ORDRE AAM/311/2013, de 2 de desembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre, sobre els règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, estableix el procediment per a la inscripció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agroalimentaris en el registre comunitari, i a aquests efectes determina que correspon a les autoritats nacionals l'examen i la tramitació de les sol·licituds presentades en el seu territori.

L’apartat primer de l’article 128 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d’origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L’apartat segon d’aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l’aprovació de les seves normes reguladores.

D’altra banda, l’article 116.1.b) de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit la Llei 14/2003, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desplegada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol.

La Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic va ser creada com a Denominació de Qualitat Llonganissa de Vic per l’Ordre de 21 de juny de 1988 (DOGC núm. 1017, de 13.7.1988) i es va reglamentar per l’Ordre de 9 d’octubre de 1989 (DOGC núm. 1215, de 6.11.1989). Aquesta Ordre va ser derogada per l’Ordre de 23 de febrer de 1996 (DOGC núm. 2184, de 20.3.1996), per la qual es va modificar el reglament de la denominació de qualitat. Posteriorment, per tal d’adaptar-les a la normativa comunitària, estatal i autonòmica, aquestes ordres van ser derogades per l’Ordre de 15 de maig de 2000 (DOGC núm. 3154, de 5.6.2000), per la qual es va aprovar la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic i el seu Reglament. Aquesta Indicació Geogràfica Protegida ha impulsat i avalat el prestigi dels embotits produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit a la millora del desenvolupament de la comarca.

La Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d’origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, per mitjà del Reglament (CE) 2601/2001 de 28 de desembre (DOCE L345 de 29 de desembre de 2001).

De conformitat amb el Decret 220/2013, de 27 d’agost, pel qual es modifica el Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desplega la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida ha adaptat el seu reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, i l’ha tramès al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

L’Ordre conté un annex dedicat al Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida on s’especifiquen els requisits d’elaboració del producte que s’hi empara, les característiques del producte, el registre obligatori que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l’organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament, i un annex 2 on s’incorporen els municipis corresponents a la zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

A proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aprovar el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic, el text del qual figura a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar la relació de municipis corresponent a la zona d’elaboració de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic que figura a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga la disposició següent:

Ordre AAR/443/2010, de 23 d’agost, per la qual s’aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic (DOGC núm. 5717, de 17.9.2010).

Barcelona, 2 de desembre de 2013

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic la llonganissa que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi en l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions que consta a la inscripció d'aquest producte al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, i pel qual la IGP Llonganissa de Vic es va inscriure al Registre esmentat (DOCE L345 de 29 de desembre de 2001), i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec de condicions es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Indicació Geogràfica Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Indicació Geogràfica Protegida en català Llonganissa de Vic i en castellà Salchichón de Vic.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recullen les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 17 i 18 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Elaboració i presentació de la llonganissa

Article 4

Zona d'elaboració

La zona d'elaboració de llonganissa emparada per la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic està constituïda per la Plana de Vic, que inclou els termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició.

Article 5

Elaboració

El producte protegit amb la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic és realitzat exclusivament per elaboradors inscrits al Registre de persones elaboradores, amb carn magra de porcí (pernil, espatlla o magres de primera) que se sotmet a picat. Posteriorment s'hi afegeix cansalada tallada a daus, i la barreja se sotmet a maceració, embotit i posterior curació.

Article 6

Instal·lacions d'elaboració

6.1 Els locals inscrits al Registre de persones elaboradores a què fa referència l'article 11 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

6.2 Formulada la petició d'inscripció en el Registre, els locals han de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració de llonganissa amb Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

6.3 A les instal·lacions inscrites en el Registre de persones elaboradores es permeten altres línies d'elaboració no incloses a la IGP Llonganissa de Vic, sempre que estiguin netament separades de les línies de llonganissa emparada per la IGP Llonganissa de Vic, es faci constar expressament en el moment de la inscripció, i se sotmetin a les normes específiques del manual de gestió de qualitat per controlar aquest producte i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat de la llonganissa protegida per la Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic.

Article 7

Mètodes d'elaboració

7.1 Les tècniques emprades en l'elaboració i maduració de la llonganissa han de ser les adequades per obtenir productes de la màxima qualitat amb el manteniment dels caràcters tradicionals de la llonganissa de la zona de producció descrits a l'apartat E del plec de condicions aprovat per la Comissió Europea, al manual de gestió de qualitat, i d'acord amb la normativa sectorial aplicable vigent.

7.2 Condiments. Els únics condiments utilitzats són sal i pebre.

7.3 Additius. Seran els que estableix el manual de gestió de qualitat i d'acord amb la legislació vigent.

Article 8

Presentació

La presentació s'ha de realitzar de manera que permeti que el producte tingui un transport i una manipulació que n'assegurin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR