ORDRE AAM/8/2011, de 19 de gener, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària de 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/8/2011, de 19 de gener, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària de 2011.

El Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, de 19 de setembre, estableix disposicions comunes aplicables als règims d'ajut directe als agricultors en el marc de la política agrària comuna i instaura determinats règims d'ajut pels quals es modifiquen alguns reglaments comunitaris; i el Reglament (CE) núm. 1122/2009 de la Comissió, de 30 de novembre, estableix normes de desenvolupament del Reglament (CE) núm. 73/2009 del Consell, referent a la condicionalitat, la modulació i el sistema integrat de gestió i control en els règims d'ajut directe als agricultors establerts pel Reglament, i normes de desenvolupament del Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, referent a la condicionalitat en el règim d'ajut implantat per al sector vitivinícola.

El Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, relatiu a l'ajut al desenvolupament rural per mitjà del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que les activitats i les operacions a càrrec d'aquest fons es determinen tenint en compte les característiques singulars de l'activitat agrícola fruit de les desigualtats estructurals i naturals entre les diferents zones rurals.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix la necessitat de definir un marc de referència que permeti analitzar i definir una estratègia per al desenvolupament de l'agricultura i la modernització de les seves estructures i la potenciació del medi rural. Una mostra d'aquest esperit és la disposició addicional segona d'aquest text legal, que preveu la creació del Registre d'explotacions agràries de Catalunya i que fou creat mitjançant el Decret 263/2003, de 21 d'octubre.

A Catalunya la declaració única agrària (DUN) es va instaurar mitjançant l'Ordre de 20 de desembre de 2000 i cada any s'actualitza mitjançant la publicació de l'ordre corresponent.

La DUN constitueix un sistema unificat que permet la concessió i el control dels ajuts que provenen de fons comunitaris, i el coneixement real de les superfícies de les explotacions agràries que siguin susceptibles de rebre ajuts, amb l'extensió de l'obligatorietat ja existent a altres línies d'ajuts, per tal d'augmentar l'eficàcia, la rendibilitat i el control en la concessió, i que al mateix temps facilita la presentació de les sol·licituds a les persones interessades.

Al mateix temps la DUN permet complir el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l'eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l'activitat econòmica, que en matèria de simplificació de tràmits i de tramitació electrònica facilita una reducció de les càrregues per als/les titulars de les explotacions, però per altra banda no eximeix de la responsabilitat de complir la normativa.

El contracte global d'explotació creat pel Decret 50/2007, de 27 de febrer, modificat pel Decret 253/2007, de 20 de novembre, tracta d'adaptar les explotacions agràries de Catalunya a les reformes de la política agrària comuna, assegurant el respecte al medi ambient i una millor eficàcia en la gestió tècnica i econòmica de l'explotació per aconseguir una millor rendibilitat per mitjà d'un acord de compromisos entre l'Administració de la Generalitat de Catalunya i les persones titulars de les explotacions agràries. En aquest sentit, les explotacions agràries que es comprometin amb l'Administració han de ser declarades a la DUN.

El Decret 203/2005, de 27 de setembre, pel qual es crea el Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya, estableix que totes les parcel·les de fruita dolça de Catalunya han d'estar inscrites al Registre.

L'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, sobre el reconeixement d'entitats col·laboradores amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en matèria d'ajuts i subvencions, preveu que entitats alienes a l'Administració col·laborin en la gestió de la presentació d'aquestes declaracions i convé modificar-la per tal d'actualitzar els anys de col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural exigits a determinada tipologia d'entitats col·laboradores per tenir aquesta consideració.

La Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, per una banda reconeix el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb l'Administració per a l'exercici dels drets reconeguts a l'article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i el procediment administratiu comú; i per altra banda, a la seva disposició final vuitena, estableix l'obligació de les administracions a dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament i l'aplicació de la Llei.

Així mateix, al seu article 23, determina que les administracions públiques podran, amb caràcter general o específic, habilitar persones físiques o jurídiques per a la realització de determinades transaccions en representació de les persones interessades.

La Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix la possibilitat de tramitació electrònica dels procediments administratius, i la Llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, recull l'impuls de la incorporació de mitjans electrònics del sector públic de Catalunya en les seves relacions amb les empreses i els ciutadans.

D'acord amb els antecedents exposats, vista l'experiència assolida en aquesta matèria en campanyes anteriors i de conformitat amb la legislació vigent, és procedent regular novament la declaració única agrària per a l'any 2011, recollint els punts esmentats.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Concepte

1.1 La declaració única agrària (DUN) consisteix en una declaració anual que ha realitzar la persona titular de l'explotació agrària ubicada a Catalunya que vulgui sol·licitar els ajuts i/o efectuar les declaracions relacionats a l'annex 1 d'aquesta Ordre i/o donar-se d'alta o fer modificacions al Registre d'explotacions agràries de Catalunya d'acord amb el Decret 263/2003, de 21 d'octubre, i al Registre de plantacions de fruita dolça de Catalunya que regula el Decret 203/2005, de 27 de desembre, si escau, en cas d'explotacions agrícoles. També l'han de realitzar les persones titulars d'explotacions sotmeses als requisits de la condicionalitat per haver percebut l'ajut als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya o l'ajut a l'abandonament de la vinya les campanyes 2008/2009 o 2009/2010.

1.2 La DUN ha d'incloure la totalitat de la superfície amb cultius herbacis, llenyosos, pastures, forestals i improductives, així com les dades de ramaderia que formin part de l'explotació. Una mateixa superfície no podrà estar inclosa en diferents declaracions, excepte en els casos previstos a l'article 4.5 d'aquesta Ordre.

1.3 La DUN serà el mitjà que ha d'utilitzar la persona titular d'una explotació per comunicar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (en endavant DARP) qualsevol modificació de la superfície declarada.

Article 2

Procediment de realització i presentació de la DUN

2.1 La DUN inclourà la informació que es detalla a l'annex 2, es realitzarà amb els suports informàtics que el DARP posarà a disposició de les persones titulars de l'explotació i de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització dels impresos normalitzats, i caldrà que la seva presentació es faci en suport informàtic i en suport paper. En el cas d'optar per la presentació en suport informàtic amb certificat de signatura electrònica, o confirmació de la declaració simplificada per Internet, no caldrà el suport paper.

Per tal de facilitar-ne la tramitació, els sistemes normalitzats de sol·licituds es facilitaran en tot o en part emplenats amb informació de dades emmagatzemades en sistemes propis o pertanyents a altres administracions, amb la finalitat que la persona titular la verifiqui i, si s'escau, la modifiqui i completi, d'acord a l'article 35.3 de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics.

2.2 Es consideraran entitats col·laboradores en matèria d'elaboració i tramitació de la DUN les entitats que estiguin reconegudes d'acord amb l'Ordre ARP/135/2006, de 23 de març, i que, a més, hagin signat el conveni de col·laboració específic corresponent.

2.3 El DARP donarà a conèixer la llista de les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN.

2.4 La persona titular de l'explotació signarà tots els fulls de la DUN i aportarà la documentació exigida per la normativa reguladora de cada ajut sol·licitat. Si la DUN la signa una persona representant de la persona titular de l'explotació, caldrà acreditar aquesta representació per qualsevol mitjà vàlid en dret.

2.5 Les entitats que col·laborin i/o assessorin en la formalització de la DUN lliuraran al DARP, dins els terminis legalment establerts a les ordres de convocatòria corresponents, els impresos, els fitxers generats en l'aplicació informàtica i la documentació complementària segons el procediment que s'estableixi anualment.

2.6 La data de presentació de les sol·licituds serà la data d'entrada al registre del DARP (registre corporatiu S@rcat), segons les condicions de lliurament establertes als apartats anteriors d'aquest article, sens perjudici de fer ús de la resta de mitjans i llocs que estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú i la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR