ORDRE ARP/283/2002, de 24 de juliol, per la qual s'aprova la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/283/2002, de 24 de juliol, per la qual s'aprova la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades i el seu Reglament, amb el caràcter transitori que estableix el Reglament CEE 2081/1992.

El Reglament CEE 2081/1992, de 14 de juliol, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

El Decret 41/1998, de 3 de març, estableix normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a aquesta normativa comunitària, i el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, regula el procediment per a la tramitació de sol·licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides.

Valorada la necessitat imposada per la normativa abans esmentada, es considera necessari aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides, el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades.

A proposta de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S'aprova la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades i el seu Reglament, el text del qual es publica annex a aquesta Ordre. El Reglament s'aprova amb el caràcter transitori que estableix l'article 5.5 del Reglament CEE 2081/1992, del Consell, de 14 de juliol, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris.

Barcelona, 24 de juliol de 2002

Josep Grau i Seris

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades

Capítol 1

Àmbit de protecció

Article 1

D'acord amb el que disposen la Llei 25/1970, de 2 de desembre, de l'Estatut de la vinya, del vi i dels alcohols, i el seu Reglament, aprovat pel Decret 835/1972, de 23 de març; el Reial decret 728/1988, de 8 de juliol, pel qual s'estableix la normativa a la qual han d'ajustar-se les denominacions d'origen, les específiques i les genèriques de productes agroalimentaris no vínics; el Reglament CEE 2081/1992, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris; l'Ordre de 25 de gener de 1994, per la qual es precisa la correspondència entre la legislació espanyola, el Reglament CEE 2081/1992, el Reial decret 1643/1999, de 22 d'octubre, pel qual es regula el procediment per a la tramitació de sol·licituds d'inscripció al Registre comunitari de les denominacions d'origen i de les indicacions geogràfiques protegides, i el Decret 41/1998, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes per a l'adequació de les denominacions de qualitat a la normativa comunitària, queden protegides amb la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades les patates que reuneixin les característiques definides en aquest Reglament i compleixin tots els requisits exigits pel Reglament esmentat i per la legislació vigent.

Article 2

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom en català Patates de Prades així com al nom en castellà Patatas de Prades.

2.2 La Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades no es podrà aplicar a cap altra classe de patates que les que protegeix aquest Reglament, ni es podran utilitzar termes, expressions, marques i signes, que per la seva similitud fonètica o gràfica amb aquesta, puguin induir a confusió amb la que és objecte de protecció, fins i tot en el cas d'anar precedits per les expressions com "tipus", "estil", "gust", "criat a", "elaborat a", "manipulat a", "fabricat a", o d'altres anàlegs.

Article 3

3.1 La defensa de la Indicació Geogràfica Protegida, l'aplicació del seu Reglament, la vigilància del seu compliment, així com el foment i el control de la qualitat del producte emparat queden encarregats al Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida, al Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'àmbit de les seves respectives competències.

3.2 El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya aprovarà el Manual de qualitat i procediment elaborat pel Consell Regulador en aplicació de la Norma EN-45011 que serà posat a disposició dels inscrits.

3.3 El Consell Regulador sotmetrà els acords que afectin els deures i els drets dels inscrits al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la seva aprovació.

Capítol 2

Producció

Article 4

4.1 La zona de producció de les patates emparades per la Indicació Geogràfica Protegides Patates de Prades estarà constituïda pels terrenys ubicats als termes municipals de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, de la comarca del Baix Camp de la província de Tarragona, que el Consell consideri aptes per a la producció de patates segons uns criteris que quedaran reflectits per escrit al Manual de qualitat.

4.2 Els criteris per a la qualificació dels terrenys, a efectes de la seva inclusió a la zona de producció, la realitzarà el Consell Regulador, i han de quedar delimitats a la documentació cartogràfica del Registre de plantacions a mesura que s'elabori i segons uns criteris que quedaran reflectits per escrit al Manual de qualitat.

4.3 En cas que el titular del terreny estigui en desacord amb la resolució del Consell Regulador podrà recórrer davant el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que resoldrà, amb els informes previs dels organismes tècnics que consideri necessaris.

Article 5

5.1 Les patates protegides amb la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades corresponen als tubercles de Solanum tuberosum L. procedents de la varietat kennebec.

5.2 El Consell podrà proposar al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i les experiències previs, es comprovi que produeixen tubercles de qualitat, que puguin ser assimilats a les patates tradicionals de la zona.

Article 6

El cultiu de les patates emparades per la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades seguirà les normes de la producció integrada per a patates, d'acord amb la normativa vigent en la matèria.

Article 7

7.1 Les patates es recolliran amb molt de compte en el moment en què presentin un desenvolupament apropiat a la seva qualitat i un estat tal, en especial de maduració, que permeti suportar un transport i una manipulació que asseguri la seva arribada a la destinació en condicions satisfactòries.

7.2 El Consell Regulador sol·licitarà al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca l'aprovació, d'acord amb el que estableix l'article 3.3 d'aquest Reglament, de les normes de campanya i del calendari de collita dels tubercles.

Capítol 3

Condicionament i envasat

Article 8

8.1 La zona de condicionament i envasat queda integrada dins els termes municipals que formen la zona de producció.

8.2 El condicionament i l'envasat comprendrà les pràctiques de recollida, neteja, classificació, selecció i envasat de les patates.

Article 9

9.1 Les tècniques usades en el condicionament i l'envasat de patates protegides seran les adequades per obtenir productes de la màxima qualitat amb el manteniment dels caràcters tradicionals de les patates de la zona de producció.

9.2 La presentació es realitzarà en bosses de 2 i 5 kg de capacitat de material autoritzat pel Consell Regulador i d'acord amb la normativa vigent en la matèria.

Capítol 4

Característiques de les patates emparades

Article 10

Les patates protegides per la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades seran de la categoria de patata de qualitat definides a la norma de qualitat vigent en aquesta matèria.

Article 11

11.1 Les patates protegides per la Indicació Geogràfica Protegida hauran de reunir, en el moment de la seva expedició al mercat, les característiques de la categoria de patata de qualitat, definida a la norma de qualitat vigent en aquesta matèria. Els tubercles han de tenir un calibre comprès entre 40 i 80 mil·límetres. Això no obstant, en casos excepcionals es podran admetre tubercles de fins a 100 mil·límetres de calibre seguint les normes que estableix el Manual de qualitat.

11.2 Les patates protegides hauran de presentar les característiques esmentades a l'apartat anterior i les propietats organolèptiques que li són pròpies. Les patates que no reuneixin les esmentades característiques no podran ser emparades ni comercialitzades sota la Indicació Geogràfica Protegida Patates de Prades.

Capítol 5

Registres

Article 12

12.1 El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida portarà els registres següents:

a) Registre de plantacions.

b) Registre de magatzems-expedidors.

12.2 Les sol·licituds d'inscripció es dirigiran al Consell Regulador, i s'acompanyaran amb les dades, els documents i els comprovants que en cada cas siguin requerits per les disposicions i les normes vigents, en els impresos que estableixi el Consell.

12.3 El Consell Regulador denegarà de manera motivada les inscripcions que no s'ajustin als preceptes d'aquest Reglament o a les condicions complementàries de caràcter tècnic que hagin de reunir les plantacions i les instal·lacions de magatzems-expedidors que estableix el Manual de qualitat.

12.4 La inscripció en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR