ORDRE de 15 de maig de 2000, per la qual s'aprova la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/92.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 15 de maig de 2000, per la qual s’aprova la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/92.

El Reglament CEE 2081/92, de 14 de juliol, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d’origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides.

El Decret 41/1998, de 3 de març, estableix normes per a l’adequació de les denominacions de qualitat a aquesta normativa comunitària.

Valorada la necessitat imposada per les normatives esmentades, es considera convenient derogar l’Ordre de creació i l’Ordre d’aprovació del Reglament de la Denominació de Qualitat Llonganissa de Vic, i s’aprova amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al registre comunitari de denominacions d’origen protegides i d’indicacions geogràfiques protegides, el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

Considerada la proposta de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno

Article únic

S’aprova la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic i el seu Reglament, el text del qual es publica a l’annex d’aquesta Ordre. El Reglament s’aprova amb el caràcter transitori que estableix l’article 5.5 del Reglament CEE 2081/92, del Consell, de 14 de juliol de 1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d’origen dels productes agrícoles i alimentaris.

Disposició derogatòria

Es deroguen l’Ordre de 21 de juny de 1988, per la qual es crea la Denominació de Qualitat Llonganissa de Vic i el seu Consell Provisional (DOGC núm. 1017, de 13.7.1988), i l’Ordre de 23 de febrer de 1996, per la qual s’aprova el Reglament de la Denominació de Qualitat Llonganissa de Vic i el seu Consell (DOGC núm. 2184, de 20.3.1996).

Barcelona, 15 de maig de 2000

Josep Grau i Seris

Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic

Capítol 1

Generalitats

Article 1

D’acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l’Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s’estableix la normativa a la s’han d’ajustar les denominacions d’origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament CEE 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d’origen dels productes agrícoles i alimentaris; l’Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola, i el Reglament CEE 2081/1992; i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s’estableixen normes per a l’adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queda protegit amb la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic la llonganissa que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i compleixi en el procés d’elaboració tots els requisits exigits per l’esmentat Reglament i per la legislació vigent.

Article 2

2.1 La protecció atorgada s’estén al nom en català "Llonganissa de Vic" així com al nom en castellà "Salchichón de Vic".

2.2 La Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic no es podrà aplicar a cap altre classe de llonganissa que la que protegeix aquest Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions, signes i marques que, per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, fins i tot en el cas d’anar precedits per les expressions com "tipus", "estil", "gust", "elaborat en", "manipulat en", "fabricat en", o altres d’anàlegs.

Article 3

La defensa de la Indicació Geogràfica Protegida, l’aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida, al Serveix de Protecció a la Qualitat Agroalimentària de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en l’àmbit de les seves respectives competències.

Article 4

El Consell Regulador elaborarà un Manual de qualitat i procediments, en aplicació de la Norma EN-45011 amb els criteris generals relatius als organismes de certificació que realitzen la certificació de productes, que serà aprovat per l’autoritat competent i posat a disposició dels inscrits.

Capítol 2

Elaboració i maduració

Article 5

La zona d’elaboració de la llonganissa emparada per la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic està constituïda por la zona natural en la qual els factors ecològics i climàtics donen lloc a un producte amb les qualitats pròpies que l’han caracteritzat.

La zona d’elaboració de la llonganissa emparada per la Indicació Geogràfica Protegida està constituïda per la Plana de Vic que inclou els termes municipals següents: Aiguafreda, Sant Martí de Centelles, el Brull, Seva, Tona, Muntanyola, Malla, Taradell, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes, Folgueroles, Vic, Santa Eulàlia de Riuprimer, Gurb, Tavèrnoles, Roda de Ter, Manlleu, Santa Cecília de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Orís, Torelló, Centelles, Balenyà, les Masies de Roda, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló.

Article 6

Les carns utilitzades en l’elaboració de la llonganissa de Vic compliran en tot moment el que indica el Reial decret 147/1993, de 29 de gener, que estableix les condicions sanitàries de producció i comercialització de carns fresques i la legislació vigent al respecte.

Article 7

El procés d’elaboració de la llonganissa de Vic comprèn els processos següents:

7.1 La carn, un cop seleccionada i picada, la cansalada tallada a daus juntament amb la sal i el pebre negre com a únics condiments, es pasten i se sotmeten a maceració durant un període no inferior a 48 hores en cambra frigorífica de 2º C a 5º C.

7.2 Finalitzada la maceració es procedeix a l’embotit de la pasta que en resulta en tripes naturals i a la seva curació en els assecadors durant un mínim de 45 dies. El Consell podrà variar la durada del període de curació en funció del calibre de les tripes utilitzades.

Article 8

Les tècniques utilitzades en la manipulació, el tallat o el picat de les carns, la maduració de la pasta, l’embotit i la curació, seran les tradicionals i adequades per obtenir un producte de la màxima qualitat.

Article 9

Els únics additius permesos i les dosis màximes autoritzades són:

a) Conservants:

E-250 (nitrit sòdic): 150 ppm (1).

E-252 (nitrit potàsic): 300 ppm (1).

Fosfats: els naturals de la carn sense fosfats afegits.

(1) L’ús de nitrats i nitrits o la combinació d’ambdós mai proporcionarà al producte acabat una quantitat residual superior a 300 ppm.

b) Antioxidants:

E-301 (ascorbat sòdic): 500 ppm.

Article 10

El procés d’elaboració i maduració es realitzarà exclusivament en les instal·lacions d’elaboració inscrites al Registre del Consell.

Article 11

Les indústries d’elaboració hauran de complir en tot moment el que disposa el Reial decret 1904/1993, que estableix les condicions sanitàries de producció i comercialització de productes carnis.

Capítol 3

Característiques del producte emparat

Article 12

Es denominarà Llonganissa de Vic el producte elaborat amb carns de porcí (pernil, espatlla o magres de primera) sotmesa a picat, maceració, embotit i posterior curació.

Article 13

Totes les llonganisses emparades per aquesta Indicació Geogràfica seran de categoria extra i s’ajustaran a les característiques següents:

Perfecte lligat de tota la massa embotida.

Fàcil despreniment de la tripa i del conjunt de la massa càrnia.

Distribució regular dels components dins de la massa càrnia.

Tall de color característic, amb la cansalada visible a daus i el pebre negre en gra.

Olor i gust característic i agradable.

Article 14

La composició química a la qual s’hauran d’ajustar les llonganisses emparades serà la següent :

Greix màxim (*): 48%.

Humitat màxima: 40%.

Proteïna mínim (*): 38%.

Relació col·lagen/proteïna x 100 màxim: 12.

Sucres màxim (*): 3%.

Proteïnes afegides: absència.

(*) sobre extracte sec.

Capítol 4

Registres

Article 15

15.1 El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida portarà un registre d’indústries d’elaboració.

15.2 Les sol·licituds d’inscripció es dirigiran al Consell i hauran d’incloure les dades, els documents i els comprovants que en cada cas siguin requerits per les disposicions i normes vigents, en els impresos establerts pel Consell.

15.3 El Consell Regulador denegarà, de forma motivada, les inscripcions que no s’ajustin als preceptes d’aquest Reglament o a les condicions de caràcter tècnic que hagin de reunir les indústries elaboradores de llonganissa que preveu el Manual de qualitat.

15.4 La inscripció en aquest Registre no eximeix als interessats de l’obligació d’inscriure’s en els registres que, amb caràcter general, estiguin establerts, i hauran d’acreditar-ho al Registre de la Indicació Geogràfica Protegida.

Article 16

16.1 Al Registre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR