ORDRE ECF/105/2009, de 4 de març, per la qual es fa pública la convocatòria per a l'atorgament de subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a les organitzacions de consumidors i usuaris de Catalunya, i d'aprovació de les bases reguladores.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/105/2009, de 4 de març, per la qual es fa pública la convocatòria per a l'atorgament de subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a les organitzacions de consumidors i usuaris de Catalunya, i d'aprovació de les bases reguladores.

Les associacions de consumidors i usuaris són organitzacions sense ànim de lucre que tenen com a finalitat la defensa dels drets i interessos legítims dels consumidors, així com la seva informació, formació i educació.

L'article 123 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de consum, que inclou, entre altres, el foment de les associacions dels consumidors i usuaris i la seva participació en els procediments que els afectin.

La Llei 3/1993, de 5 de març, de l'Estatut del consumidor, estableix que el Govern ha de fomentar les organitzacions i les associacions per a la defensa i la representació dels interessos dels consumidors com a vehicle idoni per a la seva protecció, i els ha de donar suport.

La Llei 9/2004, de 24 de desembre, de creació de l'Agència Catalana del Consum, li atribueix totes les competències que corresponen a la Generalitat de Catalunya en matèria de consum en virtut de la Constitució i l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i estableix entre les funcions d'aquest organisme la de fomentar el desenvolupament de les associacions i les entitats de defensa i protecció dels consumidors i els usuaris.

En conseqüència, d'acord amb el que disposa el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i la normativa bàsica estatal de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juny, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

.1 Es fa pública la convocatòria, per a l'any 2009, per a l'atorgament de subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a les organitzacions de consumidors i usuaris de Catalunya que duen a terme activitats d'informació i defensa de les persones consumidores i usuàries.

.2 S'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'aquestes subvencions, que consten a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

.3 Aquesta convocatòria es finança de la manera següent: 600.000 euros a càrrec de l'aplicació pressupostària D/6170.482.0027.00/4610 del pressupost de l'Agència Catalana del Consum per a l'exercici 2009, per a les línies 1, 2, 3 i 4, i 20.600 euros a càrrec de l'aplicació pressupostària D/6170.782.0008.00/4610 del pressupost de l'Agència Catalana del Consum, per a la línia 5.

.4 La proposta de concessió serà formulada per una comissió d'avaluació, com a òrgan col·legiat, constituït a aquest efecte, integrada pel/per la subdirector/a general d'Atenció al Consumidor .que exercirà la presidència de l'òrgan., el/la subdirector/a general de Disciplina de Mercat, el/la cap del Servei d'Informació i Formació, el/la cap del Servei de Mediació i Arbitratge, el/la cap del Servei d'Estudis i Comunicació, el/la cap del Servei d'Inspecció i Control de Mercat, el/la cap del Servei d'Administració i una persona designada de la Subdirecció General d'Atenció al Consumidor que actuarà com a secretari/ària de la Comissió. També hi participarà, si escau, un representant de la Intervenció delegada.

.5 El termini de presentació de sol·licituds serà de 30 dies naturals a comptar de l'endemà de la publicació de la convocatòria.

Disposicions addicionals

.1 Per als exercicis següents la convocatòria s'anunciarà mitjançant una ordre de la persona titular de la conselleria competent en matèria de consum.

.2 Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 4 de març de 2009

Antoni Castells

Conseller d'Economia i Finances

Annex 1

Bases reguladores

.1 Objecte de la subvenció

Poden ser objecte de subvenció els projectes i les actuacions que duguin a terme les organitzacions de consumidors i usuaris de Catalunya durant el període de l'1 de novembre de l'any anterior a la convocatòria al 31 d'octubre de l'any en curs i s'emmarquin en alguna de les línies d'ajuts que s'assenyalen a l'apartat 2.

.2 Línies d'ajuts, requisits i conceptes subvencionables

Línia 1. Atenció a les persones consumidores i usuàries.

Línia 2. Actuacions d'informació i formació a les persones consumidores i usuàries.

Línia 3. Foment de la resolució de conflictes, assessorament jurídic i endegament d'accions per a la defensa de les persones consumidores i usuàries.

Línia 4. Potenciació del teixit associatiu, així com actuacions conjuntes i processos de fusió d'entitats adreçades a la protecció i defensa de les persones consumidores i usuàries.

Línia 5. Adaptació de la infraestructura i implantació de noves tecnologies a les organitzacions i associacions de consumidors i usuaris.

2.1 Atenció a les persones consumidores i usuàries (Línia 1).

2.1.1 Se subvencionen les despeses derivades del funcionament de les associacions de consumidors i usuaris que duguin a terme les actuacions següents:

Atenció a les persones consumidores de forma presencial.

Atenció a les persones consumidores a través d'altres mitjans (telèfon, web, etc.).

Realització de mediacions en controvèrsies relatives a actes de consum.

Gestió de reclamacions instades davant de les associacions de consumidors i usuaris a través de la Junta Arbitral de Consum per a la seva resolució.

2.1.2 L'oficina o oficines de l'associació han d'estar obertes al públic durant un mínim de 20 hores setmanals.

En el cas d'oficines d'atenció al consumidor posades en funcionament durant l'any objecte de subvenció només és necessari acreditar un mínim de 10 hores setmanals d'obertura de l'oficina.

2.1.3 Són subvencionables les despeses derivades de:

Lloguers de local.

Manteniment del local.

Manteniment del mobiliari i material informàtic.

Personal.

Altres despeses generals degudament especificades a l'apartat de pressupost de la fitxa descriptiva del projecte.

2.1.4 El percentatge màxim de subvenció és del 50% de les despeses subvencionables.

2.2 Ajuts a actuacions d'informació i formació a les persones consumidores i usuàries (Línia 2).

2.2.1 S'inclouen dins d'aquesta línia d'ajuts els projectes i les actuacions del següent tipus:

Xerrades informatives sobre temes relacionats amb les persones consumidores i usuàries, la protecció i l'exercici dels seus drets.

Edició i difusió d'opuscles sobre temes relacionats amb el consum i les persones consumidores.

Publicacions sobre temes relacionats amb el consum i les persones consumidores.

Elaboració d'estudis sobre temes relacionats amb el consum i les persones consumidores que incorporin la perspectiva de gènere en la seva elaboració. Amb aquesta finalitat es presentaran, si escau, totes les dades desagregades per sexe i s'establirà un sistema d'indicadors qualitatius i quantitatius no androcèntrics que serveixin per detectar les necessitats, dificultats específiques i prioritats d'actuació que afecten cada sexe.

Actuacions de formació adreçades a les persones consumidores per tal de fomentar l'exercici dels seus drets en els actes de consum.

Participació en mitjans de difusió que donin a conèixer aspectes rellevants per a la defensa de les persones consumidores i usuàries.

2.2.2 Per tenir dret a percebre l'ajut és requisit que la llengua que s'utilitzi en les activitats d'informació i formació sigui el català.

2.2.3 Seran subvencionables les despeses derivades de l'execució total o parcial de les activitats objecte de la subvenció que realitzin tercers contractats pel beneficiari, d'acord amb el que estableix l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. No es consideren subvencionables les despeses de personal de l'entitat sol·licitant.

2.2.4 La subvenció pot arribar fins al 50% de les despeses subvencionables. En el cas d'actuacions que tinguin la consideració de prioritàries aquest percentatge pot arribar al 70%.

2.2.5 Es consideren prioritàries dins d'aquesta línia d'ajuts les que compleixin algun dels requisits següents:

  1. Que s'adrecin als col·lectius especialment protegits d'acord amb el que estableix l'article 21 de la Llei 3/1993, de 5 de març, de l'Estatut del consumidor.

  2. Que s'adrecin al foment del consum responsable, sostenible i solidari.

  3. Que s'adrecin al foment dels productes de proximitat.

  4. Que s'adrecin al foment dels productes ecològics.

  5. Que s'adrecin a col·lectius de l'àmbit de l'educació: associacions de pares i mares, col·lectius de professorat, etc.

  6. Que s'adrecin a la promoció i protecció de la llengua...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR