ORDRE AAM/180/2011, de 20 de juliol, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera i se n'aprova la reglamentació específica i l'estàndard racial.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/180/2011, de 20 de juliol, per la qual es crea el Llibre genealògic de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera i se n'aprova la reglamentació específica i l'estàndard racial.

La cabra blanca de Rasquera és una raça molt rústega i molt adaptada el medi en què es troba, de garriga i sotabosc que, a més de ser una eficaç desbrossadora del sotabosc, produeix un cabrit de llet d'excel·lent qualitat. Actualment el petit nombre d'efectius fa necessari regular aquesta raça per evitar-ne l'extinció.

A efecte de protegir, potenciar i millorar la raça i amb la finalitat de coordinar les accions de millora i conservació i establir un efectiu de bestiar selecte que mantingui el patrimoni genètic, cal crear el Llibre genealògic de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera.

D'acord amb l'article 116.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, que inclou en tot cas la regulació i el desenvolupament de l'agricultura, la ramaderia i el sector agroalimentari.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix en l'article 10.f) com a línia d'actuació en l'àmbit de la producció i la sanitat ramaderes la potenciació dels programes de foment de la ramaderia extensiva i de la millora genètica, tenint en compte especialment les races autòctones, amb la finalitat de conservar el territori, el paisatge i els ecosistemes i millorar les produccions ramaderes, la seva qualitat i la seva adaptació al territori.

Per tant, correspon a la Generalitat la creació del Llibre genealògic de les races autòctones catalanes, l'aprovació de la reglamentació específica i el seu estàndard racial, així com el reconeixement oficial de les organitzacions i associacions de criadors que tinguin el seu àmbit territorial a Catalunya.

D'acord amb l'article 3.9 del Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competències dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, correspon al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural les polítiques de ramaderia i, d'acord amb l'article 12 del Decret 336/2011, de 10 de maig, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, correspon a la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia ordenar i fomentar la millora de la producció ramadera.

Aquesta Ordre ha estat sotmesa al tràmit d'audiència mitjançant la taula sectorial del sector oví i cabrum i no s'han rebut al·legacions sobre el seu contingut.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Creació i objectius

1.1 Es crea el Llibre genealògic de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera i se n'aprova la reglamentació específica i el seu estàndard racial els quals consten, respectivament, als annexos 1 i 2 d'aquesta Ordre.

1.2 La creació del Llibre genealògic té els objectius de permetre el control tècnic de la raça i de disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de la raça, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció.

Article 2

Contingut

Es podran inscriure al Llibre genealògic els animals de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera que reuneixen les condicions establertes a l'estàndard racial aprovat en aquesta Ordre.

Article 3

Reconeixement oficial de les associacions de criadors i criadores

3.1 El Llibre genealògic de la raça caprina Cabra Blanca de Rasquera el portaran les associacions de criadors i criadores d'aquesta raça, que tinguin per objecte col·laborar amb el seu manteniment i promoció, i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora general competent en matèria de ramaderia per gestionar el Llibre.

3.2 Les associacions interessades en obtenir el reconeixement oficial per gestionar el Llibre genealògic no han de tenir ànim de lucre i han de presentar a la direcció general competent en matèria de ramaderia, en un termini d'un mes a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre, una sol·licitud que comportarà l'autorització al departament competent en matèria d'agricultura i ramaderia per a obtenir els certificats o verificar les dades necessàries per a la tramitació de l'expedient a emetre per altres administracions o entitats públiques. Si la persona sol·licitant denega expressament l'autorització esmentada, mitjançant l'imprès de sol·licitud, caldrà que aporti el certificat o els certificats corresponents. La sol·licitud anirà acompanyada de la documentació següent:

  1. Verificació de les dades d'identitat de la persona sol·licitant o de qui la representi corresponents al DNI/NIF/NIE o altre document que l'acrediti, si s'escau, en cas de no haver autoritzat el DAAM a obtenir aquesta informació.

  2. Acreditació de la representació per qualsevol mitjà vàlid en dret que en deixi constància, si procedeix.

  3. Còpia de les escriptures i/o estatuts registrats de l'entitat sol·licitant, si escau. Si aquesta documentació està disponible al Registre d'entitats jurídiques o al Registre de cooperatives, el DAAM ho verificarà d'ofici.

  4. Còpia de l'acte pel qual es pren la decisió de sol·licitar el reconeixement i s'assumeixen els drets i les obligacions derivades de la gestió del Llibre genealògic.

  5. Memòria o documentació que justifiqui que disposa dels següents mitjans:

    1r Personal suficient i qualificat per atendre el bon desenvolupament de les funcions pròpies del Llibre genealògic i del programa de millora, que inclourà un/a director/a tècnic/a del Llibre genealògic, que exercirà la coordinació i seguiment del programa de millora i que haurà de ser un/a titulat/ada universitari/ària amb coneixements i formació en matèria zootècnica.

    2n Equip i material informàtic o mecànic adequats a les funcions a desenvolupar, especialment per al tractament de dades.

    3r Models d'impresos normalitzats per a informe i tractament de dades dins dels diferents registres, o bé, la descripció detallada, en el supòsit que la normativa del Llibre genealògic permeti la transmissió de les esmentades dades via telemàtica.

    4t Acreditar que té mitjans per realitzar els controls analítics de filiació, que inclogui la disponibilitat de serveis de laboratori a aquests efectes, propis o aliens, a través de tècniques homologades pel Centre Nacional de Referència de Genètica Animal.

  6. Justificació de disposar de recursos econòmics suficients per a la gestió del Llibre genealògic i el desenvolupament del programa de millora, segons el cens de la raça i la distribució...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR