibre genealògic.

  4. La documentació que justifiqui el compliment del que estableix l'article 5 del Reial decret 662/2007, de 25 de maig.

3.4 El reconeixement oficial de les associacions de criadors de la raça equina Cavall pirinenc català correspon a la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, mitjançant resolució, la qual els serà notificada i es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

3.5 El termini per resoldre és de tres mesos, comptat des de la data d'entrada de la sol·licitud. Transcorregut l'esmentat termini sense rebre la resolució corresponent, la sol·licitud de reconeixement s'entendrà estimada i l'associació reconeguda oficialment, llevat que no compleixi els requisits essencials que estableix l'esmentat article 5.2 del Reial decret 662/2007, segons disposa l'article 62.1.f) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

3.6 D'acord amb el que estableix l'article 2.2 de la Decisió 90/254/CEE, de la Comissió, de 10 de maig de 1990 (DO L 145 de 8/6/1990), es podrà denegar el reconeixement oficial a una organització o associació de ramaders si constitueix una amenaça per a la conservació de la raça o compromet el programa zootècnic d'una associació o organització ja reconeguda.

3.7 Contra les resolucions denegatòries del reconeixement oficial de les associacions de criadors es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, en el termini d'un mes i d'acord amb la regulació establerta als articles 114 i 115 de l'esmentada Llei 30/1992, de 26 de novembre.

Article 4

Gestió del Llibre genealògic

4.1 El reconeixement oficial de les associacions de criadors habilita per a la gestió del Llibre genealògic.

4.2 No obstant el que preveu l'apartat anterior, per raons d'interès públic degudament valorades, la gestió del Llibre genealògic de la raça equina Cavall pirinenc català es podrà atribuir a una única associació que hagi estat reconeguda oficialment, d'acord amb el que disposa l'article 3 d'aquesta Ordre.

4.3 En el supòsit previst a l'apartat anterior, la resolució de reconeixement oficial i d'atorgament de la gestió del Llibre valorarà les raons d'interès públic que justifiquen l'esmentat atorgament i el fonamentarà amb respecte als principis de no discriminació i lliure concurrència. S'atorgarà la gestió a l'associació de criadors reconeguda oficialment que millor s'adeqüi al compliment dels objectius que té el Llibre genealògic, els quals s'estableixen a l'article 1 d'aquesta Ordre, i a l'efecte es valorarà el seu grau de representativitat i implantació, la imparcialitat per a l'exercici de les funcions i la capacitat i els mitjans de què disposa.

Article 5

Revocació de la gestió del Llibre genealògic

5.1 En cas que la o les associacions a les quals se'ls ha atorgat la gestió del Llibre genealògic de la raça Cavall pirinenc català incompleixin alguna de les obligacions inherents a la gestió del Llibre, la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR