DECRET 7/2012, de 10 de gener, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET

7/2012, de 10 de gener, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

L'article 127.1 de l'Estatut d'autonomia atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, el foment de la cultura. Així mateix, la Generalitat té competència exclusiva en matèria d'organització de la seva Administració, que inclou les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa, d'acord amb l'article 150 de l'Estatut d'autonomia. En l'exercici d'aquestes competències i mitjançant la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, s'ha creat l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que té com a objecte concentrar les iniciatives de suport i foment del departament competent en matèria de cultura i de les entitats adscrites.

La Llei esmentada ha estat modificada per la Llei 11/2011, de 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per a agilitar l'activitat administrativa, la qual n'ha ampliat les funcions. Correspon a l'Oficina no només tramitar i resoldre els procediments de concessió d'ajuts en matèria cultural sinó també aprovar-ne les bases reguladores i les convocatòries d'ajuts, a proposta del departament competent en matèria de cultura o de les entitats competents per raó de la matèria. La Llei esmentada també ha modificat la regulació de l'Oficina perquè l'Institut Català de les Empreses Culturals, que fins a l'entrada en vigor d'aquesta Llei s'anomenava Institut Català de les Indústries Culturals, mantingui durant dos anys les funcions d'aprovar bases i convocatòries i gestionar els ajuts. Finalment la Llei 11/2011 disposa que el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i la Institució de les Lletres Catalanes tinguin representació en el Consell d'Administració de l'Oficina, així com en les comissions de valoració dels ajuts a la creació artística i a la promoció de les lletres catalanes, respectivament.

La creació de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural comporta un canvi substancial en el model de gestió de les polítiques de foment del Departament de Cultura i representa una aposta clara per la modernització i l'excel·lència. Es tracta de maximitzar l'eficàcia de les subvencions, com a eina de suport al desenvolupament de les polítiques culturals, optimitzant els recursos que s'hi destinen i facilitant-ne al màxim la gestió des de l'inici del procediment fins al pagament en uns terminis adequats.

Aquest Decret té un article únic que aprova els Estatuts, que consten a l'annex amb dinou articles; dues disposicions addicionals; dues disposicions transitòries; una disposició derogatòria, i tres de finals. La disposició addicional primera preveu el traspàs de personal del Departament de Cultura i de les entitats dependents a l'Oficina. La disposició final segona estableix un mandat per aprovar un nou decret de reestructuració del Departament de Cultura en el termini de sis mesos per adequar-ne l'organització a la constitució de l'Oficina.

El capítol 1 dels Estatuts regula la naturalesa d'aquesta entitat, l'adscripció al departament competent en cultura, la seu, l'objecte i les funcions de l'Oficina, així com els principis de gestió.

El capítol 2 preveu els òrgans de govern de l'Oficina, que són el Consell d'Administració i l'administrador o administradora. El Consell d'Administració és l'òrgan superior col·legiat de govern de l'Oficina, que aprova les bases reguladores i les convocatòries d'ajuts i atorga els ajuts, tant els de concurrència pública com els exclosos de concurrència. L'administrador o administradora és l'òrgan de gestió ordinària de l'Oficina, que ha d'executar les directrius i les polítiques acordades pel Consell d'Administració.

El capítol 3 consta d'un únic article relatiu a les comissions de valoració, que han d'informar sobre les sol·licituds d'ajuts. S'ha optat per una regulació homogènia de les comissions, amb un nombre reduït de membres i integrades majoritàriament per persones externes al sector públic de la Generalitat, que han de ser expertes en la matèria objecte de la subvenció. La meitat dels seus membres són proposats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts o per la Institució de les Lletres Catalanes quan es tracta de valorar sol·licituds d'ajuts a la creació artística o bé a la promoció de les lletres catalanes.

El capítol 4 regula el règim econòmic, patrimonial i de contractació, que és el propi d'una entitat de dret públic subjecta al dret privat.

El capítol 5 es refereix a l'estructura organitzativa i als recursos humans. L'Oficina s'ha d'organitzar per àmbits estructurats en àrees que depenen de l'administrador o administradora. El personal es regeix pel règim laboral, llevat dels supòsits en què s'exerceixen potestats públiques, les quals estan reservades a personal funcionari.

Finalment el capítol 6 regula el règim jurídic, el règim d'impugnació dels actes i el contracte programa, el qual ha d'articular les relacions entre l'Oficina i el departament competent en cultura i que s'ha de sotmetre a l'aprovació del Govern.

L'article 3.2, en relació amb l'article 21, del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, atribueix al Govern l'aprovació dels estatuts d'aquests tipus d'entitats.

Així mateix, la disposició transitòria quarta de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, preveu que l'Oficina s'ha de constituir en el moment en què es dicti el decret que n'aprovi els estatuts.

Per tot això, de conformitat amb l'article 26.e) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta del conseller de Cultura, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que s'adjunten a l'annex d'aquest Decret.

Disposicions addicionals

Primera

Traspàs de personal del Departament de Cultura i de les entitats dependents

  1. El personal funcionari i laboral que ocupi llocs de treball al Departament de Cultura o a les entitats dependents, o tingui suspesa la relació jurídica amb aquests organismes per alguna de les causes establertes per la normativa aplicable, exercint funcions de tramitació d'ajuts, passa a prestar serveis a l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, segons les necessitats de personal de l'Oficina i d'acord amb la relació de llocs de treball que s'aprovi.

  2. El personal laboral s'incorpora a l'Oficina d'acord amb el que estableix l'article 44 de l'Estatut dels treballadors.

  3. El personal funcionari pot optar per:

    1. Ocupar un lloc de treball previst a la plantilla de personal laboral de l'Oficina en el termini de tres mesos a comptar de la seva constitució, i resta en situació d'excedència voluntària per incompatibilitats en el seu cos d'origen, i se li reconeix l'antiguitat.

    2. Mantenir la seva condició de personal funcionari a l'Oficina i ocupar-hi un lloc a extingir. Aquest lloc queda extingit quan el funcionari o funcionària passa a ocupar una altra plaça amb caràcter definitiu o quan el lloc quedi vacant per qualsevol altra causa que no comporti reserva de lloc.

    Segona

    Subrogació

    L'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural se subroga en la posició jurídica del Departament de Cultura i de les entitats dependents pel que fa als drets i les obligacions que corresponguin en l'àmbit de les funcions que assumeix.

    Disposicions transitòries

    Primera

    Constitució de l'Oficina

    L'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural s'ha de constituir en el moment en què entri en vigor aquest Decret. L'Institut Català de les Empreses Culturals manté les funcions d'aprovar les bases i les convocatòries d'ajuts i de gestionar els ajuts durant els primers dos anys des de la constitució de l'Oficina.

    Segona

    Tramitació dels procediments iniciats abans de l'entrada en vigor d'aquests Estatuts

    Els procediments administratius relatius a ajuts que el Departament de Cultura o les entitats adscrites, llevat de l'Institut Català de les Empreses Culturals, estiguin tramitant en el moment de la constitució de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural passen a ser tramitats per l'Oficina.

    Disposició derogatòria

  4. Es deroguen els preceptes del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, que atribueixen funcions de tramitació i resolució d'ajuts a òrgans del Departament esmentat, i específicament es deroguen els preceptes següents:

    1. L'apartat i) de l'article 12.1, únicament pel que fa a subvencions i ajuts.

    2. Els apartats h) i i) de l'article 15.

    3. L'apartat h) de l'article 24.3, únicament pel que fa a subvencions i ajuts.

    4. L'apartat c) de l'article 43.1, únicament pel que fa a subvencions.

    5. L'apartat a), únicament pel que fa a subvencions, i l'apartat f) de l'article 44.

    6. L'apartat b) de l'article 61.1.

    7. L'apartat e) de l'article 65.

    8. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR