DECRET 183/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de règim disciplinari del cos de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

La Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, té com un dels seus objectius perfeccionar el procés de creació, l'estructuració i la regulació funcional i estatutària de la policia de la Generalitat que conserva la denominació històrica de mossos d'esquadra.

La Llei regula en el seu títol 3 el règim estatutari aplicable al cos de mossos d'esquadra, concretant en el capítol 4 d'aquest títol el règim disciplinari aplicable a l'esmentat cos.

El present Reglament, atenent el que assenyala la disposició final de la Llei, complementa i desenvolupa la regulació que en matèria de règim disciplinari realitza l'esmentada disposició legal amb una rigorosa observança de les seves prescripcions quant a procediment disciplinari, tipificació de les faltes i sancions, i graduació d'aquestes, entre altres.

En l'elaboració d'aquest Reglament s'ha tingut present tant la jurisprudència més recent en matèria disciplinària com, de manera més genèrica, en l'àmbit de les relacions de subjecció especial. Aquests criteris han estat incorporats al règim disciplinari del cos de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, en la mesura que ho permeten els principis bàsics d'actuació i els deures i les obligacions inherents al servei públic de protecció del lliure exercici dels drets i llibertats i de la seguretat ciutadana.

D'acord amb el que s'ha exposat, a proposta del conseller de Governació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovació del Reglament S'aprova el Reglament de règim disciplinari del cos de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, el text del qual s'adjunta annex.

Disposició final Entrada en vigor El present Decret entrarà en vigor als vint dies de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 13 de juny de 1995

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella Conseller de Governació

REGLAMENT de règim disciplinari del cos de policia de la Generalitat-mossos d'esquadra

TÍTOL 1 Règim disciplinari

Capítol 1 Disposicions generals

Article 1

Regulació 1.1 El règim disciplinari dels funcionaris del cos de mossos d'esquadra es regula pel que estableix la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, especialment pel que disposa el capítol 4 del seu títol 3 i per les normes del present Reglament. 1.2 En tot el que no preveu l'esmentada normativa són aplicables les normes de règim disciplinari del personal al servei de l'Administració de la Generalitat.

Article 2

Àmbit d'aplicació 2.1 El present Reglament és aplicable als funcionaris del cos de mossos d'esquadra. 2.2 Els funcionaris en pràctiques resten sotmesos a les normes de règim disciplinari establertes en el centre de formació corresponent i, amb caràcter supletori per a aquells supòsits en què el fet no constitueixi simple falta de disciplina docent, a les normes del present Reglament que els siguin aplicables, sens perjudici de les normes específiques que regulen el seu procediment de selecció.

Article 3

Altres tipus de responsabilitat La responsabilitat disciplinària s'entén sens perjudici de la responsabilitat civil o penal en què pot incórrer el funcionari, la qual s'ha de fer efectiva en la forma que preveu la legislació vigent.

Capítol 2 Faltes disciplinàries

Article 4

Tipus de faltes Les faltes disciplinàries en què poden incórrer els membres del cos de mossos d'esquadra en l'exercici de les seves funcions es classifiquen en molt greus, greus i lleus.

Article 5

Faltes molt greus Són faltes molt greus:

  1. L'incompliment del deure de fidelitat a la Constitució o a l'Estatut en l'exercici de les funcions.

  2. Tota actuació que signifiqui discriminació per raó de raça, sexe, religió, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

  3. L'obstaculització de l'exercici de les llibertats públiques i dels drets sindicals.

  4. La inflicció de tortures o maltractament, la instigació a cometre aquests actes o el fet de col·laborar-hi o tolerar-los, i també qualsevol altra actuació abusiva, arbitrària o discriminatòria que impliqui violència física o moral.

  5. Qualsevol conducta o actuació constitutiva d'infracció penal.

  6. Qualsevol acte de prevaricació o suborn i el fet de no evitar-lo o denunciar-lo.

  7. L'abandonament del servei.

  8. La insubordinació individual o col·lectiva envers les autoritats o els comandaments de qui es depèn, amb motiu de la desobediència a les instruccions legítimes donades per aquests.

  9. La denegació d'auxili i la manca d'intervenció urgent en qualsevol fet en que l'actuació sigui obligada o convenient.

  10. La pèrdua de les armes i el fet que siguin sostretes per negligència inexcusable.

  11. El mal ús de l'arma reglamentària o dels distintius del càrrec sense cap causa que ho justifiqui.

  12. La participació en vagues, en accions substitutives d'aquestes o en actuacions concertades amb la finalitat d'alterar el funcionament normal dels serveis.

  13. La publicació o la utilització indeguda de secrets declarats oficials per llei o qualificats com a tals, i la violació del secret professional.

  14. La manca de rendiment manifesta, reiterada i no justificada, i també l'apatia, la desídia o el desinterès en el compliment dels deures, si constitueixen conducta continuada o ocasionen un perjudici greu a la ciutadania o a l'eficàcia dels serveis.

  15. L'incompliment de les normes sobre incompatibilitats.

  16. El fet de causar per negligència o per mala fe, danys molt greus en el patrimoni i els béns de la Generalitat o d'altres administracions públiques.

  17. L'ocultació o l'alteració d'una prova amb la finalitat de perjudicar o d'ajudar l'encausat.

  18. La falsificació, sostracció, la simulació o la destrucció de documents del servei sota custòdia pròpia o de qualsevol altre funcionari.

  19. Trobar-se en situació d'embriaguesa o consumir drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicòtropes durant el servei o habitualment i el fet de negar-se a les comprovacions tècniques pertinents.

  20. La conculcació dels drets dels detinguts o els presos custodiats i el fet de subministrar-los drogues tòxiques, estupefaents, substàncies psicòtropes o begudes alcohòliques.

  21. La reincidència en la comissió de tres faltes greus.

  22. La manca de col·laboració manifesta amb membres dels altres cossos de policia, en els casos en què s'hagi de prestar, de conformitat amb la legislació vigent.

  23. Qualsevol altra conducta tipificada com a molt greu en la legislació general de la funció pública de la Generalitat.

Article 6

Faltes greus Són faltes greus:

  1. La desobediència als superiors en l'exercici de les funcions i l'incompliment de les ordres rebudes.

  2. Les faltes de respecte o consideració greus i manifestes envers els superiors, els companys, els subordinats o els ciutadans.

  3. Els actes i les conductes que atemptin contra la dignitat dels funcionaris, contra la imatge del cos i contra el prestigi i la consideració deguts a la Generalitat.

  4. El fet de causar, per negligència o per mala fe, danys greus en el patrimoni i els béns de la Generalitat o d'altres administracions públiques.

  5. El fet d'originar enfrontaments en el servei o en el lloc de treball i el fet de prendre-hi part.

  6. L'incompliment de l'obligació de donar compte a la superioritat de qualsevol assumpte que hagi de conèixer.

  7. L'incompliment del deure de reserva professional pel que fa als assumptes coneguts per raó de les funcions encomanades.

  8. La intervenció en un procediment administratiu si hi ha establerts legalment motius d'abstenció.

  9. L'actuació amb abús d'atribucions en perjudici dels ciutadans, si no constitueix una falta molt greu.

  10. El consum de begudes alcohòliques estant de servei i el fet de negar-se a les comprovacions tècniques pertinents.

  11. La pèrdua de les credencials i el fet de permetre'n la sostracció per negligència inexcusable.

  12. La tercera falta d'assistència sense causa justificada en un període de sis mesos.

  13. La reincidència en la comissió de tres faltes lleus.

  14. La pèrdua de les armes o el fet que siguin sostretes per negligència simple.

  15. L'ostentació de l'arma reglamentària, de les credencials del càrrec o de la condició d'agent de l'autoritat sense cap causa que ho justifiqui.

  16. En general, l'incompliment per negligència greu dels deures i les obligacions derivats de la pròpia funció.

Article 7

Faltes lleus Són faltes lleus:

  1. La incorrecció envers els superiors, els companys, els subordinats o els ciutadans.

  2. El retard, la negligència i el descuit en el compliment de les funcions o de les ordres rebudes.

  3. La descurança en la presentació personal.

  4. La descurança en la conservació dels locals, del material i dels documents del servei, si no produeix perjudicis greus.

  5. L'incompliment de la jornada de treball sense causa justificada.

  6. La sol·licitud o la consecució de permuta de destinació o de canvi de serveis amb afany de lucre i falsejant les condicions per tramitar-la.

  7. El fet de prescindir del conducte reglamentari en formular qualsevol sol·licitud o reclamació, excepte en cas d'urgència o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR